Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα συνέβαινε εάν επρόκειτο να αλλάξετε ξαφνικά διεύθυνση κατοικίας και να μετακομίζατε, ας πούμε, στο διάστημα; Η διαστημική υπηρεσία NASA ερευνά αυτή την δύσκολη υποθετική περίπτωση και προσπαθεί να λύσει το αίνιγμα.
Μέχρι στιγμής και από ότι δείχνουν τα πειράματα, ο εγκέφαλός σας δεν θα ήταν πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Αντίθετα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να απεχθανόταν την εμπειρία. Βλέπετε, το διάστημα κάνει περίεργα πράγματα σε αυτό το όργανο μας.
Ένας από τους λόγους που η NASA συνεχίζει να στέλνει τους ανθρώπους να ζουν πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι να τους μελετήσει και να δει πώς το σώμα τους ανταποκρίνεται στην μικροβαρύτητα.
Μία από τις μελέτες που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η: “Οι Επιδράσεις των Διαστημικών Πτήσεων στην Νευρογνωστική Επίδοση: Έκταση, μακροζωία και Νευρωνικές Βάσεις”, η οποία εξετάζει τις αλλαγές τόσο στην δομή και λειτουργία του εγκεφάλου όσο και στον καθορισμό πόσο καιρό χρειάζεται για να ανακάμψει μετά την επιστροφή του από το διάστημα.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι ερευνητές της NASA παρακολουθούν στενά τους αστροναύτες και ανιχνεύουν ακόμα και την παραμικρή αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Η απεικόνιση του εγκεφάλου εμπλέκεται επίσης.
Ο ψυχισμός των αστροναυτών έχει ελεγχθεί προτού ξεκινήσουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επανελέγχεται στα μέσα της παραμονής τους πάνω στο τροχιακό συγκρότημα και, στη συνέχεια, στο τέλος του ταξιδιού τους διάρκειας 6 μηνών. Όσο για την ανατομία του εγκεφάλου τους, οι ερευνητές εξετάζουν εκ του σύνεγγυς για να καθορίσουν τις αλλαγές τόσο πριν όσο και μετά την διαστημική πτήση.
Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη αποκαλύψει ότι, επειδή στο διάστημα δεν υπάρχει “πάνω” ή “κάτω”, ο ανθρώπινος εγκέφαλος τείνει να πάθει σοβαρή σύγχυση. Με τη σειρά του, αυτό επηρεάζει τον τρόπο που οι αστροναύτες κινούνται και σκέπτονται. Πιο συγκεκριμένα, το βρίσκουν πιο δύσκολο να ελέγξουν τις κινήσεις τους και να ολοκληρώσουν τα ψυχικά τεστ.
Και μόνο ότι η οπτική τους θέα είναι το διάστημα μπορεί να προκαλέσει στους αστροναύτες πρόβλημα στο να κρατούν την ισορροπία τους, ίσως ακόμη και να προκαλέσει αντιληπτικές ψευδαισθήσεις.
“Στη Γη, το σύστημα ισορροπία σας λέει πώς το κεφάλι σας κινείται σε σχέση με τη βαρύτητα, αλλά στο διάστημα, η αναφορά βαρύτητα έχει φύγει. Αυτό προκαλεί αυτές τις αντιληπτικές ψευδαισθήσεις, καθώς και τη δυσκολία συντονισμού της κίνησης των ματιών και του κεφαλιού”, αναφέρει ο ερευνητής Rachel D. Seidler από το Πανεπιστήμιο του Michigan.
Η NASA έχει βάσιμες ελπίδες ότι, σε μερικά χρόνια από τώρα, θα προσγειωθεί επιτυχώς πλήρωμα με αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη. Για να ξεκινήσει όμως μία τέτοια αποστολή προς τον Άρη και στη συνέχεια να επιστρέψει το πλήρωμα πίσω σώο και αβλαβές, η διαστημική υπηρεσία οφείλει να λάβει υπόψη όλους παράγοντες κινδύνου.
Οι επιπτώσεις των συνθηκών χώρου στο ανθρώπινο σώμα μετράνε μεταξύ αυτών των παραγόντων κινδύνου. Ως εκ τούτου, οι δοκιμές και τα πειράματα της NASA θα εξακολουθούν να συνεχίζονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.