Linux από Windows; από που να αρχίσω;

Σκέφτεστε να αλλάξετε λειτουργικό σύστημα; Έχετε αρκετά από τα Windows και θέλετε να δοκιμάσετε το Linux; Όπως συμβαίνει σε κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή, είναι πολύ φυσιολογικό να διστάζετε και να φοβάστε ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζετε. Μπορεί μάλιστα να το έχετε δοκιμάσει και στο παρελθόν, αλλά η απόπειρα εγκατάστασης να κατέληξε σε καταστροφή.

Παρακάτω θα δούμε πως μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους.Linux

Η εγκατάσταση του Linux δεν είναι πια τόσο δύσκολη όσο νομίζετε. Στην πραγματικότητα, εφ ‘όσον έχετε επιλέξει μια διανομή (για αρχάριους χρήστες) που σας ενδιαφέρει η εγκατάσταση του Linux θα κυλήσει πολύ ομαλά. Ας δούμε ποιες διανομές δεν θα σας παρουσιάσουν προβλήματα.

Αρχικά για να επιλέξετε την διανομή και το Desktop Environment που σας κάνει περισσότερο, μπορείτε να το κάνετε με ένα live DVD/USB. Παρακάτω υπάρχουν τέσσερις διανομές που μοιάζουν με τα Windows και θα εγκατασταθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ubuntu

Μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές: το Linux για τις μάζες. Το λειτουργικό της Canonical προσφέρει ένα εύκολο UI διαχείρισης, και σχετικά μια εύκολη εγκατάσταση. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί το Ubuntu 18.04 LTS.
Υπέρ:
Μεγάλη κοινότητα που είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε ερώτησή σας.
Τεράστια βάση δεδομένων με προβλήματα-λύσεις
Άμεση υποστήριξη out of the box στην εγκατάσταση drivers.
Κατά:
Η Canonical ανακοίνωσε φέτος την συλλογή δεδομένων μέσω τηλεμετρίας
Εταιρική συνεργασία με την Amazon για προβολή διαφημίσεων

Mint

Ο βασικός αντίπαλος για το Ubuntu για πολλούς. Tο Linux Mint έχει μια παρόμοια εύκολη εγκατάσταση και βασίζεται στο Ubuntu, όμως διαθέτει και μια έκδοση που χρησιμοποιεί σαν βάση το Debian. H εμπειρία χρήσης του Mint είναι διαφορετική από το Ubuntu, αλλά είναι πολύ απλό για να το συνηθίσετε.
Υπέρ:
Τεράστια βάση δεδομένων με προβλήματα-λύσεις αφού η διανομή βασίζεται στο Ubuntu
Άμεση υποστήριξη out of the box στην εγκατάσταση drivers.
Διαθέτει ένα εξαιρετικό οδηγό εγκατάστασης

  Mozilla Firefox 57 browser: γίνονται θαύματα;

Κατά:
Στο παρελθόν υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας στους servers διανομής των ISO. Τα αρχεία εγκατάστασης αντικαταστάθηκαν από τους hackers, με άλλα κακόβουλα.
Από τότε δεν έχει ανακοινωθεί κάτι παρόμοιο, αλλά θα πρέπει να προσέχετε τις λήψεις σας (όπως και για κάθε άλλο αποθετήριο)

MX Linux

Μπορεί το Linux Mint και το Ubuntu να είναι οι διανομές με την μεγαλύτερη κυκλοφορία, το MX Linux όμως προσπαθεί να είναι ακόμα πιο κοντά στα Windows. Διαθέτει ένα πολύ εύκολο σύστημα εγκατάστασης. Το MX Linux φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή για οποιονδήποτε θέλει να αλλάξει για πρώτη φορά από Windows σε Linux.
Από το iGuRu.gr προτείνουμε ανεπιφύλακτα την διανομή.

Υπέρ:
Το MX αναπτύσσεται από μια ομάδα προγραμματιστών και όχι από κάποια εταιρεία με αδιαφανή συμφέροντα και συμφωνίες.
Υποστήριξη για προβλήματα με λύσεις μέσω forum
Άμεση υποστήριξη out of the box στην εγκατάσταση drivers.
Δεν χρησιμοποιεί το systemd
Κατά:
Δεν βρήκαμε κατά

Φυσικά υπάρχουν και άλλες διανομές Linux, αλλά καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με κάποια από τις παραπάνω. Και τα τρία λειτουργικά συστήματα που περιγράφουμε παραπάνω έχουν σαν βάση το Debian, μια από τις πιο αξιόπιστες διανομές που κυκλοφορούν. Να αναφέρουμε ότι δεν συστήνουμε την εγκατάσταση του Debian, καθώς απαιτεί περισσότερες δεξιότητες από αυτές που κατέχει ένας αρχάριος χρήστης.

  Ανακοινώθηκε συνεργασία της Google με την BlackBerry

Τι είναι το dual-booting;

Όταν πάτε να εγκαταστήσετε το Linux, σε κάποιον υπολογιστή που περιέχει ήδη κάποια άλλο λειτουργικό σύστημα, έχετε δύο επιλογές: Να αντικαταστήσετε εντελώς το υπάρχον λειτουργικό σας σύστημα ή να προσθέσετε το νέο δίπλα στο παλιό με διπλή εκκίνηση (dual-booting).

Αν και η αντικατάσταση του παλαιού λειτουργικού σας συστήματος μπορεί να είναι ευκολότερη, θα σας είναι πολύ χρήσιμο να έχετε και τα δύο λειτουργικά συστήματα στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να επιστρέψετε στα Windows, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι μια επανεκκίνηση!

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η εγκατάσταση του Linux δίπλα στα Windows δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο φαντάζεστε. Ειδικά αν προσπαθήσετε την εγκατάσταση του MX, ακολουθώντας τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις θα έχετε ένα σύστημα με dual boot, πριν το καταλάβετε.

Είστε έτοιμοι να αλλάξετε σε Linux; Πριν το κάνετε διαβάστε το παρακάτω:

Linυx τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την υιοθέτηση του λειτουργικού

_________________________

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Δεν αναφέρεις το Q4OS που ενώ στηρίζεται στο Debian, εντούτοις σε κάνει να πιστεύεις ότι εργάζεσαι πάνω σε Windows !!! στις περισσότερες εργασίες του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


8  +  2  =