Έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς είναι το Bluetooth και πώς λειτουργεί; Ας δούμε πιο αναλυτικά την τεχνολογία του, τις εκδόσεις του και ποιες είναι οι διαφορές τους με τον ανταγωνιστή του, το Wi-Fi.
Η ασύρματη σύνδεση δύο ή περισσοτέρων συσκευών έχει πλέον μπει στην τεχνολογική ζωή μας σχεδόν σε κάθε δραστηριότητά της. Από την κινητή τηλεφωνία, την μέτρηση πίεσης των ελαστικών ενός αυτοκινήτου έως και την παρακολούθηση του μωρού από το διπλανό δωμάτιο.
Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα και δίκτυα που εφαρμόζουν ασύρματη επικοινωνία και ένα εξ αυτών είναι το επονομαζόμενο Bluetooth, που στα Ελληνικά μεταφράζεται αυτολεξεί ως Μπλε δόντι ή αν θέλετε Κυανόδοντο. Έχει μπει στην ζωή μας τουλάχιστον δύο δεκαετίες τώρα, στην αρχή πολύ διστακτικά αλλά με τον καιρό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, αφού οι απαιτήσεις απόστασης, ισχύος και κατανάλωσης ενέργειας αλλάζουν συνεχώς.
Όμως τι ακριβώς είναι το Bluetooth; Γιατί είναι απαραίτητο την στιγμή ου υπάρχει το Wi-Fi που μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη; Ή μήπως όχι; Πάμε να δούμε το Bluetooth πιο αναλυτικά.
Table of Contents
Τι είναι το Bluetooth;
Το όνομά του προήλθε από έναν Σκανδιναβό βασιλιά του 10ου αιώνα, τον Harald “Bluetooth” Gormsson (Χάραλντ Α΄ ή Κυανόδους), ο οποίος ένωσε τη Δανία και τη Νορβηγία.
H ιστορία του σύγχρονου Bluetooth ξεκινά από το 1994, όταν οι Σουηδοί εμπνευστές του πρωτόκολλου 802.15 που χρησιμοποιήθηκε ως WLAN, έπρεπε α ονομάσουν την νέα τεχνολογία και ήταν βέβαιοι ότι το νέο πρότυπο θα επικρατούσε και θα έφερνε ακόμη πιο κοντά τους ανθρώπους και τις συσκευές τους, όπως ακριβώς έκανε ο Δανός βασιλιάς που ένωσε δύο κράτη.
Το Bluetooth είναι μια ασύρματη τεχνολογία που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες μικρής εμβέλειας για να επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ κοντινών συσκευών.
Σε αντίθεση με το Wi-Fi και τα σήματα κινητής τηλεφωνίας (GSM), το Bluetooth χρησιμοποιεί ραδιοκύματα χαμηλότερης ισχύος. Αν και αυτό περιορίζει την εμβέλειά του σε συσκευές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (συνήθως 10 έως 20 μέτρα), έχει το προσόν να διατηρεί χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καθιστώντας το ιδανικό για συσκευές που βασίζονται σε μπαταρίες, όπως smartphone, ακουστικά, ακουστικά, και πρόσθετα περιφερειακά.
Σκεφτείτε συσκευές που με μία μικρή φακοειδής μπαταρία μπορούν να λειτουργούν συνεχώς για δέκα χρόνια. Αυτό είναι μία μεγάλη πολυτέλεια και έχει τρομερά απίστευτες εφαρμογές.
Το 1998, πέντε ηγέτες της τηλεπικοινωνίας (Ericsson, Nokia, IBM, Toshiba και Intel) ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την Bluetooth SIG (Special Interest Group) για να επιβλέπουν την ανάπτυξη και την αδειοδότηση των τεχνολογιών Bluetooth.
Το Bluetooth είναι πλέον ένα «πρότυπο», πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές που θέλουν να συμπεριλάβουν αυτήν τη δυνατότητα πρέπει να ενσωματώσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις στις ηλεκτρονικές τους συσκευές.
Αυτές οι προδιαγραφές επιτρέπουν στις συσκευές να αναγνωρίζουν και να αλληλεπιδρούν με άλλα gadget που χρησιμοποιούν τεχνολογία Bluetooth.
Τύποι Bluetooth – Class έκδοση
Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις τύποι κατηγοριών Bluetooth:
Class 1 – μέγιστη ρυθμιστική εμβέλεια 100 μέτρα. Αλλά αυτό έχει το κόστος της υψηλότερης κατανάλωσης ενέργειας. Χρησιμοποιείται κυρίως σε βιομηχανικά περιβάλλοντα.
Class 2 – η πιο κοινή και διατηρεί το αρχικό πρότυπο των 10 έως 20 μέτρων.
Class 3 – το λιγότερο ισχυρό και γενικά μόνο καλό για πολύ μικρές αποστάσεις 1 μέτρου.
