Local Bubble Ζούμε σε μια τεράστια διαστημική φούσκα

Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε στην καθημερινή σας ζωή, αλλά μας τυλίγει μια γιγάντια “υπερφυσαλίδα” (φούσκα) που ανατινάχτηκε στο διάστημα από τις εκρήξεις δώδεκα αστεριών.

Γνωστή ως Τοπική Φούσκα (Local Bubble), εκτείνεται για περίπου 1.000 έτη φωτός γύρω από το ηλιακό μας σύστημα και είναι μία από τις αμέτρητες παρόμοιες φυσαλίδες που υπάρχουν στον μας και παράγονται από την πτώση των supernova.

image lb

Οι κοσμικές υπερφυσαλίδες παρέμειναν αρκετά μυστηριώδεις για δεκαετίες, αλλά οι πρόσφατες αστρονομικές εξελίξεις έχουν αποκαλύψει βασικές λεπτομέρειες για την εξέλιξη και τη δομή τους. Μόλις τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τη γεωμετρία της τοπικής φυσαλίδας σε τρεις διαστάσεις και απέδειξαν ότι η επιφάνειά της είναι μια ενεργή τοποθεσία γέννησης αστεριών, επειδή συλλαμβάνει αέριο και σκόνη καθώς διαστέλλεται στο διάστημα.

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων πρόσθεσε περισσότερη γνώση για την Τοπική Φούσκα, χαρτογραφώντας το πεδίο της δομής, το οποίο πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό άστρων, όπως αναφέρει το Motherboard.

Οι αστρονόμοι με επικεφαλής τον Theo O'Neill, ο οποίος διεξήγαγε τη νέα έρευνα κατά τη ενός καλοκαιρινού ερευνητικού προγράμματος στο Κέντρο Αστροφυσικής στο & Smithsonian (CfA από το Center for Astrophysics at Harvard & Smithsonian), παρουσίασαν “τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη ενός μαγνητικού πεδίου πάνω από μια υπερφυσαλίδα” την Τετάρτη στην 241η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Seattle της . Η ομάδα αποκάλυψε επίσης λεπτομερείς απεικονίσεις του νέου της χάρτη, εμφανίζοντας το Local Bubble σε μια πιο ευκρινή εστίαση.

“Πιστεύουμε ότι ολόκληρο το διαστρικό μέσο είναι πραγματικά γεμάτο από όλες αυτές τις φυσαλίδες που οδηγούνται από διάφορες μορφές ανάδρασης. Περιέχουν πραγματικά τεράστια α, που εκπέμπουν ενέργεια με τη μια ή την άλλη μορφή στο διάστημα μεταξύ των αστεριών.” ανέφερε ο O'Neill, ο οποίος μόλις έλαβε ένα προπτυχιακό πτυχίο στην αστρονομία-φυσική και στατιστική από το Πανεπιστήμιο της Virginia, σε μια κοινή συνομιλία με την μέντορά του Alyssa Goodman, μια αστρονόμο στο CfA που συνέγραψε τη νέα έρευνα.

“Τώρα που έχουμε αυτόν τον χάρτη, υπάρχουν πολύ ωραία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, αλλά ελπίζουμε ότι και θα γίνουν και από άλλους”, δήλωσε ο O'Neill.

“Γνωρίζουμε ότι το διαστρικό μέσο είναι γεμάτο με φυσαλίδες όπως αυτή, και στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές από αυτές κοντά τη δική μας τοπική φούσκα”. “Ένα ωραίο επόμενο βήμα είναι να δούμε αν το Local Bubble βρίσκεται κοντά σε άλλες φυσαλίδες ανατροφοδότησης”. “Τι συμβαίνει όταν αυτές οι φυσαλίδες αλληλεπιδρούν, και πώς αυτή η ώθηση ξεκινά τον σχηματισμό γενικά και τη συνολική μακροπρόθεσμη εξέλιξη των γαλαξιακών δομών;”

Theo O'Neill, Alyssa Goodman, Juan Soler, et al. Mapping the Local  Bubble's Magnetic Field in 3D. Authorea. January 06, 2023.
DOI: 10.22541/au.167303779.92162611/v1

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
Local Bubble,supernova

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).