Πώς ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και οι ουρανοξύστες ενέπνευσαν την ανάπτυξη του κώδικα QR

Ο κώδικας QR αναπτύχθηκε από την εταιρεία Denso το 1994, για να χρησιμοποιηθεί για τη καλύτερη σάρωση των ανταλλακτικών σε αυτοκινητοβιομηχανία.

Η χρήση των κωδικών QR (Quick-Response = Γρήγορης Απόκρισης) έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στα κινητά τηλέφωνα, τα οποία μπορούν να τα σαρώσουν με την ενσωματωμένη κάμερα τους. Σε αντίθεση με τον γραμμικό κώδικα, ο οποίος σαρώνει από μια στενή δέσμη φωτός, ένας κωδικός QR μπορεί και ανιχνεύεται από έναν δισδιάστατο ψηφιακό αισθητήρα εικόνας και στη συνέχεια αναλύεται ψηφιακά από έναν προγραμματισμένο επεξεργαστή.

Οι κωδικοί QR χρησιμοποιούνται για μια ποικιλία εφαρμογών, όπως η πραγματοποίηση αγορών, την σάρωση κάρτας επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών, την αποθήκευση επαφών σε επαγγελματικές κάρτες κλπ. Έχουν γίνει ακόμη πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Πολλά εστιατόρια εμφανίζουν κωδικούς QR που επιτρέπουν στους πελάτες να ανεβάζουν το μενού του φαγητού στο τηλέφωνό τους, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν να αγγίζουν τα φυσικά μενού.

Οι εφευρέτες κώδικα QR είναι οι Masahiro Hara της Ιαπωνικής εταιρείας Denso Wave και ο Takayuki Nagaya της Toyota Central R&D Labs. Ο κωδικός QR εισήχθη το 1994 από την Denso για να επιταχύνει την παρακολούθηση των ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Σε σχέση με το γραμμικό κώδικα, ο οποίος περιέχει μια σειρά έως και 12 αριθμών, γεγονός που περιορίζει πόσες πληροφορίες μπορούν να αποθηκευτούν, ο QR κώδικας μπορεί να χειριστεί αριθμούς έως και 7.087 ψηφία. Σύμφωνα με τον εφευρέτη του QR, τον Masahiro Hara, οι κωδικοί είναι πιο ισχυροί, μπορούν να διαβαστούν με ακρίβεια ακόμη και αν το 30 τοις εκατό της περιοχής κώδικα να είναι λερωμένο ή έχει να υποστεί .

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός κώδικα QR, λέει ο Hara, είναι ότι μπορεί να διαβαστεί πέντε φορές πιο γρήγορα από έναν τυπικό γραμμικό κώδικα. Οι κωδικοί QR χρησιμοποιούν σύντομες διευθύνσεις URL, οι οποίες συμπυκνώνουν τις πληροφορίες σε έναν μικρότερο σύνδεσμο που φορτώνει γρηγορότερα, σύμφωνα με μια ανάρτηση σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των γραμμικών κωδικών και των κωδικών QR στην ιστοσελίδα QR Code Generator.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΟ QR ΚΩΔΙΚΑ
Πριν από τον κωδικό QR, η Denso χρησιμοποίησε τον γραμμικό κώδικα για την παρακολούθηση ανταλλακτικών αυτοκινήτων στα εργοστάσια και τις αποθήκες της, σύμφωνα με μια καταχώριση στο Ιστορικό Μηχανικών και Τεχνολογίας Wiki .

Επειδή πολλά από τα κουτιά είχαν αρκετούς γραμμωτούς κώδικες με διαφορετικές πληροφορίες, η σάρωση επιβραδύνει τη διαδικασία παραγωγής και διανομής. Για να ελαφρύνει το φόρτο εργασίας των εργαζομένων, Ο Hara, που τότε ήταν ένας από τους μηχανικούς της εταιρείας, ξεκίνησε να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα μπορούσε να αποθηκεύει περισσότερες πληροφορίες από τους υπάρχοντες γραμμικούς κώδικες. Γιαυτό συγκέντρωσε μια ομάδα μηχανικών της Denso και άρχισε να αναπτύσσει έναν νέο τύπο κώδικα το 1992.

Για να χωρέσει περισσότερα δεδομένα στον νέο κώδικα, ο Hara εμπνεύστηκε από τους 2D barcodes που εφευρέθηκαν το 1987 από τον μηχανικό David Allais στην Intermec. Στον γραμμικό κώδικα (UPC) χρησιμοποίησαν μόνο τον οριζόντιο άξονα για τη συγκράτηση πληροφοριών, αλλά οι 2D γραμμωτοί κώδικες χρησιμοποίησαν τόσο τους κατακόρυφους όσο και τους οριζόντιους άξονες.

