Η χρήση ενός VPN είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε το απόρρητό σας ενώ είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
Οι ιστότοποι που επισκέπτεστε δεν θα μπορούν να σας αναγνωρίσουν με τη διεύθυνση IP σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να εμφανίζεστε στο διαδίκτυο σαν να βρίσκεστε σε διαφορετική χώρα.
Ωστόσο, μπορεί να αναρωτιέστε αν ο ISP σας μπορεί να δει ή όχι ότι χρησιμοποιείτε VPN και αν ναι, έχει αυτό κάποια σημασία για εσάς;
Μπορεί ο ISP μου να δει αν χρησιμοποιώ VPN;
Η απάντηση στο πρώτο μέρος είναι απλή: Ναι, ο πάροχός σας θα μπορούσε να δει ότι χρησιμοποιείτε VPN αν το θέλει.
Αυτό οφείλεται στον τρόπο λειτουργίας ενός VPN: Όταν σερφάρετε στο Διαδίκτυο χωρίς VPN, συνδέεστε από τον υπολογιστή σας άμεσα στο σύστημα του ISP σας, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με τον ιστότοπο που θέλετε να επισκεφθείτε.
Όταν συνδέεστε μέσω VPN, από τον πάροχό σας συνδέεστε πρώτα στον διακομιστή της υπηρεσίας VPN και στη συνέχεια, σε έναν ιστότοπο. Έτσι ο κάθε ιστότοπος “βλέπει” ότι χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση IP του διακομιστή VPN. Σημειώστε ωστόσο, ότι χωρίς τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης , θα μπορούσαν να σας εντοπίσουν πολύ εύκολα.
Table of Contents
Τι βλέπει ο ISP μου;
Τα VPN διαφέρουν από τους διακομιστές μεσολάβησης στο ότι κρυπτογραφούν τη σύνδεσή σας μέσω αυτού που ονομάζεται ασφαλές τούνελ. Αυτό κρυπτογραφεί τη σύνδεση από τον υπολογιστή σας στον διακομιστή του VPN, συνήθως χρησιμοποιώντας μια προηγμένη μέθοδο κρυπτογράφησης όπως το AES-256, η οποία, θεωρητικά, μπορεί να σπάσει μόνο από κάποιον σε λίγα εκατομμύρια χρόνια.
Έτσι ο ιστότοπος που επισκέπτεστε να βλέπει μόνο την πλαστή διεύθυνση IP σας (τη διεύθυνση IP του VPN), αλλά λειτουργεί και αντίστροφα. Όταν ένας ISP κοιτάζει τη σύνδεση που κάνατε και ζητά να μάθει πού κατευθύνεται, το μόνο που παίρνει είναι μερικά τυχαία και άχρηστα στοιχεία. Μπορεί να δει ότι πραγματοποιείτε μια σύνδεση, μπορεί ακόμη και να καταλάβει τη διεύθυνση IP στην οποία συνδέεστε αλλά τίποτα πέρα από αυτό (δηλαδή τα μέρη που επισκέπτεστε).
Φυσικά, η επιστροφή τυχαίων στοιχείων είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι χρησιμοποιείται VPN. Ένας ISP μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα ποιες συνδέσεις οδηγούν σε ένα VPN: απλά κοιτώντας αυτές που στέλνουν πολλά κρυπτογραφημένα δεδομένα πίσω.
Ελέγχουν οι πάροχοι υπηρεσιών Internet εάν χρησιμοποιείτε VPN;
Αυτό οδηγεί στο δεύτερο μέρος της ερώτησης, εάν οι πάροχοι υπηρεσιών Internet νοιάζονται για το αν χρησιμοποιείτε VPN. Η απάντηση είναι πιθανώς ότι εξαρτάται από τη γεωγραφική σας θέση.
Στην πλειοψηφία, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου γενικά δεν ενδιαφέρονται. Το αν συνδέεστε με κάποιο διακομιστή VPN ή σε έναν ιστότοπο είναι πιθανώς το ίδιο για αυτούς. Εξάλλου, πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν VPN για απομακρυσμένη σύνδεση σε δίκτυα εργασίας. Το VPN που χρησιμοποιείτε για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής φαίνεται περίπου το ίδιο.
Υπάρχει, ωστόσο, μια μεγάλη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα:
Δικτατορίες όπως στην Κίνα, το Ιράν και μια ομάδα άλλων χωρών θεωρούν τα VPN παράνομα. Σε αυτές τις χώρες, οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου ή θα ανήκουν στο κράτος, ή ελέγχονται από το κράτος, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιος να ελέγξει τις συνδέσεις.
Τι γίνεται με τους ISP που πωλούν δεδομένα;
Φυσικά υπάρχουν και πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου που δεν είναι και τόσο ευχαριστημένοι με τους πελάτες που χρησιμοποιούν VPN. Πρόκειται για εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες όπου είναι νόμιμο να παρακολουθούν και να πωλούν δεδομένα χρηστών, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό, μπορούμε να φανταστούμε ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Internet δεν θα είναι πολύ ευχαριστημένοι με τους χρήστες των VPN, καθώς αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ λιγότερες πληροφορίες για πώληση.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η χρήση VPN είναι νόμιμη στις ΗΠΑ και δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθεί νόμος που καθορίζει πως χρησιμοποιούν οι χρήστες τη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο.
Ξεχάσατε να προσθέσετε σε αυτές τις δικτατορίες και την Τουρκία ή μήπως νομίζετε ότι είναι κάποια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα;
Αυτό δεν συμβαίνει στις παραλιακές πόλεις και στα τουριστικά μέρη της Τουρκίας. Επειδή είναι γεμάτα με τουρίστες και γι αυτό οι συνδέσεις είναι ελεύθερες και δεν παίζει πουθενά λογοκρισία. Εγώ έμεινα έναν χρόνο στην Τουρκία και δεν είχα κανένα θέμα σε καμία σύνδεση, ήταν όλα ανοιχτά. Η παραλιακή πλευρά είναι άκρως Ευρωπαϊκή. Tώρα τι γίνεται στα ενδότερα, δεν το γνωρίζω, αλλά αυτό δεν αφορά κανέναν ξένο. Αν ήταν δικτατορία δεν θα πήγαιναν 30.000.000 τουρίστες!! Γι αυτό καλό θα ήταν να προσέχετε αυτά που λέτε.