Linux η δομή του: Οδηγός για αρχάριους

Linux. Κυκλοφορεί ανάμεσά μας από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και από τότε έχει αρκετούς φίλους, από οικιακούς χρήστες μέχρι οργανισμούς και που επιλέγουν σταθερότητα και ασφάλεια.

Για όσους γνωρίζουν, το Linux είναι πραγματικά παντού: Είναι στα τηλέφωνα, στα αυτοκίνητά σας, στα ψυγεία σας, σε διάφορες άλλες συσκευές. Διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου, τους υπερυπολογιστές που κάνουν τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

pinguine

Όμως πριν γίνει το Linux μια πλατφόρμα για επιτραπέζιων υπολογιστών, διακομιστών και ενσωματωμένων συστημάτων σε όλο τον κόσμο, ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ένα από τα πιο αξιόπιστα, ασφαλή λειτουργικά συστήματα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, παρακάτω θα βρείτε όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να κατανοήσετε την πλατφόρμα του Linux.

Τι είναι το Linux;

Όπως τα XP, 7, 8, 10 και Mac OS, το Linux είναι ένα λειτουργικό . Ένα λειτουργικό σύστημα είναι το που διαχειρίζεται όλους τους πόρους του hardware που “φοράει” ο επιτραπέζιος ή ο φορητός υπολογιστή σας.

Με απλά λόγια, το λειτουργικό σύστημα διαχειρίζεται την επικοινωνία μεταξύ του λογισμικού και του υλικού σαhardwareς. Χωρίς το λειτουργικό σύστημα (συχνά αναφέρεται και σαν “OS”), το λογισμικό (software) δεν θα λειτουργούσε.

Το λειτουργικό σύστημα αποτελείται από διάφορα κομμάτια:

Τον Bootloader: Είναι το λογισμικό που διαχειρίζεται τη διαδικασία εκκίνησης του υπολογιστή σας. Για τους περισσότερους, αυτό θα είναι απλώς μια οθόνη splash που θα εμφανιστεί και για πριν ξεκινήσει το λειτουργικό σύστημα.

Ο πυρήνας: Ουσιαστικά είναι το ίδιο το “Linux”. Είναι ο πυρήνας του συστήματος που διαχειρίζεται την CPU, τη μνήμη και τις περιφερειακές συσκευές. Ο πυρήνας είναι το “χαμηλότερο” επίπεδο του λειτουργικού συστήματος.

Daemons: Πρόκειται για υπηρεσίες παρασκηνίου (για την εκτύπωση, τον ήχο, τον προγραμματισμό κ.λπ.) που είτε ξεκινούν κατά την εκκίνηση είτε αφού συνδεθείτε στην επιφάνεια εργασίας.

: Ίσως έχετε ακούσει για τη γραμμή εντολών του Linux. Αυτό είναι το Shell – μια διεργασία εντολών που σας επιτρέπει να ελέγχετε τον υπολογιστή μέσω εντολών. Αυτό βέβαια ήταν κάτι που φοβούνται πολλοί, για το Linux (υποθέτοντας ότι θα έπρεπε να μάθουν μια φαινομενικά αρχαϊκή δομή γραμμής εντολών για να λειτουργήσουν το Linux). Αυτό δεν ισχύει πλέον. Με το σύγχρονο Linux, δεν χρειάζεται να αγγίξετε τη γραμμή εντολών.

Graphical Server ή Διακομιστής γραφικών: Είναι το υποσύστημα που εμφανίζει τα γραφικά στην οθόνη σας. Συνήθως αναφέρεται σαν X server ή απλά “X”.

Desktop Environment ή Περιβάλλον επιφάνειας εργασίας: Είναι το κομμάτι του παζλ με το οποίο αλληλεπιδρούν οι χρήστες. Υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα εργασίας για να διαλέξετε (Unity, GNOME, Cinnamon, Enlightenment, KDE, XFCE κ.λπ.). Κάθε περιβάλλον εργασίας περιλαμβάνει ενσωματωμένες εφαρμογές (όπως διαχειριστές αρχείων, εργαλεία διαμόρφωσης, προγράμματα περιήγησης, παιχνίδια κ.λπ.).

Applications ή Εφαρμογές: Τα περιβάλλοντα εργασίας δεν προσφέρουν όλες τις εφαρμογές που χρειάζεστε. Όμως κάθε σύστημα Linux σας δίνει την δυνατότητα να εγκαταστήσετε χιλιάδες εφαρμογές υψηλής ποιότητας. Οι περισσότερες σύγχρονες διανομές Linux διαθέτουν εργαλεία τύπου App Store που συγκεντρώνουν και απλοποιούν την εγκατάσταση εφαρμογών. Για παράδειγμα: το Ubuntu Linux διαθέτει το Κέντρο λογισμικού Ubuntu (Εικόνα 1) που σας επιτρέπει να κάνετε γρήγορη αναζήτηση ανάμεσα στις χιλιάδες εφαρμογές και να τις εγκαταστήσετε από μια κεντρική τοποθεσία.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).