Η εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και γιαυτό η Microsoft εξετάζει τις δυνατότητες να χρησιμοποιήσει μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για τα κέντρα της.
Μία περίεργη είδηση μας ήρθε μέσα από το The Verge, σύμφωνα με την οποία η Microsoft εξετάζει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικούς αντιδραστήρες επόμενης γενιάς (small modular reactors = SMR) για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης της.
Η εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων γλώσσας είναι μια απίστευτα ενεργοβόρα διαδικασία που έχει τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα. Η διατήρηση της λειτουργίας των κέντρων δεδομένων απαιτεί επίσης μια μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές ποσότητες εκπομπών θερμοκηπίου, ανάλογα φυσικά, με την πηγή της ενέργειας.
Και έτσι η Microsoft στρέφει το βλέμμα της στα πυρηνικά για να εκπαιδεύσει τα AI της. Όμως το σίγουρο είναι ότι θα έχει πολλά άλλα εμπόδια να ξεπεράσει. Πρώτον, θα πρέπει να προμηθευτεί ένα λειτουργικό μικρό πυρηνικό σταθμό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να βρει πώς να πάρει στα χέρια της καύσιμο ουρανίου, υψηλού εμπλουτισμού, που συνήθως απαιτούν αυτοί οι μικροί αντιδραστήρες. Τέλος, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων μακροπρόθεσμα.
Εκτός από την πυρηνική σχάση, η Microsoft επενδύει επίσης στην πυρηνική σύντηξη, μια πολύ πιο φιλόδοξη προσπάθεια, δεδομένων των πολλών δεκαετιών έρευνας, που όμως ακόμα δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε ένα πρακτικό σύστημα ισχύος. Ωστόσο, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την Helion, μια startup σύντηξης που ιδρύθηκε φέτος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI Sam Altman, με τις ελπίδες να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από αυτήν έως το 2028.
Η ανάπτυξη των ψηφιακής τεχνολογίας όπως φαίνεται δεν είναι τόσο απλή και ανώδυνη.