Γιατί ο αποκλεισμός των VPN από το Netflix;

Την περασμένη βδομάδα το Netflix ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει όλες τις συνδέσεις με VPN και proxy. Η απόφαση είναι μια απάντηση στις αυξημένες απαιτήσεις της βιομηχανίας του Hollywood. Όμως καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει αυτό; netflix

Με το λανσάρισμα των νόμιμων υπηρεσιών συνεχούς ροής ταινιών και τηλεοπτικών επεισοδίων όπως το Netflix, οι φίλοι των ειδών έχουν λιγότερους λόγους να στραφούν σε πειρατικές ιστοσελίδες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτές οι νόμιμες υπηρεσίες έχουν νέα προβλήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παραδοσιακά, η κινηματογραφική βιομηχανία έχει επικαλεστεί τις γεωγραφικές συμφωνίες αδειοδότησης μέσω των οποίων τα δικαιώματα των ταινιών και των τηλεοπτικών εκπομπών πωλούνται σε ξεχωριστά μέρη σε διάφορες χώρες.

Δέκα χρόνια πριν, το απαρχαιωμένο μοντέλο δεν δημιουργούσε προβλήματα. Αλλά τώρα που το Διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στον τομέα της ψυχαγωγίας, το κοινό έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται.

Γιατί οι χρήστες Netflix στην Ανδόρα, στη Βολιβία και στους Νήσους Κουκ έχουν πρόσβαση στο Better Call Saul, ενώ οι Αμερικανοί δεν έχουν; Ομοίως, γιατί μπορούν από την Δανία να δουν το American Sniper ενώ λίγο πολύ δεν είναι διαθέσιμο στις υπόλοιπες χώρες;

Οι περισσότεροι χρήστες του Netflix δεν καταλαβαίνουν.

Το γεγονός οδηγεί τους ανθρώπους να παρακάμψουν τους γεωγραφικούς περιορισμούς, χρησιμοποιώντας VPNs και υπηρεσίες μεσολάβησης. Με τη βοήθεια εργαλείων, όπως το “unofficial Νetflix online Global Search” κάθε συνδρομητής του Netflix μπορεί να ανακαλύψει εύκολα αυτούς τους κρυμμένους θησαυρούς.

Υπάρχουν ακόμη και εξειδικευμένες εφαρμογές που κάνουν το ίδιο, δίνοντας τη δυνατότητα περιήγησης σε όλους τους τίτλους του Netflix με ενσωματωμένα proxies.

Ανακοίνωση του Νetflix για την καταστολή των συνδέσεων με VPN και proxy, δεν είναι τυχαία. Έρχεται ακριβώς μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας που αναφέρει την επέκταση της εμβέλειά της σε περισσότερες από 130 χώρες.

Αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο. Ας δούμε γιατί:

Το Netflix έχει πάντα τη συμβατική υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα κατά της των προσπαθειών παράκαμψης των γεωγραφικών περιορισμών, και με τη επέκταση της υπηρεσίας σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να το κάνει.

Όμως δεν υπάρχει σκοπιμότητα, το Νetflix δεν το χρειάζεται πραγματικά. Ίσα ίσα που η παράκαμψη των γεωγραφικών περιορισμών σημαίνει περισσότερες συνδρομές για την εταιρεία.

Αντίθετα η στόχευση λύσεων VPN και proxy είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Hollywood εδώ και αρκετά χρόνια. Το Hollywood έχει λόγους να κυνηγάει τις εν λόγω συνδέσεις καθώς χάνει από τα δικαιώματα των γεωγραφικών περιορισμών.

Το ερώτημα ωστόσο είναι, κατά πόσον αυτή η κατασταλτική προσέγγιση είναι αποτελεσματική.

Στην πραγματικότητα, τα εξαγγελθέντα μέτρα θα κάνουν μερικούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις συνδρομές τους και να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες (πειρατεία), για την οποία θα πρέπει να ανησυχούν τόσο το Netflix όσο και τα κινηματογραφικά στούντιο.

Η κινηματογραφική και η μουσική βιομηχανία θα πρέπει επιτέλους να αφήσουν τις περίπλοκες αδειοδοτήσεις. Αυτή είναι μια αλλαγή που το Netflix στηρίζει σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις.

Σύμφωνα με το Netflix οι “πειρατές VPN” είναι πρόθυμοι να πληρώσουν, γιατί δεν μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν μέσω των τοπικών τους Netflix.

Μιλώντας για την αμφιλεγόμενη χρήση VPN, ο διευθύνων σύμβουλος της Netflix Reed Hastings, δήλωσε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν η βιομηχανία αρχίσει να προσφέρει το ίδιο περιεχόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς τεχνητά εμπόδια.

“Η βασική λύση είναι για υπάρχει το Netflix παγκόσμια και το περιεχόμενό της να είναι το ίδιο σε όλο τον κόσμο, έτσι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο [χρήσης VPN]. Στη συνέχεια, μπορούμε να εργαστούμε για το πιο σημαντικό μέρος που είναι η πειρατεία,” δήλωσε ο Hastings και μεταδίδει το TorrentFreak.

Προς το παρόν το Netflix δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να συμμορφώνεται με την πίεση που δέχεται από το Hollywood, αλλά από τη στιγμή που ανοίγει θέμα με αποκλεισμό των VPN θα προκαλέσει προβλήματα.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες VPN για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, και όχι για να ξεγελάσουν το Netflix, και όταν κλειδωθούν οι λογαριασμοί τους, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα νέο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι όπου το “ξεμπλοκάρισμα” των υπηρεσιών θα γίνει πρόκληση.
Είναι δύσκολο να βρούμε κάποιο νικητή σε αυτό το παιχνίδι, εκτός ίσως από τις βιομηχανίες του Hollywood.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.110 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).