Το ελικόπτερο της NASA που προορίζεται να πετάξει στον πλανήτη Άρη, ολοκλήρωσε έναν ακόμη γύρο σημαντικών δοκιμών και αναμένεται να ενσωματωθεί με το rover στο ταξίδι για τον Άρη, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2020.
Η κατασκευή ενός σκάφους βαρύτερου από τον αέρα, για να πετάξει στον πλανήτη Άρη, είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα, επειδή ο αέρας του Άρη είναι πολύ πιο λεπτός από τον πλανήτη της Γης και οι θερμοκρασίες είναι υπερβολικά χαμηλές.
Το Jet Propulsion Laboratiry (JPL) της Nasa διεξαγάγει όλο το 2019 διάφορες δοκιμασίες σε ένα ειδικής κατασκευής ελικόπτερο, με σκοπό να ενσωματωθεί με το rover που θα πάει στον Άρη. Έχουν κατασκευάσει «ένα προσομοιωμένο Αριανό περιβάλλον» και δοκιμάζουν το ελικόπτερο σε θερμοκρασίες ακόμα και μείον 90 βαθμούς Κελσίου, καθώς και σε συνθήκες που προσομοιώνουν τόσο την πυκνότητα του Αρειανού αέρα όσο και την ποιότητα του (έχει σαν κύριο συστατικό το CO2). Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε επίσης να συνδέεται με ένα κορδόνι που βοηθάει στην προσομοίωση της βαρύτητας του Άρη.
Ορισμένες από τις δοκιμές ήταν να διασφαλιστεί ότι το ελικόπτερο θα μπορούσε να επιβιώσει από τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής εκτόξευσης του πυραύλου που θα το μεταφέρει.
Το ελικόπτερο πέρασε το τεστ πτήσης και τώρα “φοράει” το νέο ηλιακό πάνελ του. Η NASA λέει ότι δεν τοποθετεί επιστημονικά όργανα πάνω στο ελικόπτερο, πέρα φυσικά από μια φωτογραφική μηχανή, αλλά ο σκοπός του είναι να αποδείξει ότι είναι δυνατή η πτήση ενός drone καθοδηγούμενο από τη Γη. Κάπου εδώ, όσοι έχετε ένα drone στην κατοχή σας, θα πρέπει να αισθάνεστε κάπως περίεργα με την λέξη “εμβέλεια”.
Η αποστολή του 2020 για το Άρη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020 και να φτάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Δεν μπορείτε να πάτε μαζί, αλλά μπορείτε να υποβάλετε το όνομά σας στην Nasa για να το χαράξετε σε ένα τσιπ πυριτίου που θα τοποθετηθεί στο rover.
Ο κύριος προορισμός για την αποστολή είναι ο κρατήρας του Jezero , όπου η NASA ελπίζει ότι το rover θα βρει σημάδια αρχαίας ζωής.