NordVPN hacked: δεν είναι hack είναι παραβίαση αναφέρει η εταιρεία

Η ανακοίνωσε ότι ένας από τους διακομιστές της παραβιάστηκε τον Μάρτιο του 2018, εκθέτοντας συνήθειες περιήγησης των πελατών που χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία VPN για να μην εκθέσουν τα προσωπικά τους δεδομένα. NordVPN

Η NordVPN αναφέρει ότι ο διακομιστής που παραβιάστηκε βρίσκεται στη Φινλανδία και δεν περιέχει αρχεία καταγραφής δραστηριότητας (logs), ονόματα χρηστών ή κωδικούς πρόσβασης. Ωστόσο, ο επιτιθέμενος θα μπορούσε να δει την δραστηριότητα των χρηστών στο internet κατά τη διάρκεια μιας σύνδεσης, αν και σύμφωνα με την εταιρεία το περιεχόμενο των ιστοτόπων πιθανότατα θα ήταν κρυπτογραφημένο.

Τα τελευταία χρόνια η NordVPN εμφανίζεται πάρα πολύ στο internet, λόγω μιας πολύ επιθετικής διαφημιστικής προώθησης. Θα βλέπετε συχνά διαφημίσεις και δημοσιεύσεις που αφορούν τη NordVPN. Όλες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια super duper ασφαλή εταιρεία, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ασφάλεια online.

Η εταιρεία προωθεί το προϊόν της, σαν ένα πολύ αξιόπιστο τρόπο να διατηρήσετε ιδιωτική την online ζωή σας, αλλά η του διακομιστή ενδέχεται να προβληματίσει νέους πιθανούς πελάτες.

Φυσικά η εταιρεία προσπαθεί να υποβιβάσει το γεγονός. Ο Tom Okman, στέλεχος της εταιρείας ανακοίνωσε στο TheVerge:

Οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν να έχουν παραβιάσει μόνο αυτόν τον διακομιστή για να παρακολουθήσουν την κίνηση και να δουν ποιες ιστοσελίδες περιηγούνται και όχι το περιεχόμενο, μόνο την ιστοσελίδα – για περιορισμένο χρονικό διάστημα, και μόνο σε αυτή την απομονωμένη περιοχή.

Ο Okman ανέφερε ότι η NordVPN αλλάζει συνήθως το διακομιστή που συνδέεται κάθε χρήστης συνδέεται ανά πέντε λεπτά περίπου, αλλά οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τη χώρα με την οποία θα συνδέουν. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα είχαν επηρεαστεί για ελάχιστες χρονικές περιόδους.

  EnCodec AI κωδικοποιητής ήχου υπόσχεται συμπίεση 10x σε MP3

Οι λεπτομέρειες της παραβίασης άρχισαν να κυκλοφορούν το Σαββατοκύριακο από ερευνητές ασφαλείας. Σε μια δημοσίευση στο blog της εταιρείας σήμερα το πρωί, η NordVPN δήλωσε ότι γνώριζε την παραβίαση εδώ και “λίγους μήνες”, αλλά δεν αποκάλυψε αμέσως το πρόβλημα επειδή ήθελε να ελέγξει τα υπόλοιπα συστήματα…

Η παραβίαση σύμφωνα με την εταιρεία περιοριζόταν σε ένα μόνο διακομιστή.
Ο διακομιστής ήταν ευάλωτος μεταξύ 31 Ιανουαρίου 2018 και 20 Μαρτίου 2018, αλλά η NordVPN πιστεύει ότι παραβιάστηκε μόνο μια φορά, τον Μάρτιο.

Από την επίθεση δεν επηρεάστηκε κανένα άλλο κέντρο δεδομένων, αναφέρει η εταιρεία και ότι σταμάτησε την συνεργασία με την εταιρεία που τις έδωσε τον συγκεκριμένο διακομιστή.

Μπορεί μια παραβίαση να είναι τόσο ανώδυνη όσο περιγράφει η εταιρεία;

Ο Okman αναφέρει ότι η εταιρεία δεν πιστεύει ότι έχουν διαρρεύσει πληροφορίες, και ότι η NordVPN θα ενημερώσει τους πελάτες της για την παραβίαση μέσω email, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει μήνες τώρα.

Δεν θα το έλεγα αυτό hack“, δήλωσε ο Okman. “Είναι μια απομονωμένη παραβίαση ασφάλειας – το hack είναι πολύ ισχυρή λέξη για αυτή την περίπτωση.”

__________________

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).