Ναι η Microsoft αγαπάει το Linux: Οι περισσότερες εργασίες ανάπτυξης στο open-source, όπως λέει και το όνομα, γίνονται ανοικτά. Η μοναδική εξαίρεση είναι μερικά στάδια ασφαλείας. Τα κενά ασφαλείας που δεν έχουν επιδιορθωθεί , συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες.
Είχαμε αναφέρει λοιπόν σε παλαιότερη δημοσίευση ότι η Microsoft διεκδικούσε μια θέση στη ιδιωτική λίστα αλληλογραφίας των Linux developers που ασχολούνται με την ασφάλεια, σαν ένας ακόμα προγραμματιστής linux-distro.Αυτή η λίστα, (linux-distros), συμπεριλαμβάνει προγραμματιστές από το FreeBSD, το NetBSD και τους περισσότερους από τους πιο σημαντικούς διανομείς του Linux. Για παράδειγμα, την λίστα αλληλογραφίας μπορούν να δουν οι προγραμματιστές των διανομών Canonical, Debian, Red Hat, SUSE, αλλά και υπηρεσιών cloud όπως τις Amazon Web Services (AWS) και Oracle.Ο Sasha Levin, προγραμματιστής του πυρήνα του Microsoft Linux – ναι, υπάρχουν και αυτοί – ζήτησε να δοθεί πρόσβαση στην Microsoft, διότι, εν συντομία, η Microsoft είναι διανομέας Linux.
Συγκεκριμένα, η Microsoft παρέχει πολλά builds τύπου distro που δεν υπάρχουν σε κάποια υπάρχουσα διανομή και βασίζονται σε συστατικά του ανοικτού κώδικα.
Αυτά είναι:
- Azure Sphere: για συσκευές IoT. Βασίζεται στο Linux και παρέχει, μεταξύ άλλων, ενημερώσεις ασφαλείας σε συσκευές IoT.
- Windows Subsystem for Linux v2: Βασίζεται στο Linux και λειτουργεί σαν εικονική μηχανή σε υπολογιστές με Windows. Το WSL2 είναι προς το παρόν διαθέσιμο για δημόσια προβολή και έχει προγραμματιστεί για να κυκλοφορήσει δημόσια στις αρχές του 2020.
- Προϊόντα όπως το Azure HDInsight και η υπηρεσία Azure Kubernetes παρέχουν δημόσια πρόσβαση σε μια διανομή βασισμένη στο Linux.
Επιπλέον, ο Levin ανέφερε:
Η Microsoft έχει εδώ και δεκαετίες μακρά ιστορία αντιμετώπισης ζητημάτων ασφαλείας μέσω του [Microsoft Security Response Center] MSRC. Είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε γρήγορα (<1-2 ώρες) αποτελέσματα αλλά απαιτούμε εκτεταμένες δοκιμές και επικύρωση, πριν δημιουργήσουμε αυτές τις δομές. Ως μέλη αυτής της λίστας αλληλογραφίας θα παράσχουμε βοήθεια και θα έχουμε την δυνατότητα για εκτεταμένες δοκιμές.Από σήμερα λοιπόν και η Microsoft θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ιδιωτική λίστα αλληλογραφίας των Linux devs. O Alexander “Solar Designer” Peslyak, προγραμματιστής ασφάλειας και ιδρυτής της ιστοσελίδας ασφαλείας για το open source Openwall, ανακοίνωσε η Microsoft θα εγγραφεί στη λίστα. Μερικοί άνθρωποι ωστόσο είναι ακόμα αντίθετοι με την ιδέα, ο Peslyak δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί τους ήταν “άσχετοι με τα κριτήρια αποδοχής που έχουν καθοριστεί σήμερα”. Έτσι το Microsoft Linux Systems Group θα προστεθεί επίσημα στη λίστα το αργότερο μέχρι τις 8 Αυγούστου του 2019.