Δυνατός ήχος κατέστρεψε τους σκληρούς δίσκους ενός DataCenter

Το της τράπεζας ING στο Βουκουρέστι στην Ρουμανία υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το Σαββατοκύριακο όταν πραγματοποιήθηκε μία δοκιμή πυρόσβεσης. Φαίνεται ότι ο δυνατός ήχος του αδρανούς αερίου πυρόσβεσης που απελευθερώθηκε κατέστρεψε δεκάδες σκληρούς δίσκους.

lulea datacenter 5

Η ιστοσελίδα της τράπεζας ήταν εκτός σύνδεσης και η τράπεζα βασίστηκε για 10 ώρες αποκλειστικά στα αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του κέντρου, τα οποία βρίσκονταν λίγα χιλιόμετρα μακρυά.

Η τράπεζα θέλησε να δοκιμάσει το σύστημα πυρόσβεσης του datacenter αλλά αν και λειτούργησε άψογα υπήρξαν παράπλευρες απώλειες. Η πυρόσβεση του κέντρου δεδομένων βασίζεται σε ένα αδρανές αέριο που είναι ικανό να κόψει το οξυγόνο από την φωτιά και να την κατασβέσει ενώ ταυτόχρονα δεν βλάπτει τα ηλεκτρονικά μέρη των υπολογιστών.

Το αέριο αποθηκεύεται σε κυλίνδρους, και απελευθερώνεται σε υψηλή ταχύτητα με ακροφύσια που είναι ομοιόμορφα διασκορπισμένα στο κέντρο δεδομένων. Σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σύστημα, η πίεση στο datacenter της ING Bank ήταν υψηλότερη από ό, τι αναμενόταν, και παρήγαγε ένα δυνατό ήχο όταν το αέριο απελευθερωνόταν γρήγορα μέσα από μικροσκοπικές οπές των ακροφυσίων (σκεφτείτε το θόρυβο που κάνει μία ατμομηχανή).

  Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το Call of Duty σαν εργαλείο στρατολόγησης

Η τράπεζα ανάφερε ότι ο ήχος που παράχθηκε ήταν πολύ δυνατός και υπολογίζεται ότι άγγιξε τα 130dB (ήχος όσο ενός κινητήρα αεροπλάνου). Ήχος σημαίνει δόνηση, και αυτή προκάλεσε την ζημιά τους σκληρούς δίσκους. Οι HDDs άρχισαν να δονούνται, η δόνηση διαβιβάστηκε στις κεφαλές ανάγνωσης / εγγραφής με αποτέλεσμα αυτές να σβήσουν τα ίχνη των δεδομένων.

Υπάρχουν ελάχιστες γνώσεις για το πως ο ήχος μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ένα σκληρό δίσκο. Ένα από τα πρώτα σχετικά πειράματα έγιναν από τον μηχανικό Brendan Gregg , το , ενώ εργαζόταν για την ομάδα Sun’s Fishworks. Έβγαλε ένα βίντεο στο οποίο εξηγεί πώς αν φωνάζει σε ένα κέντρο δεδομένων μπορεί να οδηγήσει τους σκληρούς δίσκους σε δυσλειτουργία. Δείτε το εν λόγω βίντεο παρακάτω:

Η εταιρεία Siemens είχε δημοσιεύσει επίσης μία έκθεση πριν από ένα χρόνο με τις δοκιμές που είχε πραγματοποιήσει και που έδειχναν ότι «ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση του σκληρού δίσκου”. Οι ερευνητές έλεγαν ότι αυτό το αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να αρχίζει ακόμα και κάτω από τα 110dB.

  Ransomware LockBit: Οι εκβιαστές έστειλαν το κλειδί και ζήτησαν συγγνώμη από νοσοκομείο

Τέλος, η τράπεζα ING στο Βουκουρέστι χρειάστηκε 10 ώρες για να ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία της, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας των ζημιών.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).