Μετεγκατάσταση σε Linux; Τι πρέπει να ξέρετε

Το Linux μπορεί να μην είναι στον κάθε υπολογιστή, αλλά σίγουρα αυξάνεται σε δημοτικότητα.

Ο λόγος για αυτήν την ανάπτυξη σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως η κυκλοφορία των Windows 11, γενικότερα τα προβλήματα των Windows, πώς τα προγράμματα περιήγησης έχουν γίνει το κύριο εργαλείο για τους περισσότερους χρήστες και η απίστευτη εξέλιξη του Linux στα desktops.

enter

Όταν άρχισα να χρησιμοποιώ το Linux, ήταν μια πρόκληση όχι μόνο στο να το εγκαταστήσω αλλά και να χρησιμοποιήσω. Όλα όσα χρειαζόμουν να κάνω απαιτούσαν διάβασμα για το γιατί έπρεπε να γίνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να επιτύχω το ίδιο πράγμα. Ήταν πολύ μπερδεμένο αλλά με ανάγκασε να μάθω γρήγορα. Μετά από περίπου έξι μήνες χρήσης του Linux σαν το μοναδικό μου λειτουργικό σύστημα, είχα ξεπεράσει κάθε πρόβλημα.

Αλλά έξι μήνες είναι πολύς χρόνος για να μάθετε να χρησιμοποιείτε ένα λειτουργικό σύστημα.

Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το Linux του χθες δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο Linux. Όχι ότι δεν μου άρεσαν εκείνες οι πρώτες μέρες με το Linux. Ήταν χαρά να μαθαίνω κάτι νέο.

Σήμερα το Linux είναι τόσο φιλικό προς τον χρήστη όσο οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα στην αγορά. Εάν σκέφτεστε να κάνετε μετεγκατάσταση από Windows ή από macOS σε Linux, ακολουθούν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε.

pinguine

Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις

Η επιφάνεια εργασίας του Linux είναι εύκολη. Οι προγραμματιστές και οι σχεδιαστές των περισσότερων διανομών έχουν κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι το desktop λειτουργικό σύστημα είναι εύκολο στη χρήση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων χρήσης του Linux, η γραμμή εντολών ήταν απόλυτη αναγκαιότητα. Σήμερα; Όχι τόσο πολύ.

Στην πραγματικότητα, το Linux έχει γίνει τόσο εύκολο και φιλικό προς τον χρήστη, που θα μπορούσατε να συνεχίσετε κάθε εργασία σας και να μην αγγίξετε ποτέ το παράθυρο του τερματικού.

Το Linux του σήμερα έχει GUI. Εάν μπορείτε να χρησιμοποιείτε macOS ή Windows, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνετα και το Linux. Δεν έχει σημασία πόσο επιδέξιοι είστε με έναν υπολογιστή, το Linux είναι μια εύκολη επιλογή. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσα να πω ότι όσο λιγότερες δεξιότητες έχετε με έναν υπολογιστή τόσο καλύτερα θα είστε με το Linux. Γιατί; Το Linux είναι απλό και χαλάει λιγότερο από τα Windows (βλέπε τις συνεχείς προβληματικές ενημερώσεις της Microsoft).

Το Linux δεν είναι απλώς ένας πυρήνας

Ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να ξεκινήσετε ένα debate στην κοινότητα του Linux είναι να πείτε ότι το Linux δεν είναι απλώς ένας πυρήνας. Με παρόμοιο τρόπο, ένας πολύ γρήγορος τρόπος για να μπερδέψετε έναν νέο χρήστη είναι να του πείτε ότι το Linux είναι μόνο ο πυρήνας.

Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω αυτό. Κάθε έκδοση του λειτουργικού συστήματος Linux χρησιμοποιεί τον πυρήνα Linux (Linux Kernel). Αλλά σαν νέος χρήστης, αυτό δεν σας ενδιαφέρει. Το να μιλάμε για τον πυρήνα του Linux είναι ένας τρόπος για να μπερδέψουμε εντελώς τους νέους χρήστες. Ναι, το Linux χρησιμοποιεί τον Linux Kernel, αλλά όλα τα λειτουργικά συστήματα έχουν πυρήνα. Δεν ακούτε όμως ποτέ τους χρήστες των Windows ή του macOS να μιλούν για τον πυρήνα που χρησιμοποιούν.

Με πιο απλά λόγια, το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα γιατί, χωρίς τον πυρήνα, δεν θα έχετε λειτουργικό σύστημα. Αν λοιπόν κάποιος προσπαθήσει να μπερδέψει το θέμα, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι το Linux είναι και λειτουργικό σύστημα και πυρήνας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Οι διανομές είναι απλώς διαφορετικές “μάρκες” του λειτουργικού συστήματος

Όταν μπείτε για πρώτη φορά στα νερά του Linux, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ένα σωρό “εμπορικά σήματα” που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: Ubuntu, Linux Mint, Pop!_OS, Fedora, Arch Linux, openSUSE, Mageia, Deepin, Sabayon, MX Linux, Manjaro, Debian, Zorin, elementary OS, PCLinuxOS και η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται. Ναι υπάρχουν εκατοντάδες διανομές Linux.

Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε είναι ότι κάθε διανομή είναι σαν μια επωνυμία. Σκεφτείτε τις διανομές Linux σαν παπούτσια. Αν θέλετε ένα νέο παπούτσι για τρέξιμο, μπορείτε να σκεφτείτε τα Nike, New Balance, Addidas ή ότι άλλο θέλετε. Είναι όλα παπούτσια για τρέξιμο, απλώς προσφέρουν μια διαφορετική παραλλαγή στο θέμα. Κάθε παπούτσι μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές σόλες, διαφορετικό βάρος, και διαφορετική εμφάνιση. Ωστόσο, τελικά, όλα είναι παπούτσια για τρέξιμο.

Σκεφτείτε τις διανομές Linux με τον ίδιο τρόπο: Κάθε μία προσφέρει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικά εργαλεία GUI, εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς και έχει κάπως διαφορετική εμφάνιση… Όλες είναι όμως λειτουργικά συστήματα.

Το σημαντικό είναι να βρείτε τη διανομή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές αλλά αυτό που θα σας βοηθήσει να τις περιορίσετε είναι η επιφάνεια εργασίας που προτιμάτε.

Υπάρχουν οι GNOME, KDE Plasma, Cinnamon, Mate, Enlightenment, Xfce, LXQt, Budgie, Pantheon, LXDE, Trinity Desktop, Sugar και πολλές άλλες. Σας τρομάζουν; Δεν πρέπει. Σαν αρχάριος χρήστης επιλέξτε KDE Plasma, ή Cinnamon, ή Mate που μοιάζουν πολύ με την εμφάνιση των Windows.

Θα έχετε πολλά προγράμματα περιήγησης, προγράμματα-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σουίτες γραφείου και προγράμματα επεξεργασίας εικόνων, όπως και στα Windows. Για όλα υπάρχει μια επιλογή και οι περισσότερες από αυτές τις επιλογές είναι πραγματικά καλές επιλογές.

  • Έτσι αποφασίστε ποια επιφάνεια εργασίας σας αρέσει.
  • Περιορίστε τις διανομές που χρησιμοποιούν την επιφάνεια εργασίας της επιλογής σας.
  • Αφαιρέστε τις διανομές που δεν διαθέτουν ένα απλό στη χρήση store εφαρμογών.
  • Αφαιρέστε τις δύσκολες διανομές που βασίζονται για παράδειγμα στο Arch ή το Gentoo (μόνο για νέους χρήστες).

Αν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα (ή κάτι δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι), απλώς κάντε μια γρήγορη αναζήτηση και θα βρείτε πολλές λύσεις.

Δεν είναι για όλα τα hardware (αλλά τα περισσότερα λειτουργούν)

Το Ubuntu Linux έχει πιθανώς τον καλύτερο εντοπισμό και υποστήριξη hardware από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργεί με τα πάντα. Υπάρχουν ορισμένα περιφερειακά που μπορεί να έχετε και τα οποία μπορεί να μην λειτουργήσουν εύκολα με το Linux.

Δύο από τα πιο προβληματικά hardware είναι οι σαρωτές και τα ασύρματα τσιπ. Αυτό που μπορείτε να κάνετε (αν έχετε πρόβλημα με κάποιο hardware που δεν υποστηρίζεται) είναι να δοκιμάσετε μια διαφορετική διανομή Linux.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα φορητό υπολογιστή και το Ubuntu δεν μπορεί να εντοπίσει το ενσωματωμένο ασύρματο chipset. Αν δοκιμάστε το Fedora Linux θα λειτουργήσει (το Fedora συχνά έρχεται με νεότερο πυρήνα από το Ubuntu Linux, και υποστηρίζει νεότερο hardware).

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι περισσότερες διανομές Linux διαθέτουν και live ISO.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τις δοκιμάσετε χωρίς να κάνετε αλλαγές στον σκληρό σας δίσκο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν μια διανομή υποστηρίζει το hardware του υπολογιστή σας.

linux 1

Συμπέρασμα

Δεν είναι μια εξαντλητική λίστα με πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μεταφερθείτε στο Linux, αλλά θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε ορισμένες ανησυχίες σας. Αν έχετε βαρεθεί τους πονοκεφάλους που φέρνουν τα Windows ή αν θεωρείτε τα προϊόντα της Apple πολύ ακριβά, το Linux είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τα Windows, ζήστε με αυτά. Δημοκρατία έχουμε(;).
Η παραπάνω δημοσίευση δεν αφορά designers που δεν μπορούν να φανταστούν ένα κόσμο χωρίς Photoshop, heavy gamers που κοιμούνται με το joystick ή οποιαδήποτε άλλη εργασία που απαιτεί εξειδικευμένες Windows εφαρμογές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).