Είναι γνωστό ότι το Internet είναι γεμάτο παραμύθια που περιμένουν να βρουν αναγνώστες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπολογιστές (PC). Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου, και πέρασαν από άτομο σε άτομο. Ορισμένοι από αυτούς είχαν κάποτε μια δόση αλήθειας, αλλά δεν ισχύουν πλέον χάρη στην τεχνολογική πρόοδο.
Να αναφέρουμε ότι είναι λίγοι οι μύθοι που είναι απλά προϊόν παρεξήγησης. Υπάρχουν αρκετοί από αυτούς που συντηρούνται γιατί κάποιοι κερδίζουν χρήματα.
Παρακάτω θα περιγράψουμε μερικούς μύθους που συνεχίζουν να υπάρχουν και να βασανίζουν αρκετούς.
Οι hackers προσπαθούν να παραβιάσουν το PC σας
Μα φυσικά το Διαδίκτυο είναι γεμάτο malware και συστήματα social engineering. Όμως κανείς δεν θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το PC σας, εκτός βέβαια και αν είστε αρχηγός κράτους, ή κάποιος χρήστης πολύ υψηλού προφίλ.
Οι επιθέσεις είναι αυτοματοποιημένες. Ο υπολογιστής σας θα μπορούσε να μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό πιθανότατα γιατί πέσατε σε κάποια παγίδα και δώσατε μόνοι σας κάποιον κωδικό πρόσβασης,τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού, ή τον αριθμό της κοινωνικής σας ασφάλισης.
Δεν υπάρχει κάποιος “hacker” μπροστά από κάποιο τερματικό οθόνης, να αναζητεί σχολαστικά τις τρύπες που υπάρχουν υπολογιστή σας. Και αν κάτι το κάνει είναι πιθανώς ένα botnet που αναζητεί σχολαστικά κενά ασφαλείας σε unpatched υπολογιστές.
Υπάρχουν “καθαρές” ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν εφαρμογές των Windows
Η σκηνή διάθεσης δωρεάν λογισμικού των Windows είναι αρκετά κακή και δυστυχώς επιδεινώνεται. Ακόμη και η SourceForge έχει αρχίσει να διαθέτει “σκοτεινές” λήψεις. Θα θυμάστε το uTorrent, ένα πολύ δημοφιλές πρόγραμμα. Τελευταία ανακαλύφθηκε ότι περιείχε λογισμικό που χρησιμοποιούσε το CPU του υπολογιστή σας για να εξορύξει BitCoins.
Όλα τα sites λήψης δωρεάν λογισμικού σερβίρουν διάφορα ανεπιθύμητα προγράμματα, ενσωματωμένα στο .exe της εγκατάστασης. Μεγάλα sites λήψης, όπως το Download.com, το Softpedia, το FileHippo, και το SourceForge πρόσφατα συχνά προσθέτουν δικά τους σκουπίδια στο δωρεάν λογισμικό που διαθέτουν.
Υπάρχουν δε περιπτώσεις εφαρμογών που ακόμα και αν κάνετε τη λήψη από μια επίσημη ιστοσελίδα υπάρχει περίπτωση να βρείτε junkware στο πρόγραμμα εγκατάστασης. Η μόνη αξιόπιστη ιστοσελίδα για λήψεις δωρεάν εφαρμογών Windows, είναι η Ninite (μέχρι σήμερα τουλάχιστον).
Οι αυτόματες ενημερώσεις θα καταστρέψουν το PC σας
Οι Αυτόματες ενημερώσεις δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγονται. Αρκετοί απενεργοποιούν τις αυτόματες ενημερώσεις των Windows επειδή ανησυχούν ότι κάποιες από αυτές μπορεί να καταστρέψουν το σύστημα τους. Η αλήθεια είναι ότι έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι αυτόματες ενημερώσεις δεν παρουσιάζουν προβλήματα.
