Αυτό θα προκαλέσει αναταράξεις: Η Κινέζικη εταιρεία Bytedance, ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας TikTok, ισχυριζόταν πάντα ότι τα δεδομένα από τους χρήστες των ΗΠΑ δεν μεταφέρονται στην Κίνα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump είχε αναγκάσει την Bytedance να διατηρεί τα δεδομένα της TikTok στους διακομιστές των ΗΠΑ.
Τα αρχεία ήχου 80 εσωτερικών συσκέψεων TikTok όμως που διέρρευσαν δείχνουν ότι τα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ μπορούσαν να προσεγγιστούν από την Κίνα. Έτσι, οι ανησυχίες των αρχών ασφαλείας των ΗΠΑ μάλλον δεν ήταν αβάσιμες.
Η πλατφόρμα βίντεο TikTok είναι πολύ επιτυχημένη στους νέους. Ωστόσο, πάντα υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για το απόρρητο μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων, ειδικά της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump προσπάθησε να απαγορεύσει την εφαρμογή TikTok στις ΗΠΑ, εκτός κι αν πωλούνταν σε αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας. Υπήρξε μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποίο, με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, απαγόρευε στους πολίτες των ΗΠΑ να κατεβάσουν την εφαρμογή TikTok. Το όλο θέμα στη συνέχεια σταμάτησε ξανά από αμερικανούς δικαστές.
Στη συνέχεια, ακούσαμε ότι η TikTop αγοράστηκε από την Oracle και τη Walmart. Τότε η TikTok ανακοίνωσε ότι το 100% της κίνησης χρηστών στις ΗΠΑ θα δρομολογηθεί μέσω του Oracle Cloud Infrastructure. Έτσι η TikTok άρχισε να αποθηκεύει δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ σε κέντρα δεδομένων της Oracle στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη. Η TikTok δήλωσε ότι το κέντρο δεδομένων της στην Βιρτζίνια διαθέτει φυσικούς και λογικούς ελέγχους ασφαλείας, όπως ασφαλή σημεία πρόσβασης, τείχη προστασίας και τεχνολογίες ανίχνευσης εισβολής. Το κέντρο δεδομένων της Σιγκαπούρης λειτουργεί ως εφεδρική αποθήκευση δεδομένων για τους χρήστες μας στις ΗΠΑ, ανέφερε η εταιρεία.
Ο ιστότοπος Buzzfeed News όμως απέκτησε πρόσβαση σε αρχεία ήχου 80 εσωτερικών συσκέψεων στελεχών της TikTok. Οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν 14 δηλώσεις από εννέα διαφορετικούς υπαλλήλους της TikTok που αποδεικνύουν ότι οι μηχανικοί στην Κίνα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα των ΗΠΑ τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022.
“Νιώθω ότι υπάρχει ένα backdoor σε σχεδόν όλα αυτά τα εργαλεία που δίνει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών” δήλωσε ένας εξωτερικός ελεγκτής της TikTok όπως ευαίσθητες πληροφορίες, γενέθλια, αριθμούς τηλεφώνου κλπ.
Σύμφωνα με τις ηχογραφήσεις περισσότερων από 80 εσωτερικών συσκέψεων της TikTok που διέρρευσαν, οι υπάλληλοι της ByteDance που εδρεύει στην Κίνα είχαν επανειλημμένα πρόσβαση σε μη δημόσια δεδομένα Αμερικάνων χρηστών της TikTok.
“Τα πάντα φαίνονται στην Κίνα”, ανέφερε ένα μέλος του τμήματος ασφάλειας της TikTok, σύμφωνα με το άρθρο του Buzzfeed News:
Τα αρχεία προέρχονται από συναντήσεις μικρών ομάδων με στελέχη και συμβούλους της εταιρείας αλλά και από παρουσιάσεις σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό. Υπάρχουν και στιγμιότυπα οθόνης μαζί με άλλα έγγραφα, παρέχοντας πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν ότι υπάλληλοι με έδρα την Κίνα είχαν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ.
Τελικά, όλα αυτά δείχνουν ότι η εταιρεία μπορεί να έχει παραπλανήσει τους νομοθέτες, τους χρήστες της και το κοινό της.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ή οι υπηρεσίες πληροφοριών του είχαν δίκιο στη δυσπιστία τους για την TikTok.
Το ερώτημα είναι, πότε θα ξυπνήσουν οι πολιτικοί στην Ευρώπη;