sun

Νέα ηλιακά πάνελ προσφέρουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση

Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο αντιπροσωπεύει μόλις το 1,5% της συνολικής ενέργειας που η Ευρώπη.

Οι λόγοι που το ποσοστό αυτό είναι τόσο μικρό είναι αρκετοί: διακοπές της παροχής ενέργειας λόγω καιρικών συνθηκών, δυσκολία αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας αλλά και ηλιακά που έχουν μεγάλο κόστος.

Γι’ αυτό το λόγο ερευνητές στο Κέντρο Ηλεκτρονικής και Μικρος της Ελβετίας, που έχει ως έδρα του το Νεσατέλ, δοκιμάζουν νέα τεχνολογικά μοντέλα που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της ηλιακής ενέργειας που καταναλώνουμε.

Χρησιμοποιούν, μάλιστα, λιγότερο ακριβά υλικά που μειώνουν το κόστος και νέες τεχνολογικές καινοτομίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απορρόφηση του ηλιακού φωτός.

Ο Κλαούντιο Ρόκο, απεσταλμένος του Euronews στο Νεσατέλ, ρώτησε τον διευθυντή του φωτοβολταϊκού κέντρου, Κριστόφ Μπαλίφ:

«Εδώ έχουμε δύο ηλιακά πάνελ. Το ένα είναι παλαιότερης , ενώ το άλλο είναι σύγχρονο. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη διαφορά»;

sun«Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις διαφορές. Η μία είναι ορατή, η άλλη όχι. Η ορατή είναι η εξής: μπορείτε να δείτε εδώ σ’ αυτό το συλλέκτη, τρεις γραμμές χαλκού, οι οποίες μας βοηθούν να πάρουμε το ρεύμα. Υπάρχουν επίσης αρκετές γραμμές από άργυρο. Έχουμε όμως περισσότερες γραμμές από χαλκό από άργυρο, με αποτέλεσμα να έχουμε 5% μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτή είναι η πρώτη διαφορά. Η δεύτερη είναι αόρατη. Σ’ αυτό το σημείο, προσθέσαμε ένα νανομετρικό στρώμα πυριτίου, που ανεβάζει την τάση κατά 15%, οπότε υπάρχει μια μεγαλύτερη απόδοση κατά 15%» απάντησε ο Μπαλίφ και συμπλήρωσε:

«Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι εάν τοποθετήσεις αυτή τη νέα γενιά των ηλιακών πάνελ στον ήλιο, θερμαίνονται. Η απόδοση είναι μειωμένη, σε σχέση με αυτού του είδους το πάνελ, το οποίο όμως σημαίνει ότι παράγουμε περισσότερα κιλοβάτ ανά ώρα».

Μετά την , το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να ελέγξουμε την αντοχή του ηλιακού πάνελ. Αυτό είναι το τεστ με το χαλάζι. Κομμάτια πάγου διαμέτρου 4 εκατοστών, που έχουν δημιουργηθεί από ένα ειδικό καταψύκτη, πέφτουν πάνω στο ηλιακό πάνελ με ταχύτητα 27 μέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτός είναι ένας τρόπος ελέγχου της αντοχής του πάνελ αλλά και του λεπτού στρώματος πυριτίου, ενώ οι ηλεκτρικές δυνατότητες παραμένουν οι ίδιες.

Στη συνέχεια δοκιμάζεται η αντοχή των ηλιακών πάνελ, ώστε να σηκώνουν μεγάλα βάρη. Αυτά τα μεταλλικά τούβλα ζυγίζουν το καθένα 12,5 κιλά στοιβάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντέχουν δυνατούς ανέμους και μεγάλη χιονόπτωση. Αυτά τα τεστ δίνουν τη δυνατότητα να επιλέγονται τα σωστά υλικά.

«Πέρα από τα τεστ αξιοπιστίας, κάνουμε επίσης ελέγχους ηλεκτρικής απόδοσης, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί, επειδή μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε πόση ενέργεια παράγει το πάνελ. Αυτά τα δεδομένα μας ενδιαφέρουν πολύ. Για να τα χρησιμοποιήσουμε, έχουμε φωτεινά τραπέζια, όπως αυτό που βλέπετε από πίσω μου, τα οποία αντιγράφουν την ηλιακή ακτινοβολία και μας επιτρέπουν να μετρήσουμε την ηλεκτρική αποδοτικότητα του πάνελ. Η μέτρηση μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε εάν υπάρχει κατασκευαστικό πρόβλημα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις» εξήγησε η Λωρ-Εμανουέλ Περέ, από την ερευνητική ομάδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής και Μικροτεχνικής της Ελβετίας.

«Τα ηλιακά πάνελ κατηγορούνται πολύ συχνά ότι είναι άσχημα. Οι ερευνητές στο Νεσατέλ έχουν δημιουργήσει αυτό το πάνελ, που το ονομάζουν «τερακότα». Έχει χρώμα που ταιριάζει με τα περισσότερα κεραμίδια που βρίσκουμε στις στέγες των ευρωπαϊκών σπιτιών» επισημαίνει ο απεσταλμένος του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι νέες τεχνολογίες που είναι περισσότερο αποδοτικές και λιγότερο ακριβές θα βοηθήσουν ώστε να αυξηθεί σημαντικά η αγορά των ηλιακών πάνελ και των φωτοβολταϊκών. Η έρευνα που γίνεται στο Νεσατέλ, δεν είναι αποκλειστικά στο θεωρητικό επίπεδο, καθώς οι επιστήμονες εκεί συνεργάζονται με εταιρίες από το χώρο της βιομηχανίας, έτσι ώστε να εφοδιάσουν την αγορά με νέα είδη ηλιακών συλλεκτών.

Copyright © 2014 euronews

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).