Οπλισμένα ρομπότ; Είναι θέμα χρόνου

Εμφανίστηκε ρομπότ σε σχήμα σκύλου εξοπλισμένο με πυροβόλο όπλο. Δεν είναι σαφές εάν πωλείται, αλλά θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου.

sword spur robot dog gun.0

Τα τετράποδα ρομπότ είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη ρομποτική τεχνολογία. Είναι μικρά, ευκίνητα και ικανά να διασχίσουν περιβάλλοντα που δυσκολεύουν τις τροχοφόρες μηχανές. Έτσι, φυσικά, ήταν θέμα χρόνου κάποιος να τους προσθέσει ένα όπλο.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα τετράποδο ρομπότ, μια μονάδα Vision 60, που κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Ghost Robotics, και που εξοπλίστηκε με ένα ειδικό όπλο από μία εταιρεία εξειδικευμένη στα μικρά όπλα, την Sword International Inc. Φαίνεται ότι το ίδιο το όπλο (που ονομάστηκε SPUR ή «μη επανδρωμένο τυφέκιο») έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται σε μια ποικιλία ρομποτικών συστημάτων. Διαθέτει οπτικό ζουμ 30x, θερμική κάμερα για στόχευση στο σκοτάδι και αποτελεσματική εμβέλεια 1.200 μέτρων.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν η Sword International ή η Ghost Robotics πωλούν αυτή τη στιγμή αυτόν τον συνδυασμό όπλου και ρομπότ. Αλλά ακόμα και αν δεν το πωλούν, φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα. Άλλωστε η Sword International υπερηφανεύεται για το πρωτότυπο της στον επίσημο ιστότοπο: “Το SWORD Defense Systems SPUR είναι το μέλλον των μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων και αυτό το μέλλον είναι τώρα”.

Το μηχάνημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ετήσιο συνέδριο του Association of the United States Army, το 2021, στην αρχή της εβδομάδας που διανύουμε. Οι λεπτομέρειες για τη συνεργασία μεταξύ Ghost και Sword είναι ασαφείς, αλλά τα τετράποδα ρομπότ της Ghost δοκιμάζονται ήδη από τον αμερικανικό στρατό.

Πέρυσι, η 325η μοίρα των δυνάμεων ασφαλείας στην αεροπορική βάση Tyndall στη Φλόριντα, έγινε η πρώτη μονάδα στο Υπουργείο Άμυνας που χρησιμοποίησε τετράποδα ρομπότ σε τακτικές επιχειρήσεις.

sword spur robot dog gun.1

Πλέον τα χρησιμοποιεί για να περιπολεί την περίμετρο της βάσης, πλοηγώντας τα σε βαλτώδεις περιοχές που «δεν είναι επιθυμητές για ανθρώπους και οχήματα», σύμφωνα με μια συνέντευξη του CEO της Ghost Robotics, κ. Jiren Parikh.

Εκτός από την περιπολία που είναι από τις πιο προφανείς περιπτώσεις χρήσης σκύλων ρομπότ, οι κατασκευαστές πειραματίζονται με άλλους σκοπούς. Τα δοκιμάζουν για την παροχή απομακρυσμένου βίντεο και χαρτογράφησης, ως κινητοί πύργοι κυψελών κινητής τηλεφωνίας, ρομπότ για να εξουδετερώνουν βόμβες ή για να ανιχνεύσουν χημικές, βιολογικές, ακτινολογικές και πυρηνικές ύλες (αλλιώς γνωστές ως CBRN).

Και, φυσικά, μπορούν να γίνουν και τα ίδια όπλα.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πώς αυτά τα ρομπότ θα αναπτυχθούν στο μέλλον και τι επίπεδο εποπτείας θα απαιτηθεί όταν θα αρχίσουν να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων.

Εδώ και λίγο καιρό, οι ειδικοί προειδοποιούσαν για την αργή αύξηση της χρήσης «ρομπότ δολοφόνων» (γνωστά ως θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα ή LAWS, σε επίσημη ορολογία) καθώς η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ δεν απαγορεύει την ανάπτυξη τους. Πολλές ομάδες κάνουν εκστρατεία για μια προληπτική απαγόρευση τέτοιων συστημάτων, αλλά, όπως έχει δείξει η ιστορία ούτε η φαντασία των ανθρώπων αλλά ούτε και η τεχνολογία μπορεί να σταματήσει.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.097 εγγεγραμμένους.
robot,Ghost Robotics,Sword International

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).