“Οι επιστήμονες που παρατηρούν τον πλανήτη γνωρίζουν τώρα πόσο παχύς είναι ο φλοιός του Άρη”, αναφέρει το ScienceNews, “χάρη στον ισχυρότερο Marsquake που έχει παρατηρηθεί ποτέ”.
Κατά μέσο όρο, ο φλοιός έχει πάχος μεταξύ 42 και 56 χιλιομέτρων, αναφέρουν οι ερευνητές σε ένα έγγραφο που υπάρχει στο ESS Open Archive. Αυτό είναι περίπου 70 τοις εκατό παχύτερο από το μέσο πάχος του ηπειρωτικού φλοιού της Γης.
Η μέτρηση βασίστηκε σε δεδομένα από το προσεδαφισμένο InSight της NASA, ένα σταθερό σεισμόμετρο που καταγράφει σεισμικά κύματα που κυματίζουν στο εσωτερικό του Άρη για τέσσερα γήινα χρόνια.
Τον περασμένο Μάιο, ολόκληρος ο πλανήτης σείστηκε από ένα σεισμό 4,7 Ρίχτερ που διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες. “Ήμασταν πραγματικά τυχεροί που είχαμε αυτόν τον σεισμό», λέει ο σεισμολόγος Doyeon Kim του ETH Zurich.
Το InSight κατέγραψε σεισμικά κύματα από τον σεισμό που έκανε τον κύκλο του Άρη έως και τρεις φορές. Αυτό επέτρεψε στον Κιμ και τους συνεργάτες του να συμπεράνουν το πάχος του φλοιού σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Όχι μόνο ο φλοιός είναι παχύτερος από αυτόν της Γης και της Σελήνης, αλλά είναι και ασυνεπής σε ολόκληρο τον Κόκκινο Πλανήτη, όπως διαπίστωσε η ομάδα. Και αυτό μπορεί να εξηγήσει μια γνωστή υψομετρική διαφορά βορρά-νότου στον Άρη.