MIT: ερευνητής λύνει ένα παζλ μετά από 20 χρόνια

Αυτή την εβδομάδα το Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory ή απλά CSAIL) ανακοίνωσε ότι ένα κρυπτογραφημένο παζλ που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια λύθηκε από έναν αυτοδίδακτο προγραμματιστή από το Βέλγιο, 15 χρόνια νωρίτερα από ό, τι περίμεναν οι επιστήμονες του MIT.

mit

Ο Bernard Fabrot πέρασε τα τελευταία τρία μιση χρόνια με υπολογισμούς σε ένα παζλ που ανακοινώθηκε αρχικά από τους ερευνητές του MIT το 1999. Ξεχωριστά, μια άλλη ομάδα με επικεφαλής τον τεχνικό Simon Peffers σχεδόν πλησιάζει στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μιας λύσης.

Το παζλ ουσιαστικά περιλαμβάνει τη δι περίπου 80 τρισεκατομμυρίων διαδοχικών squarings και σχεδιάστηκε για να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια επίλύση του με τη χρήση παράλληλων υπολογιστών.

Οι Fabrot και Peffers όμως χρησιμοποίησαν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στο παζλ. Ο Fabrot χρησιμοποίησε έναν απλό επεξεργαστή Intel Core i7-6700 και υπολόγισε τη λύση χρησιμοποιώντας την πολυλειτουργική βιβλιο αριθμητικής ακρίβειας GNU (GMP).

Εν τω μεταξύ, η ομάδα του Peffers χρησιμοποίησε έναν νέο αλγόριθμο τετραγωνισμού (σχεδιασμένος από τον Erdinç Öztürk από το Sabanci) για να τρέξει ένα προγραμματιζόμενο επιταχυντή hardware που ονομάζεται FPGA. Η ομάδα, φαίνεται να είναι σε πολύ καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το παζλ στις 11 Μαΐου μετά από δύο μήνες υπολογισμών.

“Έχουν πραγματοποιηθεί πρόοδοι στο hardware υλικού αλλά και στο software πολύ παραπάνω από ό, τι πρόβλεψα το 1999”, αναφέρει ο καθηγητής του MIT Ron Rivest, ο οποίος ανακοίνωσε για πρώτη φορά το παζλ τον Απρίλιο του 1999 εορτάζοντας τα 35 χρόνια ερευνών στο Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών (τώρα CSAIL) του MIT.

“Η βασική πρόκληση του παζλ των περίπου 80 τρισ squarings παραμένει πάρα πολύ δύσκολη, αλλά οι πόροι που απαιτούνται για να πραγματοποιήσουν ένα ενιαίο τετραγωνισμό έχουν μειωθεί πολύ περισσότερο από ό, τι πρόβλεψα”.

Το παζλ είναι ένα παράδειγμα μιας “επαληθεύσιμης ς καθυστέρησης” (verifiable delay function ή VDF), που σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να βρεθεί μόνο μετά από ένα ορισμένο αριθμό βημάτων.

Επειδή οι VDF μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν αντικειμενική τυχαιότητα, και έχουν προταθεί σαν πιθανές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας και της κλιμάκωσης των συστημάτων όπως το Ethereum και το Filecoin.

Στην αρχική ανακοίνωση, το Laboratory for Computer Science του MIT υποσχέθηκε ότι, αν δεν βρεθεί μια σωστή λύση, θα ανοίξουν μια ειδική “κάψουλα” σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Frank Gehry που είναι γεμάτη με ιστορικά αντικείμενα από τους ανθρώπους όπως τον εφευρέτη του Web , τον συν-εφευρέτη του Ethernet Bob Metcalfe και τον ιδρυτή της Microsoft Bill Gates.

________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).