Data Center το μεγαλύτερο στον κόσμο σε εγκαταλειμμένο ορυχείο


Το νεότερο data center της Νορβηγίας άρχισε να κατασκευάζεται σε ένα πρώην ορυχείο. Το Lefdal Mine Datacenter θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στον κόσμο, όταν λειτουργήσει τα τρία από τα πέντε επίπεδα.

Lefdal Mine Data center Τεράστιος χώρος

Data Center

Το εγκαταλελειμμένο ορυχείο που θα στεγάσει το Leacdal Mine Datacenter χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την εξαγωγή ολιβίνης, πυριτικού μαγνησίου σιδήρου. Η εγκατάσταση του data center χωροθετείται σε έξι επίπεδα, με αίθουσες που έχουν ύψος μέχρι και 16 μέτρα. Είναι προσβάσιμο μέσω υπόγειων «λεωφόρων» και «δρόμων» που περιπλέκονται.

Ο μέγιστος δυνατός χώρος είναι 120.000 τετραγωνικά μέτρα. Το άγαλμα της ελευθερίας, το Boeing 737, το φορτηγό και το αυτοκίνητο στην κάτω δεξιά πλευρά της εικόνας δείχνουν την κολοσσιαία κλίμακα της εγκατάστασης.

Αρθρωτός σχεδιασμός

Data Center

Η κύρια ιδέα του κέντρου δεδομένων είναι να προσφέρει ένα εξαιρετικά αρθρωτό σχεδιασμό. Οι διακομιστές και τα δίκτυα είναι ενσωματωμένα σε ράφια, τα οποία τοποθετούνται σε κανονικά εμπορευματοκιβώτια των 40 ποδών και τα εμπορευματοκιβώτια στοιβάζονται ψηλά στις τρεις πάνω αίθουσες. Αργότερα θα προστεθούν περισσότερες αίθουσες..

Πρώτη φάση

Στην πρώτη φάση της εγκατάστασής το Lefdal Mine Datacenter πρόσθεσε τις εγκαταστάσεις ψύξης ισχύος 45MW στο τρίτο επίπεδο του ορυχείου. Το ψυκτικό υγρό είναι θαλασσινό νερό που αντλείται από βάθος 500 μέτρων από το εξωτερικό φιορδ.

Χαμηλό PUE

Η τοπολογία της ψύξης έχει διαστάσεις που υποστηρίζουν μέχρι και τα 5kW ανά ράφι. Η εταιρεία εγγυάται ότι η αποδοτικότητα της χρήσης ενέργειας (PUE) της εγκατάστασης δεν θα ξεπεράσει ποτέ το 1,15 και οι υπολογισμοί της υποδεικνύουν ένα κυμαινόμενο PUE μεταξύ του 1,08 και 1,15 στο κέντρο δεδομένων.

Υψηλή ασφάλεια

Καθώς η εγκατάσταση βρίσκεται μέσα σε ένα ορυχείο, είναι εύκολο να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Αυτή η εικόνα δείχνει πώς θα είναι η είσοδος στο κέντρο δεδομένων, όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Τα δοχεία που βρίσκονται δίπλα στο κτίριο πρόσβασης είναι για μια γεννήτρια ντίζελ έκτακτης ανάγκης για την παραγωγή εναλλακτικής ισχύος.

Είσοδος Επιπέδου

Αυτή η εικόνα δείχνει την είσοδο από τον σπειροειδή δρόμο πρόσβασης στο τρίτο επίπεδο της εγκατάστασης. Οι διαστάσεις επιτρέπουν στα ρυμουλκούμενα να παραδίδουν τους περιέκτες του data center απευθείας στην εγκατάσταση. Το Leaddal Mine Datacenter βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης της πιστοποίησης Uptime Institute Tier III που αναμένεται να επιτύχει φέτος.

Λεωφόρος πρόσβασης

Ο κύριος δρόμος πρόσβασης, ή λεωφόρος, είναι 300 μέτρα σκαλισμένος στο βουνό. Η λεωφόρος με τη σειρά της διασταυρώνεται με τα χωλ όπου βρίσκονται οι πραγματικές εγκαταστάσεις του κέντρου δεδομένων.

Εκβιομηχάνιση

Αυτή η εικόνα δείχνει μία από τις αίθουσες των “ορεινών” περιοχών με γιγάντια ράφια για εμπορευματοκιβώτια των 40 ποδιών. Το Lefdal Mine Datacenter σχεδιάζει να πραγματοποιεί το στήσιμο των μηχανημάτων εκτός χώρου και, στη συνέχεια, απλώς να τα μεταφέρει στο ορυχείο για να συνδεθούν στην ενέργεια, τη δικτύωση και την ψύξη. Το Lefdal Mine Datacenter καλεί αυτή την προσέγγιση “εκβιομηχάνιση των κέντρων δεδομένων”.

Δικτύωση

Παρόλο που η βορειοδυτική ακτογραμμή της Νορβηγίας ακούγεται πολύ μακριά από τα πάντα, το Lefdal Mine Datacenter υπόσχεται ότι η απόδοση του δικτύου του θα είναι άκρως ικανοποιητική.

Οι καθυστερήσεις διαδρομής 17 χιλιοστών του δευτερολέπτου στο Λονδίνο και 21 στο Άμστερνταμ επιτυγχάνονται μέσω εταιρικών σχέσεων με παρόχους οπτικών ινών που διαθέτουν καλώδια που διασχίζουν τη Βόρεια Θάλασσα.

Υψηλή πυκνότητα

Όταν το ορυχείο λειτουργήσει σαν data center θα είναι εντελώς γεμάτο, και θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κέντρων δεδομένων στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, θα γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο εάν συμπληρωθούν τα τρία από τα πέντε επίπεδα.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας τοπικής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 350MW, το Lefdal Mine Datacenter αναφέρει ότι το ορυχείο θα είναι “το πιο πράσινο κέντρο δεδομένων στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο”.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news