Απατεώνες προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε πρόσβαση στο pc σας

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου σχετικά με απατεώνες που προσπαθούν να σας εξαπατήσουν μέσω τηλεφώνου, ώστε να τους δώσετε στον υπολογιστή σας.

Μία νέα προσπάθεια εξαπάτησης έχει αρχίσει στην Ελλάδα με τους απατεώνες να τηλεφωνούν στα υποψήφια θύματα, να τους παρουσιάζονται ως τεχνικό τμήμα είτε του antivirus που έχουν, είτε του παρόχου πρόσβασης στο διαδίκτου και να ζητάνε απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας για να σας εξασφαλίσουν ότι δεν θα μπορεί να σας χακάρει κανένας.

Φυσικά μόλις τους δώσετε πρόσβαση, (συνήθως μέσω teamviewer ή Anydesk ή μέσω απομακρυσμένης διαχείρισης της Windows) οι απατεώνες σκανάρουν τον υπολογιστή σας για αποθηκευμένους κωδικούς. Και αν χρησιμοποιείτε το pc σας για κάποιο e-banking διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να σας τραβήξουν όλα τα χρήματά σας από την τράπεζα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αθήνα, 3 Αυγούστου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου σχετικά με προσπάθεια εξαπάτησής τους, μέσω απατηλών τηλεφωνικών κλήσεων

Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλονται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά κρούσματα απατηλών τηλεφωνικών κλήσεων σε πολίτες, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:

  • λογαριασμούς e-banking,
  • λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
  • φωτογραφίες και βίντεο,
  • ιστορικό ,
  • κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.α.,

Τα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες.

Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνεται:

  • άμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε,
  • επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας – backup),
  • εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας,
  • αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία – μικρά – σύμβολα – αριθμούς) και
  • άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο -κατά περίπτωση- τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών – μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.

Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση αναφέρετε το περιστατικό απάτης τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία, της οποίας τεχνικούς υποδύθηκαν οι επιτήδειοι και καταγγείλτε το γεγονός στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
  • Στέλνοντας e-mail: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).