Το Opportunity rover με προβλήματα μνήμης

Το αρχίζει να ξεχνάει μετά από δέκα χρόνια εξερεύνησης της ς του Άρη. Η μνήμη του Opportunity δείχνει να έχει φθαρεί με τη χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι το Rover μπορεί να ξεχάσει δεδομένα που έχει αποθηκευμένα όταν απενεργοποιηθεί.NGCI  Mars Rover - IBMS: #026356 NGCUS Five Year on Mars - Ep Code: 3963

Το Opportunity άρχισε να εξερευνάει τον πλανήτη το , και χρησιμοποιεί δύο είδη μνήμης. Οι επιστήμονες τις ονομάζουν πτητική και μη πτητική. Η μη πτητική μνήμη είναι κάτι σαν το σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πληροφοριών που θα πρέπει να κρατήσει το rover, όταν τερματιστεί η λειτουργία του.

Όμως το rover αρχίζει να χάνει συνεχώς δεδομένα όταν επανεκκινεί απροσδόκητα. Ο διαχειριστής του Mars Rover Oppοrtunity, Callas της , συγκρίνει το πρόβλημα με μια ασθένεια.

«Τα προβλήματα ξεκίνησαν αρκετά ήπια, αλλά τώρα έχουν γίνει πολύ πιο σοβαρά – μοιάζει πολύ σαν μια ασθένεια, τα συμπτώματα ήταν ήπια, αλλά τώρα με την πρόοδο του χρόνου τα πράγματα έχουν γίνει πιο σοβαρά,” δήλωσε ο Callas στο Discovery .Opportunity 1

  To Discovery εγκαινιάζει το TestTube

Τα πρόβλημα μεγάλωνε και μέχρι τα Χριστούγεννα το Rover έπαψε να επικοινωνεί με τη Γη. Απέτυχε να εκτελέσει οδηγίες που του δόθηκαν, αν και είχε επαφή με τους ελεγκτές του.

Οι επιστήμονες της NASA θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Φαίνεται ότι μια από τις επτά τράπεζες μνήμης που είναι ενσωματωμένες στο rover προκαλεί τα προβλήματα, και ελπίζουν ότι αν απομονώσουν την προβληματική το Rover θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά με τις υπόλοιπες έξι.

Για να γίνει όμως αυτό, οι επιστήμονες θα πρέπει να γράψουν ένα νέο λογισμικό και στη συνέχεια να το φορτώσουν και να το εγκαταστήσουν στο Oppοrtunity. Αυτό αναμένεται να γίνει τις επόμενες δύο βδομάδες.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


75  +    =  85