intel logo

MWC 2014: Πρωτοποριακή τεχνολογία για ασύρματα δίκτυα νέας γενιάς από την Intel

Μία τεχνολογία η οποία μπορεί να φέρει επανάσταση στον «κόσμο» των ασυρμάτων δικτύων, χάρη στη χρήση υπερυψηλών συχνοτήτων, αναμένεται να παρουσιάσει στο Mobile Congress η Intel.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, η έχει κατασκευάσει ένα πρωτότυπο κεραίας που μπορεί να τοποθετηθεί σε σταθμούς μεγέθους συσκευασίας γάλακτος. Η εν λόγω τεχνολογία – «millimeter wave modular antenna array» – αυτό που κάνει στην ουσία είναι να ενσωματώνει υψηλών ταχυτήτων «πέμπτης γενεάς» (5G), όπως αυτές που επιδείχθηκαν πέρυσι από ερευνητές της Samsung και του New York University, σε μία μικρού μεγέθους συσκευή. Η κεντρική ιδέα είναι η κάλυψη των πόλεων με τέτοιες συσκευές- σταθμούς (μία ανά ένα με δύο οικοδομικά τετράγωνα) που θα έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης μεγάλων όγκων σε μικρή εμβέλεια. Κάθε τέτοιος θα μπορεί να αποστέλλει και να λαμβάνει δεδομένα σε ταχύτητες μεγαλύτερες του ενός gigabit ανά δευτερόλεπτο, σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων μέτρων, τη στιγμή που το σημερινό στάνταρ, 4G LTE, «κινείται» γύρω στα 75 megabits ανά δευτερόλεπτο.

Οι τεχνολογίες της Intel και της Samsung αναμένεται να χρησιμοποιούν συχνότητες των 28 και 38 gigahertz ή υψηλότερες για τους σκοπούς των επικοινωνιών φορητών συσκευών. Οι συχνότητες αυτές, γνωστές ως «millimeter wave» μπορούν να μεταφέρουν πολύ περισσότερα δεδομένα σε σχέση με αυτές που χρησιμοποιούνται στα σημερινά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο μπλοκάρονται εύκολα από παρεμβαλλόμενα αντικείμενα του περιβάλλοντος, οπότε και ήταν μη πρακτικές για χρήση σε φορητές συσκευές.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι επεξεργαστές προβαίνουν σε δυναμικές αλλαγές πάνω στη μετάδοση και τον διαμοιρασμό του σήματος, ελέγχοντας την κατεύθυνση προς την οποία αποστέλλεται το σήμα από κάθε κεραία, κάνοντας συνεχείς αλλαγές ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος. Πάνω στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων εργάζονται πολλές ερευνητικές ομάδες, ωστόσο η Intel υποστηρίζει ότι η προσέγγισή της είναι η πλέον αποτελεσματική.«Μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των κεραιών όσο θεωρούμε ότι είναι πρακτικό για να αυξήσουμε την ευαισθησία μετάδοσης και λήψης. Τα εμπόδια είναι ρυθμιστικού χαρακτήρα, όχι τεχνολογικού» αναφέρει στο MIT Technology Review ο Άλι Σάντρι, διευθυντής του σχετικού τμήματος της Ιntel.

Πηγή: naftemporiki.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).