Ο Hara εμπνεύστηκε επίσης από το επιτραπέζιο στρατηγικό παιχνίδι Go, σύμφωνα με το NHK. Στο παιχνίδι αυτό, τα πούλια τοποθετούνται διασταυρούμενα σε ένα τετράγωνο ταμπλό. Ο Hara εφάρμοσε την ιδέα στον κώδικα QR. Τα σημεία που μπορούν να έχουν κωδικοποιημένα στίγματα σε έναν κωδικό QR διπλασιάζονται, έτσι ώστε εάν κάποιο είναι κατεστραμμένο, τα άλλα μπορούν να το αντισταθμίσουν, σύμφωνα με ένα άρθρο του QR Code Generator, σχετικό με τα προβλήματα σάρωσης.

Όταν η ομάδα άρχισε να δοκιμάζει τον νέο κωδικό της με γραμμικό σαρωτή UPC, η συσκευή δεν μπόρεσε να διαβάσει τον κώδικα. Το κείμενο που περιέβαλλε τον κώδικα παρενέβη στη σάρωση και μπέρδευε τον σαρωτή. Ο Hara έπρεπε να βρει μια λύση, και την βρήκε ένα πρωί όταν ήταν στο τρένο για να πάει στην εργασία του.

«Κοίταξα απλώς έξω από το παράθυρο όταν παρατήρησα ένα ψηλό κτίριο που ξεχωρίζει από τα περίχωρά του», δήλωσε ο Hara σε συνέντευξή του στο NHK World-Japan. «Εκείνη η σκηνή είχε κολλήσει στο κεφάλι μου και συνειδητοποίησα ότι ο κώδικας χρειαζόταν επίσης ένα ειδικό σύμβολο, κάτι για να το κάνει να ξεχωρίζει από το κείμενο».

Ενώ πειραματιζόταν με διαφορετικά καρέ γύρω από τον κώδικα, ο Hara και η ομάδα του δοκίμασαν διαφορετικές αναλογίες ασπρόμαυρου, προσπαθώντας να κάνουν ένα ασυνήθιστο αρκετά σχήμα, για να ξεχωρίζει. Στο τέλος η ομάδα δημιούργησε μια δεδομένων από ασπρόμαυρες αναλογίες και στη συνέχεια ανέπτυξε λογισμικό που θα αναλύει τα δεδομένα.

Η Denso έλαβε αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το , το Ιαπωνικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το και το Ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το . Στον κώδικα QR δόθηκε το πρότυπο ISO 18004: 2015 το 2000.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης του Hara να μην διατηρήσει τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, οι QR Codes βρήκαν τις χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Αυτό τους επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν βασικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αργότερα, με την εφεύρεση του smartphone, δεν σταμάτησε το αυξανόμενο ποσοστό δημοτικότητας του QR Code.

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ QR ΚΩΔΙΚΑ
Ένας κωδικός QR είναι συνήθως σε σχήμα τετραγώνου, καθώς εργάζεται σε 2 διαστάσεις (οριζόντια και κατακόρυφα) και αυτό μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητά του για την κατοχή και την αποστολή μεγάλων πληροφοριών. Η εμφάνιση που μοιάζει με παζλ, περιέχει επτά κρίσιμα στοιχεία:

Σήμανση θέσης: Αυτές κατευθύνουν τον τρόπο με τον οποίο εκτυπώνεται ένας Κώδικας.

Σήματα ευθυγράμμισης: Για μεγαλύτερους κωδικούς QR, αυτό το στοιχείο βοηθά με τον προσανατολισμό.

Σχέδιο χρονισμού: Αυτές οι γραμμές λένε σε έναν σαρωτή το μέγεθος της μήτρας δεδομένων.

Πληροφορίες έκδοσης: Αυτές οι ενότητες καθορίζουν ποια έκδοση του κώδικα QR χρησιμοποιείται. Από συνολικά 40 διαφορετικές εκδόσεις κώδικα QR, οι εκδόσεις 1-7 χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

Πληροφορίες μορφοποίησης: Τα μοτίβα μορφοποίησης περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την ανοχή σφαλμάτων και το μοτίβο μάσκας δεδομένων, καθιστώντας απλούστερη τη σάρωση του κώδικα.

Πλήκτρα διόρθωσης δεδομένων και σφαλμάτων: εδώ εμφανίζονται τα πραγματικά δεδομένα.

Ήσυχη ζώνη: ένας χώρος που βοηθά στη σάρωση προγραμμάτων για τη διάκριση μεταξύ του ίδιου του QR Code και των γύρω υλικών.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).