Μικροπλαστικά για πρώτη φορά σε φρέσκο χιόνι της Ανταρκτικής

Μικροπλαστικά βρέθηκαν για πρώτη φορά σε φρέσκο χιόνι στην Ανταρκτική, τα οποία θα μπορούσαν να επιταχύνουν την τήξη του χιονιού και των πάγων και να αποτελέσουν απειλή για την “υγεία” μοναδικών οικοσυστημάτων της ηπείρου.

antarctic

Τα μικροσκοπικά πλαστικά – μικρότερα από έναν κόκκο ρυζιού – είχαν βρεθεί παλαιότερα στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής και σε επιφανειακά νερά. Αυτή τη φορά όμως είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται σε φρέσκια χιονόπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα, που διεξήχθη από τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Canterbury, Alex Aves, και υπό την επίβλεψη της Dr Laura Revell, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Cryosphere.

Ο Aves συνέλεξε δείγματα χιονιού από το Ross Ice Shelf στα τέλη του 2019 για να προσδιορίσει εάν είχαν μεταφερθεί μικροπλαστικά από την ατμόσφαιρα στο χιόνι. Μέχρι τότε, υπήρχαν λίγες μελέτες σχετικές με μικροπλαστικά στην Ανταρκτική.

“Ήμασταν αισιόδοξοι ότι δεν θα βρίσκαμε μικροπλαστικά σε μια τόσο παρθένα και απομακρυσμένη περιοχή”, ανέφερε η Revell.

Έδωσε εντολή στον Aves να συλλέξει επίσης δείγματα από το Scott Base και τους δρόμους του σταθμού McMurdo — όπου είχαν ανιχνευθεί στο παρελθόν μικροπλαστικά — έτσι “θα έχουμε τουλάχιστον μερικά μικροπλαστικά για μελέτη”, είπε η Revell.

Αυτό όμως ήταν περιττό γιατί βρέθηκαν πλαστικά σωματίδια βρέθηκαν σε κάθε ένα από τα 19 δείγματα που πήραν από το Ross Ice Shelf.

“Είναι απίστευτα λυπηρό, αλλά η εύρεση μικροπλαστικών στο φρέσκο ​​χιόνι της Ανταρκτικής υπογραμμίζει την έκταση της ρύπανσης από πλαστικά ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου”, ανέφερε ο Aves.

Ο Aves εντόπισε κατά μέσο όρο 29 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο λιωμένου χιονιού, το οποίο είναι υψηλότερο από ότι στις θαλάσσιες συγκεντρώσεις που αναφέραμε πριν από τη γύρω Θάλασσα του Ross Ice Shelf και στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από τις επιστημονικές βάσεις στο Ross Island, στη βάση Scott και από τον σταθμό McMurdo παρουσίαζαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις – σχεδόν τριπλάσιες από αυτές των απομακρυσμένων περιοχών.

Βρέθηκαν 13 διαφορετικοί τύποι πλαστικού, με το πιο κοινό να είναι το PET – το πλαστικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή μπουκαλιών αναψυκτικών και ρούχων.

Η ατμοσφαιρική μοντελοποίηση έδειξε ότι μπορεί να έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω του αέρα, ωστόσο είναι εξίσου πιθανό να έχει δημιουργήσει ένα μικροπλαστικό “αποτύπωμα” η παρουσία των ανθρώπων στην Ανταρκτική, σύμφωνα με την Revell.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.112 εγγεγραμμένους.
μικροπλαστικά,Ανταρκτική,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).