Εδώ και καιρός γίνεται λόγος για την παρακολούθηση της Microsoft μέσω του νέου της λειτουργικοί συστήματος Windows 10, που διατίθεται με ενεργοποιημένες όλες τις ρυθμίσεις κατασκοπίας από προεπιλογή. Όμως η εταιρεία φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη, σύμφωνα με μια δημοσίευση στο blog της.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάπτυξης των Windows Terry Myerson αναφέρει ότι τα Windows 10 σχεδιάστηκαν “έχοντας κατά νου δύο απλές αρχές προστασίας της ιδιωτικής ζωής.” Να συλλέγει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να κάνει καλύτερο το προϊόν και να δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να έχουν τον έλεγχο στο τι θα μοιράζονται.
Είναι όμως έτσι;
Ο Myerson παραδέχτηκε ότι κάποιες πληροφορίες που συλλέγονται από τους υπολογιστές των χρηστών, συμπεριλαμβάνουν ανώνυμα ID της συσκευής, τον τύπο της συσκευής, και τα δεδομένα μιας αστοχίας υλικού, τα οποία η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό που τρέχει σε αυτό.
Ο Myerson εξήγησε ότι δεν αποστέλλεται ιδιωτικό περιεχόμενο στη Microsoft, όπως πληροφορίες που συμπεριλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και αριθμούς λογαριασμού. Δήλωσε επίσης ότι όλες οι πληροφορίες κρυπτογραφούνται “κατά τη μεταφορά τους διακομιστές μας και, στη συνέχεια, αποθηκεύονται σε ασφαλείς εγκαταστάσεις” ούτως ώστε κανείς από την Microsoft δεν μπορεί να έχει πρόσβαση.
“Χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία από τις συσκευές των Insiders για να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και στη συνέχεια κυκλοφορήσαμε την επιδιόρθωση στο ευρύ κοινό μέσω μιας ενημέρωσης την επόμενη κιόλας μέρα. Τα δεδομένα μας βοήθησαν να βρούμε, να καθορίσουμε και να επιλύσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα μέσα σε 48 ώρες.”
Συνεχίζοντας ο Myerson ανέφερε ότι τα προσωπικά στοιχεία συλλέγονται, αν χρησιμοποιείται το Cortana, αλλά μόνο τα αναγκαία, επειδή “φιλοδοξούμε να προσφέρουμε μια ευχάριστη και εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης των Windows”.
Πρόσθεσε για άλλη μια φορά ότι ο τελικός χρήστης μπορεί να ελέγξει ποια δεδομένα συλλέγονται. Αυτό που δεν ανέφερε είναι ποιες προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται.
Τέλος δήλωσε ότι η εταιρεία δεν σαρώνει e-mails για να παραδώσει στοχευμένες διαφημίσεις “σε αντίθεση με κάποιες άλλες πλατφόρμες”, (μια σαφής αναφορά στην Google καθώς είναι γνωστό πως η εταιρεία σαρώνει το περιεχόμενο του Gmail για να σερβίρει στοχευμένες διαφημίσεις).
Ο κ. Terry Myerson φυσικά υποστήριξε το σπίτι του, για να μην πέσει να τον πλακώσει. Με κάθε αναφορά χαρακτηριστικού που συλλέγει δεδομένα, είχε και την κατάλληλη δικαιολογία, η οποία πάντως δεν αναιρεί το γεγονός παρακολούθησης των χρηστών του νέου λειτουργικού.
Όσον αφορά το παράδειγμα με το Gmail, είναι γνωστή η τακτική σύγκρισης ενός προϊόντος με κάτι χειρότερο καθώς αυτό δίνει bonus.
Συνολικά, η νέα δημοσίευση φαίνεται να έχει σαν στόχο να καθησυχάσει τους χρήστες των Windows 10, αναφέροντας ότι τα δεδομένα τους είναι απολύτως ασφαλή.
Φυσικά ο Myerson παρέλειψε να απαντήσει σε ένα πολύ μεγάλο ερώτημα: γιατί τα Windows 10 συνεχίζουν να επικοινωνούν με την Microsoft, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης απενεργοποιήσει όλες τις υπηρεσίες εντοπισμού και συλλογής δεδομένων;