Μήνυση στο Copilot της Microsoft για πειρατεία λογισμικού

“Μια ομαδική αγωγή εναντίον του Copilot της Microsoft ισχυρίζεται ότι το προϊόν τεχνητής νοημοσύνης διαπράττει πειρατεία σε πρωτοφανή κλίμακα”, αναφέρει το IT Pro.

Ο προγραμματιστής/σχεδιαστής Matthew Butterick κατέθεσε την αγωγή την Πέμπτη στο Σαν Φρανσίσκο, λέγοντας ότι αφορούσε λογαριασμούς εκατομμυρίων χρηστών του GitHub που ενδέχεται να επηρεαστούν από την Copilot.

copilot

Η αγωγή επιδιώκει να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του GitHub Copilot, καθώς και του Codex που τροφοδοτεί το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, και έχει κατατεθεί κατά του GitHub της Microsoft και του OpenAI…

“Με την εκπαίδευση των συστημάτων AI τους από δημόσια αποθετήρια GitHub, υποστηρίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα ενός τεράστιου αριθμού δημιουργών που δημοσίευσαν ή άλλα projects κάτω από ορισμένες άδειες ανοιχτού κώδικα στο GitHub”, ανέφερε ο Butterick.

Αυτές οι άδειες περιλαμβάνουν 11 δημοφιλείς άδειες ανοιχτού κώδικα που όλες απαιτούν την απόδοση του ονόματος του συγγραφέα και των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως η άδεια MIT, η GNU General Public Licence και η άδεια Apache. Η αγωγή υποστηρίζει ότι το Copilot παραβιάζει και αφαιρεί αυτές τις άδειες που προσφέρονται από χιλιάδες, πιθανώς εκατομμύρια, προγραμματιστές λογισμικού, και έτσι διαπράττει πειρατεία λογισμικού σε μια κλίμακα άνευ προηγουμένου.

Το Copilot, το οποίο τρέχει εξ ολοκλήρου στο Microsoft Azure, συχνά αναπαράγει απλώς κώδικα που μπορεί να εντοπιστεί σε αποθετήρια ανοιχτού κώδικα ή σε δικαιούχους αδειών, σύμφωνα με τη μήνυση.

Ο κώδικας δεν περιέχει όμως ποτέ αναφορές για τους υποκείμενους συγγραφείς, κάτι που παραβιάζει τις άδειες.

“Δεν είναι δίκαιο, επιτρεπόμενο ή δικαιολογημένο. Ο στόχος του Copilot είναι να αντικαταστήσει ένα τεράστιο κομ ανοιχτού κώδικα παίρνοντάς το και διατηρώντας το μέσα σε ένα ελεγχόμενο paywall από το GitHub….”

Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι οι κατηγορούμενοι παραβιάζουν τους όρους παροχής υπηρεσιών και τις πολιτικές απορρήτου του GitHub, σύμφωνα με τον DMCA 1202 που απαγορεύει την αφαίρεση πληροφοριών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και τον νόμο περί απορρήτου των καταναλωτών της Καλιφόρνια.

Η αγωγή κατηγορεί επίσης το GitHub για δημιουργία εσόδων από κώδικα προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα, “παρά τη δέσμευση του GitHub να μην το κάνει ποτέ”.

Ο Butterick ανέφερε ότι “τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν εξαιρούνται από τον νόμο… Εάν εταιρείες όπως η Microsoft, το GitHub και το OpenAI επιλέξουν να αγνοήσουν το νόμο, να μην περιμένουν ότι εμείς θα μείνουμε άπραγοι”. Ο Butterick πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξυψώσει την ανθρωπότητα μόνο εάν είναι “δίκαιη και ηθική για όλους. Εάν δεν είναι… θα γίνει απλώς ένας άλλος τρόπος για τους λίγους προνομιούχους να επωφεληθούν από τη δουλειά των πολλών”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral straight into your inbox!
GitHub,Copilot,Microsoft,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).