Σημείωση: η απόσταση κάλυψης που επιτυγχάνεται εξαρτάται και από τις δύο συσκευές στη σύνδεση. Εάν έχετε μια συσκευή class 1 που συνδέεται με μια συσκευή class 2, η μέγιστη εμβέλεια θα περιοριστεί στις δυνατότητες της class 2.
Τύποι Bluetooth – Ρυθμός δεδομένων και ενέργεια
Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές Bluetooth:
BR/EDR ή και Bluetooth Classic – Βασικός ρυθμός/Βελτιωμένος ρυθμός δεδομένων
LE – Χαμηλής ενέργειας
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σύζευξη είναι πάντα απαραίτητη για συνδέσεις BR/EDR, ενώ οι οι συσκευές LE δεν απαιτούν πάντα μια αξιόπιστη σύζευξη.
Το Bluetooth LE, που παρουσιάστηκε με την έκδοση Bluetooth 4.0, είναι ιδανικό για ηλεκτρονικά είδη, όπως φορητές συσκευές, ακουστικά, λάστιχα αυτοκινήτων, ανιχνευτές ζαχάρου αίματος ή άλλες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, όπου η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι κορυφαία.
Εκδόσεις Bluetooth
Σήμερα, υπάρχουν πέντε διαφορετικές εκδόσεις Bluetooth:
Κλασικό Bluetooth (εκδόσεις 1.0 – 3.0)
Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Bluetooth 1.0 (1999), περιορίστηκε σε ταχύτητες δεδομένων μικρότερες από 1 Mbps, με εμβέλεια όχι μεγαλύτερη από 10 μέτρα. Το πρώτο τηλέφωνο που κυκλοφόρησε στην αγορά με τη συνδεσιμότητα Bluetooth ήταν το Ericcson T39. Το Bluetooth 2.0 (2004) ανέβασε τον πήχη αυξάνοντας ταχύτητες 2 έως 3 Mbps.
Το Bluetooth 3.0 (2009) εκμεταλλεύεται το πρωτόκολλο ραδιοφώνου 802.11, το οποίο επιτρέπει στο πρωτόκολλο Bluetooth να κάνει piggyback σε ένα σήμα Wi-Fi κατά τη μεταφορά μεγάλων πακέτων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων μουσικής, εικόνων και βίντεο. Αυτό βοήθησε στην αύξηση της μεταφοράς δεδομένων έως και 24 Mbps.
Bluetooth 4.0
Το Bluetooth 4.0 (2010) πρόσθεσε τη λειτουργία Bluetooth Energy (BLE), γνωστή και ως Bluetooth Smart. Ενώ το Bluetooth 4.0 μπορεί να επιτύχει υψηλές ταχύτητες έως και 25 Mbps, το BLE δίνει προτεραιότητα στην αποδοτικότητα ισχύος έναντι της ταχύτητας.
Με χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης 1 Mbps, το BLE είναι ιδανικό για μικρότερες συσκευές, όπως φορητές συσκευές και αισθητήρες IoT. Αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν συνδεδεμένοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς να χρειάζονται συχνές επαναφορτίσεις.
Bluetooth 5.0
Το Bluetooth 5 (2016) είναι μια έκδοση που μπορεί δυνητικά να επιτύχει μεγαλύτερη εμβέλεια μεταξύ συσκευών από τις προηγούμενες εκδόσεις. Προσφέρει επίσης μια βελτίωση από την πλευρά της χαμηλής ενέργειας αυξάνοντας τον ρυθμό μετάδοσης δεδομένων. Μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες περιοχές μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων των 125 Kbps, 500 Kbps, 1 Mbps και 2 Mbps.
Η μείωση του ρυθμού δεδομένων είχε το θετικό αποτέλεσμα να μπορέσετε να αυξήσετε το εύρος δεδομένων στα επιβλητικά 240 μέτρα, αν και ενδέχεται να υπάρχει νομικό πρόβλημα λόγω των επιβαλλόμενων κανονισμών. Αντίθετα, η ταχύτερη μετάδοση των 2 Mbps είναι σημαντικά πιο περιορισμένη και η καταλληλότερη για χρήση μικρής εμβέλειας.
Η τελευταία έκδοση είναι το Bluetooth 5.3, η οποία έκανε το ντεμπούτο του το 2021. Υπόσχεται συνδέσεις με λιγότερες παρεμβολές, μεγαλύτερη ασφάλεια σύνδεσης και καλύτερη ποιότητα.
Πώς λειτουργεί η τεχνολογία Bluetooth;
Όταν βρίσκονται κοντά, οι συσκευές με δυνατότητα Bluetooth μπορούν να ανιχνεύουν η μία την άλλη. Το Bluetooth αξιοποιεί 79 διακριτές ραδιοσυχνότητες εντός της ζώνης φάσματος 2,4 GHz.
