Ο Κόουλ ρωτήθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων η συνεδρίαση της οποίας ήταν αφιερωμένη στο σάλο που έχει προκληθεί όσον αφορά το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της υπηρεσίας αυτής, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Όταν ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντάρελ Ίσα τον ρώτησε εάν τα τηλέφωνα της Βουλής συμπεριλαμβάνονταν στη συλλογή δεδομένων (σ.σ. οι αριθμοί που καλούνταν από αυτά, η διάρκεια των τηλεφωνημάτων και η ημερομηνία τους) ο Κόουλ απάντησε: “Χωρίς διευκρινίσεις, ναι, πιθανότατα το κάνουμε”.
Ο Ίσα κατόπιν τον ρώτησε εάν παρακολουθούνται και οι τηλεφωνικές κλήσεις του Ομπάμα, όμως ο υφυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει, υποσχόμενος ότι θα το κάνει κάποια άλλη στιγμή. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής πάντως επέμεινε στο ερώτημά του, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνομιλεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, το κινητό τηλέφωνο της οποίας ήταν υπό παρακολούθηση.
Στις 17 Ιανουαρίου ο Ομπάμα υποσχέθηκε να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολουθήσεων, ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει ο τρόπος φύλαξης των εκατομμυρίων τηλεφωνικών δεδομένων που συλλέγονται.
Ο Μπομπ Γκουντλέιτ, ο πρόεδρος της επιτροπής στην οποία κατέθεσε ο Κόουλ, προειδοποίησε πάντως ότι “η παραχώρηση της φύλαξης των δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής”.
Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Σενσιμπρένερ, εκ των συντακτών του αντιτρομοκρατικού νόμου που ψηφίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε σοκαρισμένος επειδή το άρθρο 215 του Νόμου για τις παρακολουθήσεις για την πληροφόρηση (FISA) χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την τεράστια επιχείρηση συλλογής των μεταδεδομένων.
Kαι τον Σρέντερ
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατασκόπευαν, τουλάχιστον από το 2002, τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον προκάτοχο της Άγγελας Μέρκελ, αποκάλυψε απόψε η δημόσια γερμανική τηλεόραση NDR.
Το όνομα του Σρέντερ, ο οποίος ήταν καγκελάριος από το 1998 μέχρι το 2005, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων και των θεσμών που παρακολουθούνταν από την NSA τουλάχιστον από τις αρχές του 2002, όταν ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του. Τότε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος είχε αντιταχθεί στη συμμετοχή της χώρας του σε μια επέμβαση στο Ιράκ.
Η NSA βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου παρακολουθήσεων από το καλοκαίρι του 2013, όταν ο πρώην συνεργάτης της Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε το εύρος των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της καθώς και το γεγονός ότι παρακολουθούσε ξένους ηγέτες, όπως την καγκελάριο Μέρκελ. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία και κρίση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
Από την έρευνα της NDR, που έγινε σε συνεργασία με την εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, φαίνεται η Μέρκελ δεν ήταν στόχος παρακολουθήσεων πριν να αναλάβει τα καθήκοντά της στην καγκελαρία. Ο κωδικός “388” στη “λίστα των στόχων” αφορούσε τον προκάτοχό της στη θέση αυτή.
“Την εποχή εκείνη δεν θα μου περνούσε απ΄ το μυαλό, σήμερα όμως δεν με ξαφνιάζει” είπε ο Σρέντερ όταν ρωτήθηκε από το κανάλι και την εφημερίδα για το θέμα αυτό.
“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου φαίνεται ότι ο καγκελάριος Σρέντερ και, ασφαλώς, και άλλοι, παρακολουθούνταν”, είπε στην τηλεόραση ο βουλευτής των Πράσινων και ειδικός σε θέματα ασφάλειας Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, το κόμμα του οποίου συμμετείχε στην κυβέρνηση του Σρέντερ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι έχει σταματήσει η παρακολούθηση της Μέρκελ και κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει “όσο είναι αυτός πρόεδρος”, όμως προειδοποίησε ότι, γενικά, η NSA θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό.
Και τη διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα του 2009
Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι νέες αποκαλύψεις του καταζητούμενου αμερικανού πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν για υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, το 2009, εις βάρος ξένων αντιπροσωπειών.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έφερε στο φως η Huffington Post και η εφημερίδα Information της Δανίας, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και ηλεκτρονικά μηνύματα ξένων αξιωματούχων σε σχέση με τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οποία έληξε με μια αδύναμη, μη δεσμευτική συμφωνία για διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και χωρίς δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
«Αναλυτές εδώ στην NSA, καθώς και οι εταίροι μας του Δεύτερου Μέρους [Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία], θα συνεχίσουν να παρέχουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μοναδικές, έγκαιρες και πολύτιμες πληροφορίες για τις προετοιμασίες και τους στόχους βασικών χωρών ενόψει της διάσκεψης, όπως και τις διαπραγματεύσεις στους κόλπους κρατών σχετικά με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και τις διαπραγματευτικές τους στρατηγικές», αναφέρει μεταξύ άλλων έγγραφο που αναρτήθηκε σε εσωτερική ιστοσελίδα της NSA κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης.
Τα έγγραφα, μέρος των οποίων έχει το χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο», δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούσαν να συλλέξουν πληροφορίες, οι οποίες θα ενίσχυαν την αμερικανική θέση στη διάσκεψη. Σύμφωνα με την Information, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είχαν στα χέρια τους το προσχέδιο συμφωνίας των Δανών, το οποίο προσαρμοζόταν για μήνες ενόψει της διάσκεψης. Το κείμενο πρότεινε ουσιαστικά να εγκαταλειφθεί το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο προέβλεπε δεσμευτικές και συγκεκριμένες μειώσεις των εκπομπών από τις πλούσιες χώρες.
Οι συντάκτες του κειμένου, το οποίο ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, επέμεναν ότι δεν έπρεπε να πέσει στα χέρια των αμερικανών αξιωματούχων, καθώς έτσι η αμερικανική αντιπροσωπεία θα παρέμενε αμέτοχη κατά τη διάρκεια της διάσκεψης περιμένοντας τους Δανούς να παρουσιάσουν την πρότασή τους. Όπως φαίνεται όμως, η NSA είχε εξασφαλίσει το έγγραφο πριν καν αρχίσει η διάσκεψη.
«Έχει ενδιαφέρον να επαληθεύονται οι φόβοι σου», ανέφερε στο BBC ο Κιτ Βον από την οργάνωση Care International, ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. «Όλοι μας πιστεύαμε ότι συνέβαινε, αλλά το να γνωρίζουμε ότι τελικά συνέβη είναι ακόμη πιο ανησυχητικό.»
Μιλώντας στην Information, μέλη της δανέζικης διαπραγματευτικής ομάδας χαρακτήρισαν «περιέργως καλά πληροφορημένες» τόσο την αμερικανική όσο και την κινεζική αντιπροσωπεία για το τι συνέβαινε σε κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες. «Απλώς παρακολουθούσαν χαλαροί, ακριβώς όπως πιστεύαμε ότι θα έκαναν εάν γνώριζαν για το κείμενό μας», είπε αξιωματούχος.
Ερωτηθείς σχετικά από τον Guardian, ο τότε υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας Εντ Μίλιμπαντ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας αρκέστηκε να απαντήσει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συλλέγουν ξένες πληροφορίες του ίδιου τύπου με αυτές που συλλέγουν όλες οι άλλες χώρες».
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014
© 2010-2014 ThePressProject.gr