water damage main

Νερό και ηλεκτρονικές συσκευές

Πόση ζημιά κάνει το νερό στις ηλεκτρονικές συσκευές και τι μπορείτε να κάνετε αν κατά λάθος τις βρέξετε;

water damage main

Είναι γνωστό ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν συμπαθούν το νερό, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε σχετικά με το πώς ακριβώς το νερό μπορεί να βλάψει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα τους και τι μπορείτε να κάνετε αν κατά λάθος βάλετε τις συσκευές σας να μάθουν κολύμπι.

Τι ακριβώς συμβαίνει;
Ας χρησιμοποιήσουμε το κινητό σας τηλέφωνο ως παράδειγμα, για το πώς συμβαίνει η ζημιά από το νερό και … ας πούμε ότι το ρίχνετε κατά λάθος σε μια λακκούβα με νερό. Αυτό αρχίζει να δυσλειτουργεί και στο τέλος αρνείται να δουλέψει. Πώς ακριβώς έκανε το νερό όλη αυτή τη ζημιά;

Είναι αρκετά ενδιαφέρον το ότι στην πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο το νερό που κάνει τη ζημιά, αλλά οι μικροσκοπικές ακαθαρσίες και ιόντα που υπάρχουν σε αυτό. Τα ιόντα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια αλυσίδα, και αν είναι αρκετά τυχερά, τα δύο άκρα αυτής της αλυσίδας μπορούν να κάνουν μια σύνδεση μεταξύ δύο διαφορετικών ηλεκτρικών σημείων μέσα στο τηλέφωνο. Εάν το τηλέφωνο είναι ενεργοποιημένο, αυτό θα στείλει ηλεκτρισμό εκεί που δεν πρέπει, δημιουργώντας βραχυκύκλωμα και προκαλώντας ζημιά στη συσκευή.

Το καθαρό, απεσταγμένο νερό δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο αγώγιμο
Το νερό από μόνο του δεν είναι απαραίτητα εχθρός των ηλεκτρονικών. Τεχνικά, θα μπορούσατε να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας, να το εμποτίσετε σε απεσταγμένο νερό, να το αφήσετε να στεγνώσει εντελώς, να ενεργοποιήσετε ξανά το τηλέφωνό σας και θα εξακολουθεί να λειτουργεί σαν να μην συνέβη τίποτα.

iphone water

Δεν σας συνιστούμε να το κάνετε ως πείραμα, αλλά τεχνικά θα λειτουργούσε. Βασικά αυτό συμβαίνει όταν πλένετε κατά λάθος τις μονάδες flash USB στο πλυντήριο ρούχων, αλλά όταν στεγνώσουν λειτουργούν μια χαρά.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στην πραγματικότητα είναι τα ιόντα από τα διαλυμένα άλατα στο νερό που λειτουργούν ως αγωγοί, και όχι το ίδιο το νερό. Το ίδιο το καθαρό νερό δεν είναι αρκετά καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και δεν επιτρέπει να διαρρέει το ρεύμα από μέσα του.

Για να το αποδείξετε, θα μπορούσατε να κάνετε ένα άλλο πείραμα.  Να πάρετε απεσταγμένο νερό (το οποίο είναι 100% καθαρό H20, χωρίς ακαθαρσίες ή ιόντα) και να το πετάξετε στο τηλέφωνό σας ενώ είναι ενεργοποιημένο. Θεωρητικά, δεν θα συνέβαινε τίποτα κακό, καθώς δεν υπάρχουν ιόντα που να δημιουργούν μονοπάτι για την ηλεκτρική ενέργεια και να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα. Δεν σας το συνιστούμε να το κάνετε.

Τι γίνεται όμως με την διάβρωση;
Ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή σας έχει βιώσει μια απροσδόκητη υποβρύχια δραστηριότητα και εξακολουθεί να λειτουργεί, δεν πρέπει να είστε ακόμα εντελώς ανακουφισμένοι, καθώς η διάβρωση του νερού μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στα ηλεκτρονικά.

