Το πανεπιστήμιο της Γιούτα πλήρωσε μισό εκ. δολάρια σε hackers


Το Πανεπιστήμιο της Γιούτα έγινε το τελευταίο θύμα επιθέσεων ransomware, με τους hackers να πληρώνονται σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια για να μην δημοσιεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες στο Διαδίκτυο.

Ransomware

Αν και δεν έχουν κοινοποιηθεί λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο του ransomware που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση, το πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε ότι η μόλυνση επηρέασε το 0,02% των δεδομένων που είναι αποθηκευμένοι στους διακομιστές του και ότι οι εκτεθειμένες πληροφορίες ανήκαν σε υπαλλήλους και φοιτητές.

Το πανεπιστήμιο επανέφερε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας αντίγραφα ασφαλείας, και κανένα κεντρικό πανεπιστημιακό σύστημα πληροφορικής δεν διακυβεύτηκε, αλλά η πληρωμή ήταν απαραίτητη, επειδή οι hackers απείλησαν ότι θα κυκλοφορούσαν τις κλεμμένες πληροφορίες στο Διαδίκτυο.

«Μετά από προσεκτική εξέταση, το πανεπιστήμιο αποφάσισε να συνεργαστεί με την εταιρεία ασφάλισης για τον κυβερνοχώρο και να πληρώσει αμοιβή στον εισβολέα ransomware. Αυτό έγινε ως προληπτικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες δεν θα κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο », εξηγεί το Πανεπιστήμιο της Γιούτα σε ανακοίνωση στη σελίδα του.

Το πανεπιστήμιο κατέληξε να πληρώσει πάνω από 457.000 δολάρια στους hackers και μέρος των λύτρων καλύφθηκε από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τον κυβερνοχώρο.

«Οι διακομιστές CSBS απομονώθηκαν αμέσως από το υπόλοιπο πανεπιστήμιο και το Διαδίκτυο. Το πανεπιστήμιο ενημέρωσε τις κατάλληλες αρχές επιβολής του νόμου και το ISO άρχισε να ερευνά ενεργά το θέμα. Επίσης προσλήφθηκε και ένας εξωτερικός σύμβουλος με εξειδίκευση στο χειρισμό αυτών των καταστάσεων, για να υποστηρίξει την έρευνα», αναφέρει η δημόσια ανακοίνωση.

Το πανεπιστήμιο συνιστά στους φοιτητές και τους υπαλλήλους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να τους αλλάζουν σε τακτική βάση για να δυσκολέψουν τους εισβολείς να εισέλθουν στους λογαριασμούς τους.

Ωστόσο, το πανεπιστήμιο παραδέχεται ότι  ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν στα συστήματά του και  άλλες ευπάθειες, αλλά επί του παρόντος εκτελούνται πρόσθετες αναβαθμίσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς όλων των συστημάτων κολεγίου, σε κεντρικές υπηρεσίες, για βελτιωμένη προστασία.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

[discourse_connect_client login='Login' redirect=https://forum.iguru.gr]