Τι ξέρετε για το RunOnce των Windows;

Γνωρίζετε το κλειδί RunOnce που υπάρχει στο μητρώο; Αν δεν το γνωρίζετε θα μιλήσουμε για αυτό παρακάτω, αφού δούμε τι κάνει.

Διάφορα προγράμματα και υπηρεσίες μπορούν να προσθέσουν κάποια εντολή εκεί, η οποία θα τρέξει μία φορά στην επόμενη εκκίνηση των Windows και στη συνέχεια θα διαγραφεί.

Ωστόσο, τα Windows υποστηρίζουν διάφορες επιλογές για να αναγκάσουν το κλειδί να μην διαγραφεί, κάτι το οποίο είναι λάθος. Πόσο μάλλον και αν το διαφημίζεις.windows settings

Το RunOnce μπορείτε (όπως προαναφέραμε) να το βρείτε στο μητρώο, ακολουθώντας τις (HKLM) και (HKCU) διαδρομές.

  • HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
  • HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce

Αυτά τα κλειδιά τα χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές τοποθετώντας καταχωρήσεις για να μπορέσουν για παράδειγμα να ξεκινήσουν ορισμένες λειτουργίες στην πρώτη εκκίνηση μετά την εγκατάσταση.

Όμως το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και κάθε κακόβουλο λογισμικό. Θα μπορούσε απλά να περάσει τις εντολές του εκεί. Αυτό δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα αν το RunOnce έτρεχε μια εντολή κατά την εκκίνηση και μετά την διέγραφε αυτόματα.

Η Microsoft όμως φαίνεται να έχει δημοσιεύσει από το 2018, μια ιστοσελίδα με περισσότερες πληροφορίες για τα κλειδιά Run και RunOnce. Από προεπιλογή, η τιμή του κλειδιού RunOnce διαγράφεται πριν από την εκτέλεση της γραμμής εντολών.

Αλλά η Microsoft αναφέρει:

Μπορείτε να προσθέσετε το όνομα μιας τιμής RunOnce με ένα θαυμαστικό (!) για να αναβάλλετε τη διαγραφή της τιμής για μετά την εκτέλεση της εντολής. Χωρίς το θαυμαστικό, το σχετικό πρόγραμμα δεν θα τρέξει την επόμενη φορά που θα ξεκινήσει ο υπολογιστής σας εάν αποτύχει η λειτουργία RunOnce.

Υπάρχει μάλιστα ακόμα μια επιλογή που θα λατρέψουν οι κακόβουλοι χρήστες. Αν προσθέσετε έναν αστερίσκο (*) πριν το όνομα μιας τιμής θα τρέξει την εντολή που υπάρχει στο RunOnce αντί να την αγνοήσει στο safe mode.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η προειδοποίηση της Microsoft που αναφέρει αν κάποιο πρόγραμμα πρόγραμμα που τρέχει από αυτά τα κλειδιά δεν θα πρέπει να γράφει δικό του κλειδί κατά την εκτέλεσή του, γιατί αυτό θα επηρεάσει άλλα προγράμματα που έχουν καταχωρήσεις στο RunOnce.

Αναφέρει δε, ότι οι εφαρμογές πρέπει να χρησιμοποιούν το κλειδί RunOnce μόνο παροδικά, όπως για να ολοκληρώσουν τη ρύθμιση της εφαρμογής. Μια εφαρμογή δεν πρέπει να δημιουργεί συνεχώς καταχωρήσεις στο RunOnce γιατί αυτό θα επηρεάσει την εγκατάσταση των Windows.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.096 εγγεγραμμένους.
Windows,windows 10,windows 11,RunOnce,runonce registry location,runonce registry example,iguru,iguru.gr

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).