Nokia τέλος, καλώς ήρθες Microsoft Mobile

Η εξαγορά της Nokia από τη Microsoft είναι πλέον γεγονός και ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να κλείνει με εντυπωσιακό τρόπο ενώ ανοίγει ένα άλλο με πολλές προσδοκίες για το μέλλον.

nokia-microsoft

Η εξαγορά κόστισε στη Microsoft το συνολικό ποσό των 5,44 δισ. ευρώ (ή 7,52 εκατ. δολάρια). Ποσό σχετικά χαμηλό αν αναλογιστούμε ότι η Microsoft έδωσε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το Skype το 2011.

Φυσικά, αν η εξαγορά της Nοkia γινόταν λίγα μόλις χρόνια νωρίτερα, σίγουρα το κόστος για τη Microsoft θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Η άλλοτε κυρίαρχη Nokia κατασκεύασε το 2013 συνολικά 251 εκατομμύρια συσκευές κινητών τηλεφώνων, κάθε είδους, με τα 30 εκατομμύρια από αυτά να ανήκουν στη σειρά Lumia που ενσωματώνει το λειτουργικό σύστημα Windows Phone.

Για τη σειρά Lumia τα πράγματα είναι σχετικά απλά, αφού ουσιαστικά ήταν ο συνδετικός κρίκος που ένωνε τις δύο εταιρείες μέχρι την ολοκλήρωση της εξ. Αυτά θα αποτελέσουν και το όχημα διείσδυσης της Microsoft στον κόσμο των smartphones.

Ωστόσο, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η διαχείριση του πλήθους των υπολοίπων συσκευών που κατασκευάζει η Nokia.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα οικονομικά Asha, οι συσκευές βασικών τεχνικών χαρακτηριστικών και φυσικά η περιβόητη σειρά Nokia X με το «πειραγμένο» λειτουργικό σύστημα .

Όλα αυτά είναι που κρατούσαν τη Nokia στους κορυφαίους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, παγκοσμίως.

Ειδικότερα οι συσκευές της σειράς Nokia X θα αποτελέσουν ένα αίνιγμα κατά τους επόμενους μήνες αφού ενσωματώνουν το λειτουργικό σύστημα ενός βασικού ανταγωνιστή, το Android της .

Ωστόσο, η έκδοση του Android που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά «πειραγμένη» και έχει την του Windows Phone.

Σημαντική μερίδα αναλυτών θεωρεί ότι η σειρά Nokia X θα αποτελέσει το μέσο προσέλκυσης χρηστών που δεν έχουν καμία επαφή με το Windows Phone.

Θα λειτουργήσει δηλαδή σαν ένας δούρειος ίππος μέσα στην ευρύτερη γκάμα συσκευών με λειτουργικό Android.

Επιπλέον, η αντικατάσταση, στις εν λόγω συσκευές, του Google  και των υπόλοιπων βασικών εφαρμογών της Google από εφαρμογές της Microsoft (OneDrive, Outlook, Skype, Bing), θα επιτρέψει στην τελευταία να διεισδύσει δυναμικά και στο χώρο των εφαρμογών και των αντίστοιχων ηλεκτρονικών καταστημάτων (app stores).

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα πρέπει να διαχειριστεί η Microsoft αφορά πλέον και τη σχέση της με τους υπόλοιπους κατασκευαστές smartphones.

Η εταιρεία δεν θα προμηθεύει απλά το λειτουργικό σύστημα σε διάφορους κατασκευαστές, θα είναι και η ίδια κατασκευαστής.

Δηλαδή για εταιρείες όπως η Samsung και η HTC, η Microsoft εκτός από προμηθευτής λογισμικού θα είναι και σημαντικός ανταγωνιστής, προφανώς ο κυριότερος για την κατηγορία των Windows Phones.

Η Nokia θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα επικεντρώσει τις δραστηριότητές της σε άλλα αντικείμενα μέσω της NSN (για τις υποδομές και τα δίκτυα), του HERE (για χάρτες και υπηρεσίες location-based) και τον τομέα Advanced Technologies (κλάδος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών).

Παράλληλα, θα διατηρήσει και τα δικαιώματα του brand «Nokia».

Οι συσκευές που θα κυκλοφορήσουν από το νέο σχήμα, ενδέχεται να έχουν επάνω τους τη στάμπα «Microsoft Mobile», σύμφωνα με ορισμένες διαρροές στον διεθνή Τύπο.

Μένει να δούμε πώς οι νέοι ιδιοκτήτες θα διαχειριστούν τη βαριά κληρονομιά της Nokia.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).