Ένα σπάνιο μηχάνημα κρυπτογράφησης M4 Enigma cipher του 1944, που θεωρούνταν μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις στην αποκρυπτογράφηση των Συμμάχων, πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Christie για 347.250 £ (437.955 δολάρια ΗΠΑ).
Η προσφορά για την ηλεκτρομηχανική μηχανή κρυπτογράφησης ήταν λίγο πάνω από την κορυφαία εκτίμηση των 300.000 £ που αναμενόταν στη δημοπρασία.
Όπως αναφέρει ο Οίκος Christie, το M4 Enigma έχει μια ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των υπολογιστών, καθώς οι προσπάθειες των συμμάχων να σπάσουν την κρυπτογράφηση τους οδήγησαν στην ανάπτυξη του πρώτου προγραμματιζόμενου υπολογιστή, που αναπτύχθηκε στο Bletchley Park και χρησιμοποιήθηκε για να σπάσει το M4, δίνοντας στους Συμμάχους την δυνατότητα να παρακολουθούν κάθε γερμανικό ναυτικό σχεδιασμό από τη μάχη του Ατλαντικού μέχρι την παράδοσή τους στα μέσα του 1945.
Τα M4 Enigma (με 4 ρότορες) θεωρούνται σπάνια επειδή κατασκευάστηκαν σε μικρότερους αριθμούς από τα μηχανήματα τριών στροφείων.
Αφού συνθηκολόγησε η Γερμανία, η χώρα διέταξε τα στρατεύματα να καταστρέψουν τα υπόλοιπα Enigma για να μην τα αποκτήσουν οι συμμαχικές δυνάμεις. Μετά τον πόλεμο, ο Winston Churchill διέταξε επίσης να καταστραφούν όλα τα εναπομείναντα Enigma για να βοηθήσουν στη διατήρηση του μυστικού των επιτυχιών αποκωδικοποίησης των Συμμάχων στο Bletchley.
Τα M4 Enigma (με 4 ρότορες) κατασκευάστηκαν με εντολή του Ναύαρχου Karl Dönitz, του διοικητή του γερμανικού στόλου Υποβρυχίων (U-boat), ο οποίος ανησυχούσε για επαναλαμβανόμενες επιτυχίες των Συμμάχων εναντίον των υποβρυχίων του.
Το M4 έγινε διαθέσιμο στον στόλο των υποβρυχίων τον Μάιο του 1941, αφού εμπόδιζε τους Συμμαχούς να γνωρίζουν την θέση τους για σχεδόν ένα χρόνο έως ότου ο Turing και ο Joe Desch στο Dayton του Ohio ανέπτυξαν τον υπολογιστή που έσπασε την κρυπτογράφηση του M4.
Μέχρι τα μέσα του 1943, η πλειοψηφία των μηνυμάτων που κρυπτογραφούνταν από το M4 Enigma διαβάζονταν από τους Συμμάχους, αλλά μόλις τη δεκαετία του 1970 δημοσιοποιήθηκε ότι οι Σύμμαχοι μπορούσαν να διαβάζουν τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των Γερμανών.