Το MIDI λαμβάνει την έκδοση 2.0 για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια


Περίπου 35 χρόνια μετά την καθιέρωση της προδιαγραφής MIDI 1.0, οι κατασκευαστές μουσικών οργάνων ψήφισαν ομόφωνα, στις 18 Ιανουαρίου, να υιοθετήσουν τη νέα προδιαγραφή MIDI 2.0.

MIDI

Το MIDI (Musical Instrument Digital Interface = Ψηφιακή Διασύνδεση Μουσικών Οργάνων) είναι ένα πρωτόκολλο, που αποσκοπεί στην επικοινωνία και τον συγχρονισμό μεταξύ ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων, υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, ανεξαρτήτως κατασκευαστή.

Το πρωτόκολλο MIDI δεν μεταδίδει ηχητικό σήμα, αλλά μηνύματα που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το τονικό ύψος και την ένταση μιας νότας, καθώς επίσης και σήμα χρονισμού που προσδιορίζει την ταχύτητα – το tempo – ενός κομματιού.

Εμφανίστηκε πριν 35 έτη από τους Dave Smith και τον Ikutaro Kakehashi, οι οποίοι μάλιστα βραβεύτηκαν για αυτό. Το πρότυπο MIDI 1.0, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόοδος στη μουσική τεχνολογία εδώ και δεκαετίες, αφού κατάφερε να δώσει κοινή γλώσσα σε όλα να μηχανήματα που παράγουν μουσική. Το νέο πρότυπο MΙDI 2.0 φέρνει την αμφίδρομη επικοινωνία και ένα σωρό νέα χαρακτηριστικά, ενώ παραμένει συμβατό με το παλιό MIDI 1.0. Εταιρείες όπως η Roland, η Native Instruments, η Korg και η Yamaha είναι μέλη του MΙDI Manufacturers Association.

Η αλλαγή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς τα προβλήματα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας είχαν ήδη συσσωρευτεί. Για παράδειγμα, τα καλώδια DIN 5-bit που χρησιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του ’80 δεν μπορούσαν πλέον να χειριστούν ήχους υψηλής ανάλυσης. Την λύση δίνει το νέο πρότυπο MΙDI 2.0 που μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε ψηφιακή καλωδιακή σύνδεση που θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε. Επιτρέπει πολύ ακριβέστερο χρονισμό και πολύ μεγαλύτερη ανάλυση, αναβαθμίζοντας τα μηνύματα από επτά bits έως και 32 bit.

Όπως σημειώνει το Reverb.com, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης, όπως η δικτύωση πολλαπλών συσκευών, αλλά αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει μια τεράστια αναβάθμισης σε σχέση με το παλιό πρότυπο και θα είναι χρήσιμη για όσους προσπαθούν να κάνουν ένα άλμπουμ για να κερδίσουν Grammy, είτε είναι στο υπνοδωμάτιο τους, είτε ένα πλήρως εξοπλισμένο στούντιο.

 


 

Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.