Κλείνουν τα κενά ασφαλείας και κρατούν τον υπολογιστή σας ασφαλή. Οι πιθανές αστοχίες λογισμικού είναι σπάνιες. Τα κενά ασφαλείας πρέπει να είναι αυτά που σας ανησυχούν περισσότερο. Έτσι είναι πολύ καλύτερο να έχετε ενεργοποιημένες τις αυτόματες ενημερώσεις του λειτουργικού σας σύστηματος, του web browser, των plug-ins, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο λογισμικό τις προσφέρει αυτόματα.
Εάν δεν εμπιστεύεστε μια εταιρεία για αυτόματες ενημερώσεις, τότε μάλλον δεν θα έπρεπε να τρέχετε το λογισμικό που χρησιμοποιείτε.
Στα Windows 8 και 10, οι περισσότερες αυτόματες ενημερώσεις δεν χρειάζονται πια επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και είναι γενικά λιγότερο αντιπαθητικές.
Ο Internet Explorer είναι αργός, ευάλωτος, και αντιπαθητικός
Ο Internet Explorer είναι από τα πιο αντιπαθητικά προγράμματα των Windows. Είναι τόσο πολύ μεγάλη η κακή του φήμη που η Microsoft θα τον αντικαταστήσει με ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης που ονομάζεται Edge στα Windows 10.
Ναι υπάρχει κάποια βάση σε αυτές της φήμες ου προέρχονται από τις παλαιότερες εκδόσεις του προγράμματος. Όμως οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του Internet Explorer είναι πραγματικά πολύ καλές. Από τον Internet Explorer 9 και μετά η εφαρμογή έχει βελτιωθεί σημαντικά, και από τις εκδόσεις IE 10 και 11 τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα.
Σύγχρονες εκδόσεις του Internet Explorer υποστηρίζουν πολλά από τα σύγχρονα πρότυπα της HTML και έχουν πολύ γρήγορους κινητήρες για JavaScript.
Ο Internet Explorer έχει επίσης μια “προστατευμένη λειτουργία” sandbox και ένα σχέδιο πολλαπλών διαδικασιών, δύο σημαντικά χαρακτηριστικά το ίδρυμα Mozilla εξακολουθεί να μην προσφέρει με τον Firefox.
Δεν υποστηρίζουμε όλα τα παραπάνω για να σας πείσουμε να αλλάξετε πρόγραμμα περιήγησης, αλλά γιατί πραγματικά οι τελευταίες εκδόσεις του Internet Explorer, δεν είναι τόσο αντιπαθητικές όσο θέλει ο μύθος.
Οι κωδικοποιητές (Codecs) είναι απαραίτητοι για να παρακολουθήσετε βίντεο online
Υπήρξε μια εποχή που χρειαζόταν codecs για να παρακολουθήσετε βίντεο online. Τότε χρειαζόμασταν και εφαρμογές όπως τις: RealPlayer, QuickTime, Windows Media Player και DivX. Μερικές φορές χρησιμοποιήθηκε η Java για την προβολή βίντεο, αλλά και το Silverlight της Microsoft.
Σήμερα, τα περισσότερα βίντεο μπορούν να παίζουν με το χαρακτηριστικό HTML5 στον browser σας ή με το Adobe Flash plug-in. Μερικές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν ακόμα το Silverlight της Microsoft.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε codecs για να παρακολουθήσετε βίντεο στο διαδίκτυο. Αν σας ζητηθεί κάπου είναι ένα τέχνασμα που θα σας οδηγήσει να εγκαταστήσετε σκουπίδια στον υπολογιστή σας (σε ένα αισιόδοξο σενάριο, καθώς έχουμε δει πολλές φορές και malware να χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο).
Αν πάλι χρειάζεστε μια εφαρμογή για όλα, χρησιμοποιήστε την VLC. Κατεβάστε την εφαρμογή VLC από το επίσημο site (videolan.org), και όχι από άλλες ιστοσελίδες που θα σας την σερβίρουν με ένα σωρό σκουπίδια.
