MWC Βιομετρικές εφαρμογές-κλειδιά

Εκτός από τα ακόμη πιο εξελιγμένα smartphone και tablet και τα βελτιωμένα wearable γκάτζετ, οι βιομετρικές εφαρμογές ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές την περασμένη εβδομάδα στο World Congress (MWC).

MWC MWC MWC MWC MWC

Το MWC, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη και αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως διοργάνωση με θέμα τις τηλεπικοινωνίες, έδειξε φέτος πως μία από τις κυρίαρχες νέες τάσεις είναι λύσεις που αξιοποιούν τα βιομετρικά δεδομένα σαν ηλεκτρονικά «κλειδιά».

Ετσι, από τα περίπτερα της έκθεσης που γίνεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης, «παρέλασαν» αρκετές τεχνολογίες που αναγνωρίζουν την ταυτότητα του χρήστη από τα μάτια, το δακτυλικό αποτύπωμα ή τη φωνή του. Τέτοια συστήματα προορίζονται για τους ολοένα περισσότερους σε όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν online αγορές ή διακινούν μέσω Ιντερνετ ευαίσθητα δεδομένα, τη στιγμή που τα password συχνά δεν αρκούν για να τους προστατεύσουν αποτελεσματικά, ενώ είναι πλέον τόσο πολλά που είναι δύσκολο να τα θυμάται κανείς. Γι’ αυτό και οι εφαρμογές αυτές στοχεύουν να προσφέρουν επιπλέον ασφάλεια ή ακόμη και να καταργήσουν τελείως τους ς, αντικαθιστώντας τους με κάποιο βιολογικό χαρακτηριστικό.

Οπως είναι φυσικό, με τις εναλλακτικές λύσεις με τις οποίες ένας χρήστης θα μπορεί να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του δεν ασχολούνται μόνο οι εταιρείες που αναπτύσσουν hardware και software, αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως η Visa. «Η προσωπική μου άποψη είναι πως οι κωδικοί δεν πρόκειται να αποσυρθούν εντελώς από το προσκήνιο, σίγουρα όμως θα περιορισθεί ο ρόλος τους», σημειώνει ο Jonathan Vaux, εκτελεστικός διευθυντής της Visa Europe, μιλώντας στην «Κ» στο περιθώριο του MWC. «Ετσι, αν και οι βιομετρικές εφαρμογές δεν είναι η μοναδική επιλογή, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους πιστοποίησης, αφού συνδυάζει την ασφάλεια με την ευκολία και την ταχύτητα», σημειώνει.

Μάλιστα, αυτές οι τεχνολογίες έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους νέους, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της Visa στη Βρετανία, σε άτομα ηλικίας 16-24 ετών. Από τους συμμετέχοντες, το 76% απάντησε πως θα εμπιστευόταν μια βιομετρική εφαρμογή για τις online συναλλαγές του.

Γι’ αυτό τον σκοπό, οι περισσότεροι έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ακολούθησε η «σάρωση» του ματιού. «Αυτό που ουσιαστικά έδειξε η έρευνα είναι ότι, χάρις στην εξοικείωση που έχουν οι νεότερες γενιές με την τεχνολογία, τέτοιες επιλογές είναι κιόλας πολύ δημοφιλείς» προσθέτει το στέλεχος της Visa.

Οι επιλογές αυτές εμπλουτίστηκαν στο MWC από την Qualcomm, η οποία παρουσίασε έναν νέο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για «έξυπνες» συσκευές, που λειτουργεί ακόμη και με βρεγμένα ή… βρώμικα δάκτυλα. Παράλληλα, η Fujitsu έδειξε ένα πρωτότυπο smartphone με ειδική που λειτουργεί με υπέρυθρες ακτίνες και «διαβάζει» την ίριδα του ματιού ακόμη κι αν ο χρήστης φορά γυαλιά.

Πολλές βιομετρικές εφαρμογές ακολουθούν τα πρότυπα της FIDO Alliance, μιας κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει η Visa, μαζί με τραπεζικά ιδρύματα και τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft και η Google. Η FIDO Alliance αναπτύσσει ανοικτές προδιαγραφές οι οποίες διατίθενται για οποιονδήποτε κατασκευαστή αναπτύσσει κάποιο βιομετρικό εξάρτημα, ενώ παράλληλα επιτρέπουν σε κάθε ιντερνετική υπηρεσία ή λογισμικό να υποστηρίξει εύκολα όλους αυτούς τους αισθητήρες. «Η λογική της ανοικτής πλατφόρμας νομίζω πως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βρουν ευρεία αποδοχή αυτές οι τεχνολογίες» προσθέτει στην «Κ» ο Vaux.

Πάντως, σύμφωνα με το στέλεχος της Visa, εκτός από τα βιομετρικά συστήματα, κι άλλες τεχνολογίες θα κάνουν στο μέλλον πιο εύκολη την ταυτοποίηση. «Για παράδειγμα, σημαντικό ρόλο θα παίξει ο εντοπισμός της γεωγραφικής θέσης, ώστε να μπορεί ο χρήστης να καθορίσει πώς θα πραγματοποιεί online συναλλαγές π.χ. μόνο από το σπίτι ή το γραφείο του», καταλήγει.

MWC: Ψηφιακό πορτοφόλι

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή από τη Visa Europe Jonathan Vaux, αρκετές τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, ανοίγουν πλέον τον δρόμο, ώστε ολοένα περισσότεροι καταναλωτές να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το «έξυπνο» κινητό τους σαν «ψηφιακό πορτοφόλι». «Για παράδειγμα, ένα σημαντικό εμπόδιο που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσε να ελέγξει κανείς εύκολα πόσα χρήματα έχει διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, όπως κάνει στο συμβατικό πορτοφόλι μετρώντας τα χαρτονομίσματα. Ωστόσο, οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό δίνουν την ίδια αίσθηση ελέγχου σε όσους τις χρησιμοποιούν» επισημαίνει.

Η κυρίαρχη τάση είναι το smartphone να λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα τερματικό, από το οποίο ο χρήστης αποκτά μέσω Ιντερνετ πρόσβαση σε μια «άυλη θυρίδα» στο cloud, όπου αποθηκεύει σε ψηφιακή μορφή όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές του κάρτες. «Η λογική αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως στην περίπτωση απώλειας ή κλοπής της πραγματικής κάρτας, όπου το ψηφιακό αντίγραφο της νέας ς θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε λίγα λεπτά της ώρας. Επίσης, απαντά στο γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη περισσότερες από μία συσκευές για πρόσβαση στο Ιντερνετ, από τις οποίες ίσως κάποια στιγμή θα θελήσουν να κάνουν κάποια online αγορά» προσθέτει.

Πηγή: kathimerini.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).