Μπορείτε να φανταστείτε ότι ένας μικρός δίσκος μπορεί να διεξάγει όλα τα αναγκαία ιατρικά τεστ, που κάνει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο;
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Μικροϋπολογιστών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας έχουν εφεύρει τη συγκεκριμένη συσκευή, η οποία δεν είναι μόνο φορητή, αλλά μπορεί παράλληλα να δώσει γρήγορα αποτελέσματα σε επείγουσες περιπτώσεις.
«Η συσκευή δουλεύει με αυτόν τον τρόπο: ο γιατρός παίρνει δείγμα από τον ασθενή και στη συνέχεια το βάζει στη συσκευή. Δύο ώρες, αφού πατήσει το κουμπί της επεξεργασίας, ο γιατρός παίρνει τις πληροφορίες για τις παθογένειες που εμφανίζει ο ασθενής και αποφασίζει τη θεραπεία που είναι αναγκαία» επισημαίνει ο φυσικός Ντάνιελ Μαρκ.
Η λειτουργία του μίνι εργαστηρίου είναι απλή. Μέσα στο μηχάνημα, το DNA του αίματος αναλύεται και εξετάζεται. Εάν το γενετικό δείγμα που λαμβάνεται, ταιριάζει με κάποιο παθογόνο παράγοντα, τότε εμφανίζεται ένα σημάδι στην οθόνη.
Ανάλογες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αεροδρόμια για τον έλεγχο επιβατών, αν τυχόν μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες, ή όταν υπάρχει ο κίνδυνος πανδημίας.
Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα άλλο πεδίο, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη συσκευή. Το Κέντρο Επάρκειας και Ανάλυσης των Σύγχρονων Τροφών στο Βερολίνο έχει δοκιμάσει αυτόν το δίσκο-εργαστήριο.
«Στο μέλλον, τα θέματα της ασφάλειας τροφίμων θα είναι πολύ πιο σύνθετα από ότι σήμερα. Οι έλεγχοι με πολλές διαφορετικές παραμέτρους θα αυξηθούν σίγουρα και θα είναι μια σταθερή ανάγκη. Με την τεχνολογία του μίνι-εργαστηρίου, θα μπορέσουμε να τυποποιήσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία» εξηγεί ο ερευνητής Βόλφγκανγκ Χάουζερ.
Αλλά η σημαντικότερη εφαρμογή του μίνι-εργαστηρίου θα είναι τα νοσοκομεία, όπου οι γιατροί πρέπει τις περισσότερες φορές να πάρουν πολύ γρήγορες αποφάσεις για την τύχη των ασθενών τους. Το μίνι εργαστήριο βοηθά αποτελεσματικά σ’ αυτή τη γρήγορη λήψη αποφάσεων.
Θα χρειαστούν βέβαια αρκετοί ακόμη έλεγχοι με ασθενείς τη φετινή χρονιά, για να περάσει η συγκεκριμένη συσκευή στο στάδιο της μαζικής παραγωγής.
Copyright © 2014 euronews