Είναι ίσως ο σιωπηλός δολοφόνος, γιατί ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας εξακολουθεί να λειτουργεί μετά την έκθεση στο νερό, η διάβρωση που αρχίζει να εμφανίζεται στο εσωτερικό μπορεί επίσης να κάνει τη δική της ζημιά.

waterblock

Η διάβρωση δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα μιας χημικής αντίδρασης μεταξύ των μεταλλικών μερών σε μια πλακέτα κυκλώματος (αγωγοί, ποδαράκια εξαρτημάτων κλπ) και ό,τι έρχεται σε επαφή με αυτά (σε αυτήν την περίπτωση με το νερό και τα μέταλλα και τις ακαθαρσίες που περιέχει).

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα διάβρωσης το οποίο πιθανώς αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή, είναι η σκουριά στο αυτοκίνητό σας. Το από τις εξωτερικές λαμαρίνες συνδυάζεται με νερό και για να σχηματίσει οξείδια σιδήρου, τα οποία μετατρέπουν αργά τον ισχυρό ατσάλινο σκελετό του αυτοκινήτου σας σε λεπτή σκόνη σκουριάς.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα κυκλώματα μέσα στο τηλέφωνό σας μετά την έκθεση τους στο νερό, αλλά ως επί το πλείστον είναι απλώς νιφάδες ακατέργαστού υλικού που μπορούν εύκολα να καθαριστεί.

Πώς να σώσετε το τηλέφωνό σας από ζημιά στο νερό
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αφού το τηλέφωνό σας μάθει κολύμπι είναι να το απενεργοποιήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για να αποτρέψετε το βραχυκύκλωμα. Πολλοί χρήστες θα πανικοβληθούν και θα προσπαθήσουν να το ενεργοποιήσουν και πάλι για να δουν αν δουλεύει, αλλά αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνετε.

Διαβάστε: Τι να κάνετε εάν ρίξετε νερό ή καφέ στο laptop σας

Μετά από αυτό, αφαιρέστε οτιδήποτε μπορεί να αφαιρεθεί από το τηλέφωνο, όπως την θήκη, την θήκη της κάρτας SIM, το κάλυμμα της μπαταρίας και την μπαταρία (αν είναι δυνατόν). Αυτό πιθανά θα επιτρέψουν στο παγιδευμένο νερό να διαφύγει και να κάνει τη στεγνώματος λίγο πιο εύκολη.

Αφήστε το να στεγνώσει φυσικά, βάζοντας το σε κατακόρυφη θέση και έχοντας τα ανοίγματα που δημιουργήσατε με το βγάλσιμο της κάρτας SIM, προς τα κάτω. Μετά από 24 ώρες κάντε ό,τι μπορείτε για να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Φυσήξτε το (με κρύο αέρα, όχι με σεσουάρ), ανακινήστε το, τινάξτε το.

Η καλύτερη σας, είναι να αποσυναρμολογήσετε το τηλέφωνό σας, αν φυσικά μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ευκολότερο να στεγνώσει εντελώς, καθώς και μια ευκαιρία να καθαρίσετε το εσωτερικό του με λίγη ισοπροπυλική αλκοόλη, για να ξεπλύνετε όλα τα μέταλλα και τις ακαθαρσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάβρωση.

Αν δεν μπορείτε να το ανοίξτε, μετά το φύσημά, δώστε του άλλες 24 ώρες σε ένα ζεστό και ξερό περιβάλλον. Αν έχετε κάπου silica gel (γέλη πυριτίου) τότε βάλτε το κοντά στην συσκευή σας για να τραβήξει την υγρασία του αέρα. Μετά από 24 ώρες δοκιμάστε να δείτε αν λειτουργεί.

Και μην ασχολείστε με το ρύζι. Δεν λειτουργεί.

Έχετε υπόψη σας ότι πολλές σύγχρονες συσκευές έχουν έναν ειδικό δείκτη που «μαρτυρά» το αν η συσκευή βράχηκε από νερό ή υγρό που περιείχε νερό.
iPhone water Sensor

Ο δείκτης αυτός ονομάζεται Liquid Indicator (LCI), είναι συνήθως λευκός ή ασημί και παίρνει κόκκινο χρώμα αν βραχεί. Αυτό ο δείκτης βοηθά το service να καταλάβει αν το τηλέφωνο βράχηκε και να σας ακυρώσει την εγγύηση σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).