Οι ιοί και τα κακόβουλα λογισμικά είναι ο λόγος που ο υπολογιστής δεν λειτουργεί σωστά
Δεν λειτουργεί σωστά ο υπολογιστής σας; Πολλοί σκέφτονται ότι μάλλον οφείλετε σε κάποιον ιό. Δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, τα σύγχρονα malware είναι τόσο προσεγμένα που μπορεί να μην παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στις επιδόσεις του υπολογιστή σας, αν τρέχει ας πούμε ένα keylogger χωρίς να το γνωρίζετε.
Είναι πιθανό ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό και χρησιμοποιεί τους πόρους του για κάποιο botnet, ή για την εξόρυξη BitCoin ή και για να συμμετέχει σε επιθέσεις DDoS εναντίον νόμιμων ιστοσελίδων. Αλλά οι ιοί δεν επιβραδύνουν συνήθως τον υπολογιστή. Ίσως τρέχετε πάρα πολλά προγράμματα που ξεκινούν από τηνεκκίνηση ή το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι φορτωμένο με περιττά add-ons.
Ή μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υλικού. Αυτό όμως δεν είναι “ιός.”
Τα Antivirus σας προστατεύουν
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα λογισμικά προστασίας από ιούς δεν είναι τέλεια. Υπάρχουν όμως αρκετοί που φαίνεται να πιστεύουν ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι πολύ αποτελεσματικό.
Η αλήθεια είναι ανησυχητική. Το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά θα πρέπει να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας στα Windows. Ακόμη και η Symantec, έχει αναφέρει ότι το λογισμικό προστασίας δεν θα σταματήσει κυβερνοεπιθέσεις.
Φυσικά υπάρχει και το λογισμικό προστασίας που αντί να προστατεύει γεμίζει τον υπολογιστή σκουπίδια (adware και spyware) αναγκάζοντάς σας να χρησιμοποιήσετε δικές τους μηχανές αναζήτησης και σερβίροντας σας επιπλέον διαφημίσεις.
Αυτό δεν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψετε τα antivirus εντελώς. Αλλά τα antivirus θα πρέπει να είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σας πίσω από άλλες προφυλάξεις ασφαλείας.
Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης μπορεί να επιταχύνει το PC σας
Ο Web browser σας έχει τον φάκελο που αποθηκεύει τα cache του. Αυτά περιέχουν scripts, εικόνες, και πολλά άλλα από ιστοσελίδες που έχετε επισκεφτεί. Εργαλεία όπως το CCleaner διαγράφουν αυτά τα cache για να απελευθερώσουν χώρο στον δίσκο σας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Η τακτική εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης σημαίνει ότι ο browser σας θα πρέπει να ξανακατεβάσει τα πάντα κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε και αυτό θα επιβραδύνει την περιήγηση σας στο διαδίκτυο.
Μπορεί να κερδίσατε λίγο χώρο στο δίσκο σας αλλά το πρόγραμμα περιήγησής σας θα είναι αργό μέχρι που ο χώρος που αδειάσατε ξαναγεμίσει…
Όλα αυτά τα εργαλεία του συστήματος των Windows που υπόσχονται καθαρά PC απλά δεν είναι απαραίτητα. Αντιθέτως είναι συνήθως scammy.
Υπόσχονται να βελτιώσουν δραματικά την απόδοση του υπολογιστή σας, να ανακαλύψουν όλα τα σφάλματα, να σας αδειάσουν τον δίσκο, να σας φτιάξουν καφέ, και να σας καθαρίσουν την πισίνα.
Υπάρχουν “καθαριστές συστήματος”, “καθαριστές μητρώου” που πολύ απλά υπόσχονται πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας. Οι “καθαριστές μητρώου” ειδικά είναι εντελώς άχρηστοι. Το μητρώο σας απλά δεν χρειάζεται να καθαριστεί. Οι επιπλέον εγγραφές στο μητρώο είναι πολύ μικρές και δεν θα επιβραδύνουν τον υπολογιστή σας.
Βέβαια, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι μύθοι για τα PC, και όχι μόνο. Όλα όσα σχετίζονται με την τεχνολογία, από smartphones μέχρι tablets, έχουν τους δικούς τους μύθους.