Αν και το Wi-Fi χρησιμοποιεί επίσης αυτή τη ζώνη, ωστόσο υπάρχει αρκετός χώρος για να συνυπάρχουν απρόσκοπτα και οι δύο ασύρματες τεχνολογίες.
Για να δημιουργήσετε μια σύνδεση, οι συσκευές με δυνατότητα Bluetooth επιλέγουν τυχαία μία από τις 79 διαθέσιμες συχνότητες. Μετά τη σύζευξη, αλλάζουν συνεχώς αυτές τις συχνότητες, πηδώντας πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η γρήγορη διαδοχή μειώνει ενεργά τις παρεμβολές από το Wi-Fi ή άλλες συσκευές Bluetooth, διασφαλίζοντας τελικά μια σταθερή σύνδεση.
Μια ομάδα συσκευών Bluetooth που μοιράζονται πληροφορίες δημιουργεί ένα προσωρινό μίνι δίκτυο υπολογιστών που ονομάζεται piconet, το οποίο επιτρέπει στις συσκευές να συνδεθούν ή να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.
Σε ένα piconet, μια συσκευή αναλαμβάνει τον ηγετικό ρόλο ως κύρια, συντονίζοντας την επικοινωνία εντός του δικτύου. Οι άλλες συσκευές, γνωστές ως slaves, ακολουθούν τις οδηγίες της κύριας (master). Το δίκτυο μπορεί να φιλοξενήσει δύο έως οκτώ συσκευές που συνδέονται και επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή.
Η διαδικασία σύνδεσης δύο συσκευών Bluetooth είναι γνωστή ως “σύζευξη”. Συνήθως, οι συσκευές μεταδίδουν την παρουσία τους εάν η λειτουργία Bluetooth είναι ενεργοποιημένη. Μόλις η κύρια συσκευή εμφανίσει τα διαθέσιμα ονόματα των παραπλήσιων συσκευών, οι χρήστες μπορούν απλώς να επιλέξουν αυτή με την οποία θέλουν να συνδεθούν.
Για πρόσθετη ασφάλεια, ορισμένες συνδέσεις ενδέχεται να απαιτούν την εισαγωγή ενός κωδικού σύζευξης για να επαληθεύσετε ότι συνδέεστε στη συσκευή που επιθυμείτε.
Υπέρ και Κατά
Εκτεταμένη διαθεσιμότητα – Το Bluetooth είναι σχεδόν παντού. Από smartphone και φορητούς υπολογιστές, ηχεία και ακουστικά μέχρι ιατρικές συσκευές. Θα βρείτε τη λειτουργικότητα σε κάθε νέα συσκευή που αγοράζετε σήμερα, είτε τη θέλετε είτε όχι.
Απαιτεί λίγη ισχύ για λειτουργία – Το Bluetooth είναι μια τεχνολογία φιλική προς τις μπαταρίες. Καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια από το Wi-Fi, επιτρέποντάς σας να διατηρείτε τις συσκευές σας σε λειτουργία για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση.
Σχετικά ασφαλές – Αυτό είναι το μειονέκτημα του Bluetooth. Δεν είναι απρόσβλητο σε ευπάθειες και παραβιάσεις. Γενικά θεωρείται ασφαλές για τη μεταφορά βασικών δεδομένων και μικρής σημασίας για την ασφάλεια σας.
Bluetooth έναντι Wi-Fi
Οι περισσότερες συσκευές στις οποίες βασιζόμαστε για καθημερινή χρήση, όπως φορητοί υπολογιστές και smartphone, διαθέτουν και Bluetooth και Wi-Fi. Αν και και οι δύο είναι ασύρματες μορφές επικοινωνίας, τα δύο πρότυπα διαφέρουν ως προς τον σκοπό και τις δυνατότητες.
Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το Bluetooth επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων μικρής εμβέλειας μεταξύ κοντινών συσκευών. Το Wi-Fi, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει στις συσκευές να συνδέονται με το διαδίκτυο, ώστε να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο και υπηρεσίες.
Το Wi-Fi διαθέτει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, που συνήθως φτάνει τα 100 μέτρα και πάνω, ανάλογα με τον δρομολογητή. Ταυτόχρονα, το Wi-Fi προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, ενώ το Bluetooth υστερεί σε ταχύτητα.
Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, το Bluetooth είναι σχεδιασμένο για χρήση χαμηλής κατανάλωσης, γι’ αυτό και είναι ιδανικό για συσκευές που τροφοδοτούνται με μπαταρία. Αντίθετα, το Wi-Fi χρησιμοποιεί περισσότερη ισχύ για τη διατήρηση μιας σύνδεσης και τη μετάδοση δεδομένων.