Linux: Τι σχέση έχει με το πιπέρι;

Σε συνέχεια του Ubuntu και διανομές που βασίζονται στο Ubuntu. Ποια είναι η διαφορά

Τίτλος : Ας αφήσουμε στους περισπούδαστους τα κοστοβόρα και βαριά windows και ας δούμε το δωρεάν και ελαφρύτερο Linux aka ώστε ήξερες Linux και με κοροΐδευες πως -δήθεν- δεν ξέρεις.

Φίλε Δημήτρη ειλικρινά έκανες πάρα πολύ καλή και κατανοητή τοις πάσι, εργασία – προσφορά σε όσους φοβούνται τη χρήση του “κόσμου του Linux”, με το άρθρο σου Ubuntu και διανομές που βασίζονται στο Ubuntu. Ποια είναι η διαφορά.

Εργασία που δίνει με κατανοητό πλέον τρόπο, σε κάθε ενδιαφερόμενο, τη δυνατότητα να καταλάβει τι θα βρει εμπρός του όταν θα “συναντηθεί” με το Linux και τα “ψυχοπαίδια” του (τις διανομές που επειδή υπάρχουν σε τόσο μεγάλη έκταση και μπερδεύουν τον απλό χρήστη). Μπράβο σου.

pepper

Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμη που θα αφορά τους αναγνώστες του άρθρου αλλά και τους μελλοντικούς χρήστες Linux. Μια παρομοίωση, πέραν εκείνης που αναφέρει ο Δημήτρης στο άρθρο του “για το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω”.

Ας πούμε λοιπόν πως, το Linux είναι κάτι σαν το πιπέρι.

Πιπέρι που μπαίνει σε ένα φαγητό χωρίς να τριφτεί (βλ. ubuntu), πιπέρι που μπαίνει σε μικρή ποσότητα και δίνει άρωμα σε ένα φαγητό (βλ. εκδόσεις linux mint, elementary, manjaro κλπ), πιπέρι που μπαίνει σε μεγάλη δόση που δεν είναι για πολλούς σε ένα “chili” φαγητό (βλ. Linux Arch κ.ά.).

Η βάση μεν, το πιπέρι, είναι κοινό. Ίδιος παρονομαστής όλων των φαγητών (βλ. εκδόσεις – “γεύσεις” εκδόσεων Linux) που το δέχονται. Όμως, η ποσότητα του πιπεριού, η εξειδικευμένη ποσότητα χρήσης του, είναι εκείνη που καθορίζει το “τι” και “πόσο” το θέλει, το αντέχει ο κάθε χρήστης.

Τούτου δοθέντος, με απλά λόγια και κακά τα ψέματα η αλήθεια είναι μία. Η εκδόσεις του Linux mint, δεν είναι ότι καλύτερο για κάποιον έμπειρο και απαιτητικό χρήστη του Linux. Έχουν όμως σταθερότητα αλλά και την καλύτερη υποστήριξη σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσει ο καθένας μέσος χρήστης υπολογιστή.

Επί παραδείγματι, αν κάποιος χρήστης linux αντιμετωπίσει πρόβλημα στη σύνδεση ενός περιφερειακού (πχ κάμερας, εκτυπωτή κλπ) με ένα μηχάνημα που τρέχει Linux, πάει στον χαφιέ (google), πληκτρολογεί “linux mint drivers (τάδε) εκτυπωτή” κι εκεί θα βρει χιλιάδες προτάσεις-λύσεις του προβλήματος του.

Αυτό βέβαια (η εξεύρεση λύσεων σε κάποιο πιθανό πρόβλημα) συμβαίνει και σε άλλες εκδόσεις πέραν της Linux mint, όμως -ξανά κακά τα ψέματα- με κάπως πιο τεχνοκρατικό – επιστημονικό τρόπο μιας και οι εκεί (κυρίως στο Arch) δεν ασχολούνται με αποσυμπίεση πακέτων μέσα από γραφικό περιβάλλον κλπ, αλλά με την ουσία της “χαμηλής επικοινωνίας” (βλέπε εγγραφή και διορθώσεις κώδικα) με τον επεξεργαστή και τη μητρική ενός υπολογιστή. Και καλά κάνουν μιας και εκείνοι είναι οι “σεφ” που δημιουργούν, ενώ οι υπόλοιπες μάζες απλώς απολαμβάνουν τις δημιουργίες των πρώτων.

Επίλογος.

Για έναν χρήστη υπολογιστή που θέλει
να διαβάζει emails, να βλέπει το facebook του, να ακούει ραδιόφωνο και να βλέπει video, να διαβάζει ειδήσεις (μέσα από έναν browser)
ή ακόμη και να κρατάει λογιστήριο της επιχείρησής του, (βλέπε αυτό εδώ)
να κάνει χρήση της πλατφόρμας παιχνιδιών Steam,
να γράψει ή να διαβάσει μια επιστολή ένα υπολογιστικό φύλλο, μια παρουσίαση (μέσω του ΔΩΡΕΑΝ Libreoffice αντί του ακριβού Ms office) κλπ κλπ, το Linux είναι μονόδρομος. Μονόδρομος χωρίς “τηλεμετρίες” παρακολούθησης από κάποια Ms, Apple Google και χωρίς κόστος.

Υστερόγραφα.

  1. Για όποιον “φρέσκο” στο Linux σκέφτεται να το χρησιμοποιήσει αντί για windows, για όποιον διάβασε το άρθρο του Δημήτρη και το παρόν και είναι ακόμη εδώ, προτείνω μια σύντομη ανάγνωση (χωρίς να μένει σε ότι πιθανόν θα τον κουράσει ή δεν θα το καταλάβει) στο : Linux η δομή του: Οδηγός για αρχάριους
  2. Πιθανόν κάποιος να πει : “καλά όσα λες αλλά έχουμε πρόβλημα με τη Samba του Linux στο Linux στη δικτύωση”, θα του απαντήσω με το εξής : προ καιρού φόρτωσα Linux Mint σε δύο Tower παλικαριού που είχε καφέ και ήθελε να διαβάζει emails, να παίζει μουσική και να διαβάζει ειδήσεις. Όταν τελείωσα και με ρώτησε : θα μου δείξεις 5 πράγματα ; του απάντησα : αν δεν ήμουν εδώ, τι θα έκανες ; Προσπάθησε μόνος σου για 2 λεπτά. Όντως ! 5 λεπτά μετά είχε ανοίξει το email του σε Firefox, είχε βάλει μουσική και διάβαζε μια επιστολή που είχε γραφεί παλαιότερα σε Ms office.
    Πειράζοντας τον δε του είπα : ώστε ήξερες Linux και με κοροΐδευες πως -δήθεν- δεν ξέρεις.

  3. Οι Γερμανοί Δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν με Linux, είναι πιο έξυπνοι από τους δικούς μας που δουλεύουν στα πανάκριβα windows ; Ή μήπως ισχύει ο τίτλος αυτού εδώ του άρθρου ;

Καλή χρονιά να έχει όλος ο κόσμος.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by George Kanellakis

Νεανίας αρκετών δεκαετιών που ακόμη και στα 110 μου χρόνια θα ζω με νεωτεριστικές ιδέες αλλά παλαιές Αρχές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).