Microsoft η αποτυχία και το “νέο” στοίχημα

Microsoft Windows 10 S και Windows που θα τρέχουν σε συσκευές ARM δείχνουν ότι η εταιρεία κοιτάζει για άλλη μια φορά πέρα ​​από τον κανονικό υπολογιστή.

Θα πετύχει αυτή τη φορά;

Ο υπολογιστής είναι το αγαπημένο μέρος των Windows και παρά τις προβλέψεις για την εγκατάλειψή του, τα PC φαίνεται να κρατούν καλά τη θέση τους μέσα σε κάθε σπίτι. microsoft

Μερικά έργα από τα τελευταία projects της Microsoft που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να πάει τα Windows λίγο πιο πέρα ​​από τον κλασικό υπολογιστή.

Ένα από αυτά είναι η προσπάθεια των Windows 10 να τρέξουν στο ARM. Η εκτέλεση των Windows σε chips ARM ​​- χρησιμοποιούνται για να τρέχουν τα smartphones – σημαίνει ότι τα Windows θα μπορούσαν να αρχίσουν να εμφανίζονται σε μικρές, ελαφρύτερες συσκευές. Η πρώτη συσκευή αναμένεται αργότερα φέτος.

Ένα άλλο project που φαίνεται πολλά υποσχόμενο είναι το Continuum, το οποίο επιτρέπει σε μια συσκευή Window Phone όπως το Elite X3 να συνδέεται με πληκτρολόγιο και οθόνη και να λειτουργεί σαν PC.

Και τελικά υπάρχει το Windows 10 S – μια κλειδωμένη έκδοση των Windows 10 που έχει σαν στόχο να ανταγωνιστεί τα καθιερωμένα στην αγορά Chromebook της Google.

Όλα αυτά τα projects σαφώς αφορούν διαφορετικά πράγματα, αλλά όλα συνδέονται με τον στόχο της εταιρείας να πάει τα Windows πέρα ​​από τον παραδοσιακό υπολογιστή, δηλαδή τα desktops και τα laptops.

Για την Microsoft φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί κάτι τέτοιο. Θυμόμαστε όλοι τις πρόσφατες προσπάθειες της εταιρείας να δημιουργήσει συσκευές Windows πέρα το κλασικό PC με τα Windows RT και το Windows Mobile.

Κανένα από τα δύο projects δεν πήγε καλά

Το Windows RT κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012, και ήταν μια απογυμνωμένη έκδοση των Windows που έτρεχε σε chips ARM. Λειτουργούσε μόνο με εφαρμογές από το Windows Store και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Surface RT της Microsoft.

Όμως οι καταναλωτές δεν κατάλαβαν γιατί θα έπρεπε να αγοράσουν μια υποβαθμισμένη έκδοση των Windows και οι προγραμματιστές ήταν απρόθυμοι να ξαναγράψουν τις υπάρχουσες εφαρμογές τους για να τρέχουν σε ARM. Τελικά η Microsoft έχασε 900 εκατομμύρια δολαρία αφού τα Surface RT που είχε κατασκευάσει της έμειναν στα ράφια και αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αλλάξει.

Η ιστορία του Window Phone είναι ελαφρώς διαφορετική στην αρχή, αλλά έχει παρόμοιο τέλος:

Η Microsoft αγόρασε την επιχείρηση smartphone της Nokia για 5,4 δισεκατομμύρια το 2013, αλλά προσπάθησε να ανταγωνιστεί δύο τεράστιους και καλά εδραιωμένους αντιπάλους: το Android της Google και το iOS της Apple.

