Όλες οι εφαρμογές μπορούν να διαβάσουν το Clipboard (iPhone – Android)

Έχετε δει τα νέα για το TikTok; Μια νέα λειτουργία απορρήτου στο iOS 14 αποκάλυψε ότι η κινεζική εφαρμογή κοινωνικών μέσων διαβάζει συνεχώς τα Clipboard του iPhone. Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο.

Όλες οι εφαρμογές μπορούν να διαβάσουν το Clipboard του smartphone όποτε θέλουν.

Μόλις μάθαμε τι κάνουν ήδη οι εφαρμογές

Αυτό που κάνει το TikTok δεν είναι καινούργιο. Το μόνο καινούργιο είναι ότι η ενημέρωση του iOS 14 της Apple σάς ενημερώνει τώρα όταν μια εφαρμογή καταγράφει τα περιεχόμενα (επικόλλησης) από το Clipboard.

Φυσικά, η TikTok ισχυρίστηκε  ότι δεν αποθηκεύει τα δεδομένα και κυκλοφόρησε μια ενημέρωση για να σταματήσει να τα διαβάζει. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Engadget , πολλές άλλες εφαρμογές κάνουν το ίδιο πράγμα, διαβάζοντας συνεχώς δεδομένα από το Clipboard.

https://twitter.com/jeremyburge/status/1275832939373383680?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1275896482433040386%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.howtogeek.com%2F680147%2Fpsa-all-apps-can-read-your-iphone-and-android-clipboard%2F

Γιατί τα smartphone επιτρέπουν στις εφαρμογές να διαβάζουν το Clipboard;

Όταν αντιγράφετε κάτι στο Clipboard, οι εφαρμογές μπορούν να διαβάσουν τα περιεχόμενα του Clipboard σας χωρίς να επιλέξετε χειροκίνητα το “Επικόλληση”.

Για παράδειγμα, όταν αντιγράφετε έναν αριθμό στο Clipboard σας στο iPhone ή το iPad και ανοίγετε μια εφαρμογή που θέλετε να επικολλήσετε τον συγκεκριμένο αριθμό, είναι δυνατόν λόγω αυτής της λειτουργίας.  Όταν αντιγράφετε μια διεύθυνση ιστού (URL) στο Clipboard και ανοίγετε ένα , θα σας πάει  σε αυτήν τη διεύθυνση.

Αυτό ισχύει για το iPhone και το iPad της Apple καθώς και για το Android. Όποιο και αν είναι το του smartphone που χρησιμοποιείτε, οι εφαρμογές μπορούν να διαβάσουν το Clipboard σας.

Το αντιγραμμένο κείμενό σας θα μπορούσε να σταλεί σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή

Ωστόσο, όπως έδειξε το TikTok, οι εφαρμογές μπορούν επίσης να καταγράψουν το περιεχόμενο του Clipboard σας στο παρασκήνιο και να κάνουν ό, τι θέλουν με αυτό. Μπορεί να στείλουν τα περιεχόμενα του Clipboard σας σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή.

Δεν κατηγορούμε καμία εφαρμογή ότι το κάνει αυτό, απλά λέμε ότι είναι τεχνικά δυνατό και δεν υπάρχει τίποτα να το σταματάει τόσο στο iOS όσο και στο Android. Οι εφαρμογές δεν χρειάζεται να ζητούν άδεια πριν διαβάσουν το Clipboard όπως κάνουν πριν διαβάσουν τις επαφές, τις και την τοποθεσία σας.

Η αντιγραφή ιδιωτικού περιεχομένου είναι επικίνδυνη

Ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης και πρέπει να αντιγράψετε τον κωδικό πρόσβασης ενός τραπεζικού λογαριασμού ή ένα αριθμό πιστωτικής ς για να τον επικολλήσετε σε νια άλλη εφαρμογή. Εάν αφήσετε αυτές τις προσωπικές πληροφορίες στο Clipboard σας, άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, όπως το TikTok, μπορούν να διαβάσουν το Clipboard και να δουν αυτά τα δεδομένα.

Το ίδιο ισχύει για όλους τους ευαίσθητους τύπους δεδομένων, όπως ονόματα και διευθύνσεις ή ακόμη και ιδιωτικές φωτογραφίες. Οι εφαρμογές που ανοίγετε μπορούν να δουν τι υπάρχει στο Clipboard σας.

Ο μόνος τρόπος για να προστατευτείτε πραγματικά μετά την αντιγραφή των δεδομένων είναι να καθαρίζετε το Clipboard αντιγράφοντας κάποια άλλα δεδομένα. Για παράδειγμα, μπορείτε να επισημάνετε οποιαδήποτε λέξη σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή σε οποιαδήποτε εφαρμογή και επιλέξετε “Αντιγραφή”.

Οι συσκευές της Apple, καθώς και το Android, δεν θυμούνται το ιστορικό που έχετε αντιγράψει στο Clipboard,  όπως μπορούν τα κάνουν τα Windows . Οι εφαρμογές μπορούν απλώς να δουν την τρέχουσα αντιγραφή στο Clipboard σας, που είναι το τελευταίο πράγμα που αντιγράψατε.

Σε επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή, λειτουργεί διαφορετικά

Τεχνικά, σε υπολογιστές με Windows ή Mac, οποιαδήποτε εφαρμογή που χρησιμοποιείτε μπορεί επίσης να διαβάσει το Clipboard σας ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, σε ένα σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή, πιθανότατα έχετε πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού. Οι εφαρμογές ιστού δεν μπορούν να διαβάσουν αυτόματα το Clipboard χωρίς την άδειά σας. Πρέπει να επικολλήσετε χειροκίνητα το περιεχόμενο σε ένα ιστότοπο.

Ο του δεν μπορεί να παρακολουθεί το Clipboard σας, αλλά σίγουρα μπορεί η εφαρμογή Facebook στο τηλέφωνό σας .

Το Clipboard σας δεν είναι τόσο ιδιωτικό όσο νομίζετε

Τα παραπάνω νέα είναι μια υπενθύμιση του τι πρόσβαση έχουν πραγματικά οι εφαρμογές στα τηλέφωνά μας.

Εδώ να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή σε iPhone, iPad ή Android χωρίς να της επιτρέψετε να διαβάζει από το Clipboard.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).