Πιλότοι με AI σε πραγματικές δοκιμές μαχητικών αεροσκαφών

Η θα “αντικαταστήσει” τους πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη έως το 2024, αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper την Τετάρτη.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε το σχέδιο ένα μήνα αφότου ένα σύστημα AI “κατέστρεψε” έναν πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας σε μια εικονική μάχη. Ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από τον εργολάβο άμυνας Heron Systems κατάφερε να επιτύχει την καλύτερη εναέρια μονομαχία με ένα πιλότο ενός F-16 που φορούσε κράνος VR.

Οι νέες δοκιμές θα πραγματοποιηθούν για να εξετάσουν πώς μεταφέρονται οι δυνατότητες του AI στον πραγματικό κόσμο, εξήγησε ο Esper την Τετάρτη στο πρώτο AI Symposium του Πενταγώνου:

Η ηχηρή νίκη του πράκτορα AI έδειξε την ικανότητα των προηγμένων αλγορίθμων να επιτελούν τους ανθρώπους σε εικονικές μάχες. Αυτές οι προσομοιώσεις θα κορυφωθούν σε έναν πραγματικό κόσμο που θα συμπεριλαμβάνει αληθινά αεροσκάφη το 2024. Για να είμαστε σαφείς, ο ρόλος της AI στη θνησιμότητα μας είναι να υποστηρίζει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και όχι να τους αντικαταστήσει. Βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για να ελευθερώσουμε πόρους, χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλότερης προτεραιότητας και να φτάσουν στο σημείο απόφασης, από το εργαστήριο ή στο πεδίο της μάχης, γρηγορότερα και πιο ακριβή από τον ανταγωνισμό.

Ο Esper έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΑΙ στη μάχη και μάλλον είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η AI δεν θα πυροβολεί μόνη της πιλότους στον ουρανό.

  Ansys Δωρεά Μετρητικού Οργάνου μικροτσίπ στον Δημόκριτο

Ένας εκπρόσωπος της DARPA δήλωσε στο Breaking Defense ότι ορισμένες από τις δοκιμές θα γίνουν μεταξύ ΑΙ και ανθρώπων χωρίς AI, ενώ άλλες θα γίνουν μεταξύ δύο ομάδων AI-human.

“Οι πιλότοι θα έχουν υψηλότερα γνωστικά καθήκοντα διαχείρισης μάχης, ενώ τα αεροσκάφη τους θα διαθέτουν αισθητήρες που θα μετρούν την προσοχή και το άγχος τους για να εκτιμήσουν πόσο εμπιστεύονται την AI”

Όλο αυτό σύμφωνα με τον Esper θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να διατηρήσει τη στρατιωτική τους υπεροχή έναντι της Κίνας και της Ρωσίας.

Σημείωσε ότι η Μόσχα αναπτύσσει ήδη συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για επίγεια οχήματα, αεροσκάφη, πυρηνικά υποβρύχια, ενώ οι Κινέζοι κατασκευαστές όπλων πωλούν αυτόνομα αεροσκάφη που λένε ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν θανατηφόρα στοχευμένα χτυπήματα.

Ο Esper ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη για να προστατεύσουν το σύνταγμά τους και τα δικαιώματα των πολιτών της, παρά το ιστορικό της χρήσης της τεχνολογίας για μαζική παρακολούθηση και προγνωστική αστυνόμευση. Στο εξωτερικό, είπε ότι το Πεντάγωνο θα προωθήσει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με τις αξίες των ΗΠΑ που μοιράζονται με τους συμμάχους τους.

Αν και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει την AI για να διατηρήσει την ειρήνη, τα σχέδια τους υποδηλώνουν ότι πλησιάζει η εποχή των θανατηφόρων, αυτόνομων όπλων.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).