Το 1991, πεζοπόροι στις Άλπεις βρήκαν κάτι εντυπωσιακό: ένα ανθρώπινο σώμα, μερικώς εγκλωβισμένο σε πάγο, στην κορυφή ενός ορεινού περάσματος μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας.
Κάλεσαν την αστυνομία και υπέθεσαν αρχικά ότι ο άνδρας είχε πεθάνει σε κάποιο ορειβατικό ατύχημα. Τις επόμενες εβδομάδες όμως οι αρχαιολόγοι βρήκαν ότι ήταν θύμα μιας δολοφονίας που έγινε πριν από 5100 χρόνια.
Είχαν δίκιο: αργότερα το πτώμα ονομάστηκε Ötzi από την κοιλάδα Ötztal που είναι κοντά στην τοποθεσία που βρέθηκε. Το σώμα του ανθρώπου ήταν παλαιότερα γνωστό σαν “Ice Mummy”.
Όμως η συντήρηση του Ötzi μπορεί να μην είναι και τόσο ασυνήθιστη όσο φαινόταν αρχικά. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν σε ένα έγγραφο που δημοσίευσαν σήμερα, ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την εύρεση περισσότερων πτωμάτων από το μακρινό παρελθόν που περιμένουν να εμφανιστούν καθώς ο πάγος λιώνει σε ένα πιο ζεστό κλίμα.
Ο Ötzi “ήταν τόσο τεράστια έκπληξη όταν βρέθηκε και πολύ πίστευαν ότι ήταν ένα freak event”, αναφέρει ο Lars Pilø, αρχαιολόγος που εργάζεται για το αρχαιολογικό πρόγραμμα Glacier της κομητείας Oppland στη Νορβηγία. Αλλά πολλές από τις αρχικές υποθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο καιρός, το κλίμα και ο παγετώνας συνωμότησαν για να τον διατηρήσουν ήταν λάθος, αναφέρει ο Pilø.
Άλλοι ερευνητές γράφουν στο περιοδικό The Holocene. “Το παρόν έγγραφο ρίχνει νέο φως στην ερμηνεία αυτού του εξαιρετικού αρχαιολογικού εύρους”, λέει ο Matthias Huss, από το Eth Zürich, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ομάδας ….
“Ο Ötzi σηματοδότησε την αρχή μιας πιο δροσερής περιόδου”, λέει ο Huss, “καθώς οι άνθρωποι ήταν σίγουροι ότι ο Ötzi έμεινε μέσα στον πάγο χωρίς διακοπή από το θάνατό του”. Αλλά με την υποχώρηση των παγετώνων σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν προκύψει άλλα αρχαία υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένων σωμάτων, εξοπλισμού κυνηγιού, κοπριάς αλόγων και σκι.
“Κανείς δεν περίμενε παρόμοιες καταστάσεις”, λέει ο Thomas Reitmaier, αρχαιολόγος στην αρχαιολογική υπηρεσία του καντονιού των Grisons στην Ελβετία και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης. “Τώρα, έχουμε πολλά δεδομένα, και βρίσκουμε αυτό που ταιριάζει αρκετά καλά με την εικόνα της αρχαιολογίας των πάγων που έχουμε αναπτύξει”.