Το Curiosity rover κλείνει τα τρία χρόνια στον Άρη, και για να τιμήσει την επέτειο, η NASA έχει κυκλοφόρησε δύο νέα διαδραστικά online εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσουν τόσο το κοινό αλλά και για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να επιλέξουν μελλοντικές περιοχές προσγείωσης.
Τα εργαλεία επιτρέπουν στους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για το Curiosity και την αποστολή του. Τους επιτρέπει ακόμα να εξερευνήσουν την επιφάνεια του Άρη αφού μπορούν να οδηγήσουν το Curiosity σε μια εικονική περιήγηση.
Το πρώτο εργαλείο είναι το Mars Trek, το οποίο αναπτύχθηκε από τη NASA για τη Σεληνιακή χαρτογράφηση και μοντελοποίηση του project. Είναι μια browser-based εφαρμογή που παρέχει λεπτομερείς διαδραστικούς χάρτες του Άρη, αντλώντας στοιχεία από όλες τις αποστολές που έχουν γίνει από την δεκαετία του 1960.
Χρησιμοποιώντας τυποποιημένες εντολές gaming (από το πληκτρολόγιο), οι χρήστες μπορούν να κάνουν ζουμ μέσα και έξω, να επιλέξουν διάφορες προβολές χάρτη, και προσθέστε στρώματα από μια μεγάλη λίστα δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τα διαστημόπλοια που είναι σε τροχιά κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών.
Επιπλέον, υπάρχουν downloadable αρχεία για 3D εκτυπωτές, έτσι οι χρήστες μπορούν να εκτυπώσουν τα δικά τους Αριανά τοπία.
Η NASA αναφέρει ότι το εργαλείο Mars Trek χρησιμοποιείται επίσης από τους επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας για να τους βοηθήσει να επιλέξουν το χώρο προσγείωσης για την αποστολή στον Άρη το 2020, καθώς και πιθανές θέσεις προσγείωσης για την επανδρωμένη αποστολή που θα γίνει στη δεκαετία του 2030.
Το επόμενο εργαλείο ονομάζεται Experience Curiosity και μπορείτε επίσης να το δείτε από τον browser σας. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για διαδραστικό χάρτη. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να έχουν ένα 3D drive με το Curiosity πάνω στο Αρειανό τοπίο.
Μπορείτε να κάνετε ζουμ και περιστραφείτε. Το Experience Curiosity χρησιμοποιεί ένα εικονικό τοπίο βασισμένο σε εικόνες από το Curiosity και το Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).
Η εφαρμογή θα σας επιτρέψει να χειριστείτε ένα εικονικό Curiosity rover, να μάθετε τις διάφορες συνιστώσες του, να το κατευθύνετε ανάμεσα στα σημεία αναφοράς μιας αποστολής, και να επιλέξτε τη θέα που θα βλέπετε από τις κάμερες που διαθέτει το Curiosity.
Να υπενθυμίσουμε ότι το μη επανδρωμένο Curiosity rover προσγειώθηκε στον Άρη στις 6 Αυγούστου 2012 στο χώρο προσγείωσης Bradbury. Σε μια αποστολή που έχει διαρκέσει μέχρι σήμερα 687 μέρες μελετάει τη γεωλογία και το κλίμα του κόκκινου πλανήτη στην περιοχή του κρατήρα Gale, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές όπου θα μπορούσε να υπάρχει ζωή.