Απόρρητα έγγραφα της NSA και της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ αποκαλύπτουν για πρώτη φορά πώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών «στόχευαν» το Wikileaks και άλλες ομάδες ακτιβιστών με τακτικές οι οποίες ποικίλλαν, ξεκινώντας από παρακολούθηση και φτάνοντας μέχρι και διώξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Intercept
Οι προσπάθειες αυτές, όπως περιγράφονται σε έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της υπόθεσης Σνόουντεν, φέρονται να περιελάμβαναν μία ευρεία εκστρατεία διεθνούς πίεσης η οποία δεν επικεντρωνόταν μόνο στον ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, αλλά και στο «ανθρώπινο δίκτυο» το οποίο υποστηρίζει το Wikileaks. Στα ίδια έγγραφα επίσης περιλαμβάνονται συζητήσεις περί «στοχοποίησης» της ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων Pirate Bay, καθώς και «χακτιβιστικών» συλλογικοτήτων όπως οι Anonymous.
Μάλιστα, σύμφωνα με ένα εκ των εγγράφων της GCHQ, η υπηρεσία χρησιμοποίησε τα συστήματά της για να παρακολουθήσει μυστικά επισκέπτες του Wikileaks.
«Η NSA και Βρετανός εταίρος της, η GCHQ κατασκόπευαν επίσης το WikiLeaks και τους αναγνώστες του» προσέθεσε ο ιστότοπος, παραθέτοντας ένα άλλο έγγραφο του Έντουαρντ Σνόουντεν.
«Ο WikiLeaks καταδικάζει σθεναρά την ασύδοτη και παράνομη συμπεριφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Καλούμε την κυβέρνηση Ομπάμα να ορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα που θα ερευνήσει το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της NSA εναντίον των μέσων ενημέρωσης, ιδίως του WikiLeaks» υπογράμμισε ο ιστότοπος ένας από τους ιδρυτές του οποίου υπήρξε ο Ασάνζ, στην ίδια ανακοίνωση.
Ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων, εκτίμησε ότι «η NSA και οι Βρετανοί συνεργοί της δεν επιδεικνύουν κανένα σεβασμό για τους κανόνες δικαίου».
Ο WikiLeaks αναφέρει επίσης ότι «σε καμία οντότητα, περιλαμβανομένης της NSA, δεν θα έπρεπε να της επιτρέπεται να δρα ατιμωρητί εναντίον των δημοσιογράφων».
Ο ιστότοπος ανέφερε ότι ζήτησε από τον Ισπανό πρώην δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Ασάνζ και του WikiLeaks, να προετοιμάσει «την προσήκουσα απάντηση».
© 2010-2014 ThePressProject.gr