Για άλλη μια φορά η έλλειψη εφαρμογών έβλαψε το Windows Phone, και η Microsoft είδε το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται στο ελάχιστο.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά ή θα ξαναβιώσουμε μια αποτυχημένη ιστορία της Microsoft; Έχει μάθει η Microsoft από τα λάθη της ή θα ακολουθήσει μια νέα αντικατάσταση CEO με αφορεσμό του παλιού;

Από τα τρία projects, που αναφέραμε παραπάνω τα Windows σε chip ARM φαίνονται να είναι τα πιο ελπιδοφόρα, καθώς αυτή τη φορά φορώντας μια πλήρως ανεπτυγμένη έκδοση των Windows που είναι σε θέση να εκτελεί εφαρμογές x86/Win32, αν και μέσω εξομοίωσης.

Αν το δούμε να κυκλοφορεί, υπάρχουν πολλές δυνατότητες χρήσης του σε tablets ή smartphones.

Ένας επίσης άσσος στο μανίκι της εταιρείας είναι το Continum, καθώς δεν υπάρχουν πολλά κινητά με τέτοια λειτουργία.

Για τα Windows 10 S είναι δύσκολο να προβλέψουμε κάτι, αν και τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Όπως έγινε και με τα RT, υπάρχει η πρόκληση να πεισθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις γιατί πρέπει να έχουν μια συσκευή με μια έκδοση των Windows που δεν μπορεί να τρέξει εφαρμογές Win32 και θα πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εφαρμογές από το Windows Store. Με λίγα λόγια η εταιρεία θα πρέπει να πείσει φίλους του Firefox και του Chrome να χρησιμοποιήσουν τον Edge.

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με την εταιρεία είναι απαραίτητα για την ασφάλεια (και όχι για να κρατήσει τους πελάτης της εντός του Windows Store) αλλά πόσο ισχύει το επιχείρημα;

Το Windows 10 S Είναι απόλυτα ασφαλές λειτουργικό; Ο ισχυρισμός της Microsoft ότι “κανένα γνωστό ransomware” μπορεί να τρέξει στο λειτουργικό της σύστημα Windows 10 S φαίνεται ότι δεν ευσταθεί.

Μήπως για άλλη μια φορά η Microsoft προσπαθεί να μας πλασάρει την ουτοπία (ασφάλεια) για να πιάσει ένα στόχο ακολουθώντας επιτυχημένα βήματα άλλων εταιρειών που διαθέτουν ήδη τα Google Play Store και Apple Store, μαζί με συσκευές που τα χρησιμοποιούν, αλλά και προγραμματιστές που τα στηρίζουν;

Και φυσικά ούτε λέξη για καινοτομία, πατάμε σε επιτυχημένα projects άλλων και προσπαθούμε να δούμε ένα καλύτερο αύριο, γιατί την επιτυχία του iPhone δεν πρόκειται να την βιώσουμε…

Οι πρώτες κριτικές δεν ήταν καλές.

_______________________________________

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν η Microsoft μπορεί να κάνει μια πραγματική επανάσταση σε οποιαδήποτε από αυτές τις “νέες κατηγορίες”. Τα desktops είναι το δυνατό σημείο της Microsoft, αλλά στις κινητές συσκευές κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά. Το Android και το iOS έχουν σταθερά σε έλεγχο και κάθε μικρή απόκτηση ποσοστού μεριδίου της αγοράς φαντάζει απίστευτα δύσκολη.

Εκτός του ότι Microsoft θα πρέπει τελικά να ξεπεράσει τα τεχνικά ζητήματα που κράτησαν τις φιλοδοξίες της μόνο στα desktops, το επόμενο στοίχημα είναι να πεισθούν οι καταναλωτές να έχουν λιγότερα χαρακτηριστικά, σε συσκευές που δεν κοστίζουν λίγα χρήματα.

Γιατί να αγοράσει κάποιος συσκευή με Windows 10 S όταν το Windows Store δεν προσφέρει πολλές από τις δημοφιλείς εφαρμογές, και γιατί να αγοράσει ένα Windows Mobile όταν η αγορά είναι ήδη κορεσμένη με iOS και Android;

Υπερβολές; Ο χρόνος θα το δείξει

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).