Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (http://vivlkkal.mes.sch.gr/website/) και η σελίδα Αποθεραπεία: Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία για την Μεταγραφική Καρκινική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης (http://apotherapy.med.uoc.gr) παραβιάστηκαν από Τούρκους hackers.
Ακολουθούν screenshots
(vivlkkal.mes.sch.gr)
(και apotherapy.med.uoc.gr)
Οι Τούρκοι hackers συνεχίζουν το διαδικτυακό παιχνίδι επίδειξης δυνατοτήτων σε κρίσιμες Ελληνικές Ιστοσελίδες.
Όπως φαίνεται οι Έλληνες διαχειριστές δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι οι σελίδες τους έχουν παραβιαστεί.
Εκτός κι αν ακολουθούν άλλο δόγμα: Μια ιδέα για να σταματήσει η Τούρκικη προκλητικότητα είναι να τους αφήσουμε να κάνουν ότι θέλουν. Κάποια στιγμή θα βαρεθούν.
Το έχω ξαναγράψει σε άλλο σχόλιο μου, η κατάσταση στο δημόσιο είναι τραγική, δεν είναι μόνο οι ιστότοποι αλλά και πολλά δίκτυα δήμων κι άλλων δημόσιων οργανισμών που είναι κυριολεκτικά σκουπίδια σε σχέση με την ασφάλεια τους και στα οποία βρίσκονται υψηλής αξίας βάσεις δεδομένων πχ δημοτολόγια.
Έχει σκεφτεί ποτέ κάποιος υπεύθυνος τις συνέπειες του σεναρίου είτε να κλαπούν, ή κρυπτογραφηθούν είτε να μετατραπούν σε botnet ;
Αν δεν γίνει ένας συστηματικός έλεγχος των εταιρειών που έχουν αναλάβει την τεχνική τους υποστήριξη για το αν πληρούν κάποια στάνταρ ποιότητας υπηρεσιών, θα δούμε πολλά χειρότερα από ιστοσελίδες χακαρισμένες.
Άλλο πράγμα η τεχνική υποστήριξη κι άλλο η μηχανισμοί άμυνας.
Υπάρχουν κάποια στοιχειώδη, εύκολα και δωρεάν εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να θωρακίσει αξιοπρεπώς ένα server. Το θέμα είναι οτι οι υπεύθυνοι δεν τα γνωρίζουν, άσε που συνήθως… δεν υπάρχουν!
Ειδικά για τις δημόσιες υποδομές υποτίθεται οτι υπάρχουν κάποιες υπηρεσίες που ασχολούνται… Όπως φαίνεται δεν έχει γίνει συστηματική δουλειά.
Ποιος ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση τώρα…? Κανείς! Ίσως δεν την θεωρούν κρίσιμη υποδομή, ακόμα κι αν οι servers τους επικοινωνούν με άλλους… πολύ πιο κρίσιμους!
Επίσης, πόσες φορές έχουμε ακούσει την δημιουργία ενός φορέα “Blue Team” που θα αποτελείται από επαγγελματίες που έχουν δηλώσει οτι μπορούν να συνεισφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στις αρχές… Κανείς όμως δεν έκανε ποτέ καμιά δημόσια πρόσκληση για κάτι τέτοιο, διότι μάλλον οι προτεραιότητες είναι αλλού…
Δεν πάσχουμε από “λόγια”, αλλά από “έργα” και τέτοιες “πρωτοβουλίες”…
Δυστυχώς Ανδρέα, αν δεν χυθεί “αίμα” δεν γίνεται κάτι. Η πολιτική βέβαια είναι λόγια, και οι μηχανισμοί άμυνας όπως φαίνεται δεν υπάρχουν καν. Ίσως γιατί το σύστημα δεν θέλει να επιρρίψει κάπου την ευθύνη και φυσικά κανείς δεν είναι έτοιμος να την πάρει, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Ο Coolys ανακοίνωσε ψηφιακό εκσυγχρονισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις από την Θεσσαλονίκη. Για να δούμε αν τα λόγια γίνουν πράξεις, κι αν γίνουν πως θα γίνουν. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι εύκολος, με την διατήρηση έχουμε πρόβλημα.
Το γαμώτο είναι ότι και το πανεπιστήμιο Κρήτης αδιαφορεί…
Γιώργο δυστυχώς κι εγώ είμαι απαισιόδοξος διότι η “αρχή” του θεραπεύω παρά προλαμβάνω είναι κάτι που διαιωνίζεται χρόνια. Φτάνεις σε σημείο να λες ότι κάποιος δεν θέλει παρά ότι δεν μπορεί!!
Ας τα “φάνε” λοιπόν, κι εμείς ας μείνουμε παρατηρητές…
αυτή η παθητική στάση μας κάνει συνένοχους και από την άλλη αν κάνεις κάτι διαφορετικό γίνεσαι αντικαθεστωτικός και παράνομος, βγάλε άκρη