Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός δοντιού 14.000 χρόνων. Το γεγονός θα ήταν ασήμαντο αν το δόντι δεν είχε υποστεί “χειρουργική” επέμβαση από κάποιον οδοντίατρο της εποχής..
Το περιοδικό “Scientific Reports” αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι το ανακάλυψαν στην αρχαία Chomper μια τοποθεσία στη βόρεια Ιταλία και ότι προέρχεται από την Παλαιολιθική εποχή, περίπου 13.820 έως 14.160 χρόνια πριν.
Ο Stefano Benazzi, παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, ο οποίος είναι ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο Discovery News ότι αν και οι ανασκαφές άρχισαν το 1988 εντόπισαν αυτήν την πρωτοποριακή οδοντιατρική απόδειξη 25 χρόνια αργότερα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα δόντι που περιείχε μια “εκτεταμένη οπή στο σμάλτο” η οποία έγινε πριν από το θάνατο του δείγματος που ήταν περίπου 25 ετών. Η κοιλότητα αυτή δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κατά την Παλαιολιθική εποχή διέθεταν “τουλάχιστον κάποια γνώση θεραπείας της νόσου”, σύμφωνα με τη μελέτη.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αρχαία οδοντιατρική διαδικασία τρυπήματος της αδαμαντίνης θα πρέπει να έγινε με εργαλεία κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά, όπως το ξύλο και το κόκαλο.
Σε πειράματα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι αυτός που ασχολήθηκε με την αρχαία οδοντιατρική πιθανότατα χρησιμοποίησε οδοντιατρικά εργαλεία από τα παραπάνω υλικά και τα ακόνιζε με πυριτόλιθο.
Περιττό να αναφέρουμε τον πόνο του ασθενή, εκτός και αν η ιατρική της Παλαιολιθική εποχής είχε προχωρήσει και στο τμήμα της αναισθησιολογίας.