Μόλις τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση του No More Ransom project, περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου από 13 χώρες συμφώνησαν για την καταπολέμηση των ransomware μαζί με ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Τα νέα μέλη του project είναι: η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Κολομβία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο (μην ψάχνετε για Ελλάδα, εμάς δεν μας σώζει κανείς, όπως φαίνεται τα λύτρα θα πληρωθούν).
Τους επόμενους μήνες βέβαια αναμένεται να ενταχτούν στο project, περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οργανισμών του ιδιωτικού τομέα.
Η συνεργασία τους θα οδηγήσει σε περισσότερα δωρεάν εργαλεία αποκρυπτογράφησης που διαθέτουν δωρεάν βοηθώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να αποκρυπτογραφήσουν τις συσκευές τους και να ξεκλειδώσουν τις πληροφορίες τους. Ουσιαστικά το project βλάπτει τους κυβερνοεγκληματίες εκεί που πονάνε περισσότερο: στα πορτοφόλια τους.
Οι στόχοι του project υποστηρίζονται από την Eurojust και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδεικνύοντας την ανησυχία της ΕΕ για την αυξανόμενη απειλή των ransomware.
Το No More Ransom ξεκίνησε στις 25 Ιουλίου 2016 από την Εθνική Αστυνομία της Ολλανδίας (Dutch National Police) την Europol, την Intel Security και την Kaspersky Lab, εισάγοντας ένα νέο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ransomware.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών, πάνω από 2.500 άνθρωποι κατάφεραν να επωφεληθούν της υπηρεσίας No More Ransom, αποκρυπτογραφώντας τις συσκευές τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν τους εγκληματίες, χρησιμοποιώντας βασικά εργαλεία αποκρυπτογράφησης διαφόρων malware (CoinVault, WildFire and Shade).
Αυτό στέρησε από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου κατ ‘εκτίμηση γύρω στα 1.350.000 ευρώ σε λύτρα.
Επί του παρόντος, υπάρχουν πέντε εργαλεία αποκρυπτογράφησης στην επίσημη ιστοσελίδα του project, και αναμένεται να δούμε πολύ σύντομα περισσότερα.
Προκειμένου μάλιστα να διευρυνθεί το κοινό το portal αυτή τη στιγμή έχει προσαρμοστεί για να υποστηρίξει διαφορετικές γλώσσες.