Νέος αλγόριθμος της Adobe επαναφέρει αυτόματα ρετουσαρισμένες εικόνες

Ένας νέος αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από την Adobe και το Πανεπιστήμιο του Princeton μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα παρεμ μέσα σε φωτογραφίες και σε συνέχεια να τις επεξεργαστεί για να τις σβήσει.

adobe 1

Καθώς οι ερευνητές υποστηρίζουν στην εργασία τους, ότι είχαν σαν κίνητρο να μπορεί με ένα κλικ ένα εργαλείο επεξεργασίας εικόνας, όπως το Photoshop, το iPhoto ή υπηρεσίες όπως το Google Photos ή Instagram, να επαναδιορθώνει πειραγμένες είκονες και να τις φέρνει στην αρχική τους μορφή.

Επιπλέον θέλησαν να βρούν ένα τρόπο για να αυτοματοποιήσουν την διαδικασία έτσι ώστε οι χρήστες να μην χρειάζονται να ανοίξουν μεγάλα desktop-based επεξεργασίας φωτογραφιών όπως το Adobe Photoshop κλπ.

Αυτό το κατάφεραν με τη δημιουργία ενός νέου στοιχείου ανάλυσης φωτογραφίας που ονομάζεται “περισπαστές” (distractors) και, στη συνέχεια, να με ένα αλγόριθμο υπολογιστή που ονομάζεται “μοντέλο πρόβλεψης περισπαστή” (distractor prediction model) να αφαιρούνται αυτόματα τα σημεία που επίτηδες έχουν τοποθετηθεί για να αποσπούν την προσοχή από τις εικόνες που αναλύθηκαν.

Περισπαστές είναι γενικά τα στοιχεία που ξεχωρίζουν σε μια φωτογραφία, είναι αυτό που αναγκάζει το μάτι και επικεντρώνεται επάνω του, που σου περισπούν την προσοχή, και έτσι ο αλγόριθμός που θα τους αναγνώριζε ήταν αρκετά εύκολο να δημιουργηθεί. Ήταν δύσκολο, όμως, να γίνει διάκριση των distractors από τις γενικές αδυναμίες μίας φωτογραφία όπως σε έναν υπερ-κορεσμό ή σε κακό φωτισμό.

adobe 2

Για να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα ο αλγόριθμός για το project αυτό, οι ερευνητές που τον κατασκεύασαν ζήτησαν την βοήθεια των Mechanical Turk της Amazon, η οποία είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν τυχαία κριτική ή να βαθμολογούν μια επιχείρηση ή ένα αντικείμενο.

Οι χρήστες της Mechanical Turk κλήθηκαν να βρουν αποσπαστές σε ένα σύνολο 1.073 φωτογραφιών, και στην συνέχεια τα αυτά μαζί με τα δεδομένα που συλλέκτηκαν μέσω μίας εφαρμογής που ονομάζεται Fixel, επεξεργαστήκανε από την Adobe.

Για την εφαρμογή αυτή αναλύθηκαν πάνω από 5.000 φωτογραφίες και να καταγράφηκαν ποια μέρη μιας εικόνας έχουν ρετουσαριστεί.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας αλγόριθμος που μπορεί να διαφόρων ειδών αποσπασμούς από τις εικόνες (πρόσωπα, αυτοκίνητα, cut-off αντικείμενα), αλλά που επίσης χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά. Κατά τους ερευνητές όμως, το σύστημα “δείχνει να υπόσχεται κάτι μεγάλο”.

Η πλήρης ερευνητική εργασία πραγματοποιήθηκε από τον Ohad Fried, μεταπτυχιακό φοιτητή του Princeton, τον Adam Finklelstein, καθηγητής του Princeton, και τους Eli Shechtman και Dan Goldman από την Adobe, και είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο με περισσότερα παραδείγματα. Το έγγραφο παρουσιάστηκε επίσης αυτό το καλοκαίρι στο 2015 Computer Vision and Pattern Recognition Conference στη Βοστώνη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).