Ερευνητές στο το MIT ισχυρίζονται ότι βρήκαν έναν νέο τρόπο αποθήκευσης ενέργειας χρησιμοποιώντας τσιμέντο, λίγο νερό και μαύρο άνθρακα σε σκόνη – μια κρυσταλλική μορφή του στοιχείου.
Τα υλικά μπορούν να συνδυαστούν έξυπνα για να δημιουργήσουν υπερπυκνωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή θεμελίων αποθήκευσης ενέργειας σε σπίτια, δρόμους που θα μπορούσαν να φορτίσουν ασύρματα οχήματα, ή να χρησιμεύσουν σαν θεμέλια ανεμογεννητριών και άλλων συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences), 45 κυβικά μέτρα τσιμέντου με προσθήκη άνθρακα θα μπορούσαν να έχουν αρκετή χωρητικότητα για να αποθηκεύσουν 10 κιλοβατώρες ενέργειας – περίπου την ποσότητα που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό την ημέρα. .
Ένα μπλοκ τσιμέντου αυτού του μεγέθους θα είχε περίπου 3,5 μέτρα από κάθε πλευρά και, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού, το μπλοκ θα μπορούσε θεωρητικά να αποθηκεύσει όλη την ενέργεια που θα χρειαζόταν ένα σπίτι εκτός δικτύου που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές.
Μόλις το τρία τοις εκατό του μείγματος του τσιμέντου θα πρέπει να είναι μαύρος άνθρακας και μετά μπορεί να λειτουργεί σαν υπερπυκνωτής, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μείγμα αιθάλης 10 τοις εκατό φαίνεται να είναι ιδανικό (η αιθάλη είναι ακάθαρτα σωματίδια άνθρακα).
Παραπάνω από αυτή την αναλογία, το τσιμέντο γίνεται λιγότερο σταθερό – κάτι που δεν θέλουμε στα θεμέλια ενός κτιρίου.
Η ομάδα αναφέρει ότι η μη δομική χρήση θα μπορούσε να επιτρέψει υψηλότερες συγκεντρώσεις αιθάλης και επομένως μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας. Η ομάδα έχει κατασκευάσει μόνο μια μικροσκοπική πλατφόρμα δοκιμής ενός βολτ χρησιμοποιώντας το μείγμα αιθάλης, αλλά έχει σχέδια να δημιουργήσει υπερπυκνωτές μεγέθους σαν μια μπαταρία αυτοκινήτου 12 βολτ – και τελικά στο μπλοκ των 45 κυβικών μέτρων.
Μαζί με τη χρήση για αποθήκευση ενέργειας, το ίδιο μείγμα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή θερμότητας – με την εφαρμογή ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο αγώγιμου άνθρακα που περικλείεται στο τσιμέντο, σημείωσε το MIT.