nsa

NSA και GCHQ παρακολουθούσαν εταιρείες παροχής Internet

Σύμφωνα με έγγραφα, από το αρχείο του , οι αμερικανικές και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (NSA και GCHQ) είχαν θέσει υπό παρακολούθηση ακόμη και γερμανικές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και .

NSA

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η αμερικανική NSA (National Agency) και η βρετανική αντίστοιχή της, GCHQ (Government Communication Headquarter), είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τουλάχιστον τρεις γερμανικές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τις εταιρείες Stellar, Cetel και IABG οι οποίες παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες παροχής ασύρματου Internet υψηλής ς σε απομακρυσμένες περιοχές. Στους πελάτες των εν λόγω εταιρειών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις, οργανισμοί, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ακόμη και ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες (όχι μόνο της Γερμανίας) και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η ιδιαιτερότητα των τριών εταιρειών έγκειται στο γεγονός ότι παρείχαν υπηρεσίες επικοινωνιών σε σημεία όπως εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου, αδαμαντωρυχεία, προσφυγικά στρατόπεδα, εγκαταστάσεις πολυεθνικών εταιρειών και διεθνών οργανισμών.

Ειδικότερα η IABG, αν και ιδιωτικών συμφερόντων σήμερα, ξεκίνησε σαν κρατική αεροδιαστημικών δοκιμών κατά τη δεκαετία το ’70. Σήμερα εμπλέκεται σε ορισμένα υψηλής τεχνολογίας projects όπως οι δοκιμές του γερμανικού τρένου υπέρ-υψηλής ταχύτητας Transrapid, τις δοκιμές του αεροσκάφους A380 και τον πύραυλο Ariane, που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα και αποτελεί την καρδιά του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος.

  Microsoft Patch Tuesday Ενημερώσεις Ασφαλείας Ιανουάριος 2023

Οι επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί των τριών εταιρειών βρίσκονται σε γερμανικό έδαφος και τα δίκτυά τους είναι συνδεδεμένα με τα μεγαλύτερα δίκτυα κορμού της Ευρώπης, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικά υψηλό εύρος συχνοτήτων. Ουσιαστικά, οι servers των τριών εταιρειών μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της κίνησης δεδομένων, από και προς διάφορες περιοχές ενδιαφέροντος, για τις NSA και GCHQ.

Μάλιστα, στα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει φαίνεται ότι παράλληλα με την παρακολούθηση των servers των Stellar, Cetel και IABG, είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και εργαζόμενοι των εν λόγω εταιρειών. Έμφαση δόθηκε στην παρακολούθηση μηχανικών.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Stellar, η GCHQ φέρεται να παρακολουθούσε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 16 εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, Κρίστιαν Στέφεν. Παράλληλα, είχε δημιουργηθεί μία λίστα των πλέον σημαντικών πελατών και προμηθευτών της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Spiegel είχε αποκαλύψει, τον Οκτώβριο του , ότι η NSA είχε θέσει υπό παρακολούθηση το κινητό τηλέφωνο της Καγκελαρίου Μέρκελ και ότι για το σκοπό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο, σαν σημείο ακρόασης.

naftemporiki.gr

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).