Πώς να εντοπίζετε αεροσκάφη με SDR

Software Defined Radio για hackers

Σχεδόν κάθε όχημα στον κόσμο εκπέμπει ένα ραδιοσήμα. Αυτό ισχύει για τα , τα αεροπλάνα, τα πλοία και σχεδόν όλα τα οχήματα. Αυτά τα ραδιοσήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της θέσης αυτών των οχημάτων με μια απλή συσκευή όπως το RTL-SDR.

sdr5

Σχεδόν όλα τα αεροσκάφη πρέπει να είναι εξοπλισμένα με αναμεταδότη ADS-B. Τα αεροσκάφη εκπέμπουν στη συνέχεια ένα σήμα ADS-B (στα 1090Mhz) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της θέσης και του ύψους τους.

Ιστοσελίδες όπως η Radarbox και άλλες, πωλούν έναν απλό δέκτη ADS-B σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια αυτός τροφοδοτεί δεδομένα στην ιστοσελίδα τους. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο για την περιοχή σας με ένα απλό και ευέλικτο, RTL-SDR.

Το ADS-B Out λειτουργεί με τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τη θέση GPS ενός αεροσκάφους, το υψόμετρο, την ταχύτητα εδάφους και άλλα δεδομένα σε επίγειους σταθμούς και άλλα αεροσκάφη, μία φορά ανά δευτερόλεπτο.

Οι απαιτήσεις για τον εναέριο χώρο και τον εξοπλισμό ADS-B Out περιέχονται στην παράγραφο 91.225 του 14 CFR και οι απαιτήσεις απόδοσης του εξοπλισμού στην παράγραφο 91.227. Το ADS-B In παρέχει στους χειριστές κατάλληλα εξοπλισμένων αεροσκαφών πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και τη θέση της κυκλοφορίας που παραδίδονται απευθείας στο πιλοτήριο.

Χρειάζεστε μόνο το RTL-SDR (περίπου 40 δολάρια στο Amazon) και το δωρεάν λογισμικό για να αποκωδικοποιήσετε αυτό το σήμα.

Βήμα#1: Λήψη λογισμικού

Βεβαιωθείτε πρώτα ότι το RTL-SDR είναι συνδεδεμένο στο σύστημά σας (lsusb). Στη συνέχεια, πρέπει να κατεβάσετε το λογισμικό από τον ακόλουθο σύνδεσμο.

kali > sudo git clone https://github.com/antirez/dump1090

Ή μπορείτε να κάνετε ό,τι έκανα εγώ και να κατεβάσετε το DragonOS, ένα σύστημα Linux που έχει σχεδιαστεί ειδικά για SDR Hackers. Είναι διαθέσιμο εδώ.

https://sourceforge.net/projects/dragonos-focal/

sdr

Αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι υπέροχο! Έχει σχεδιαστεί ειδικά για SDR, με τις περισσότερες από τις σπουδαίες εφαρμογές και όλες τις εξαρτήσεις τους. Μου αρέσει τόσο πολύ αυτό το λειτουργικό σύστημα, που θα το χρησιμοποιώ για όλα τα project αλλά και τους οδηγούς SDR.

Βήμα #2: Εκτελέστε το dump1090

Τώρα με το DragonOS ή το λογισμικό dump1090 εγκατεστημένο σε ένα άλλο μηχάνημα Linux, πλοηγηθείτε στον κατάλογο dump1090.
kali > cd dump1090
Τώρα, απλά πληκτρολογήστε την εντολή,

dragon > ./dump190

sdr1

Όπως μπορείτε να δείτε παραπάνω, ο δέκτης RTL-SDR και το λογισμικό dump1090 σας παρέχουν όλα τα δεδομένα ADS-B που είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας, συμπεριλαμβανομένων των συντεταγμένων GPS, του υψομέτρου και της ταχύτητας εδάφους.

Εάν αναζητούμε μόνο τα ακατέργαστα δεδομένα χωρίς μορφοποίηση, μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε τον  –raw switch.
dragon> ./dump1090 –raw
sdr2

Για μια πιο ενδιαφέρουσα προβολή των δεδομένων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον διακόπτη  –interactive όπως παρακάτω. Εδώ το dump1090 μας παρέχει έναν διαδραστικό πίνακα των πτήσεων στην περιοχή που ενημερώνεται κάθε δευτερόλεπτο.
dragon> ./dump1090 –interactive
sdr3

Ίσως η πιο ελκυστική γραφική προβολή των συνολικών δεδομένων και είναι παρόμοια με το radarbox. Με αυτό το switch, τα δεδομένα επικαλύπτονται σε χάρτες της Google. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε πραγματικά να παρακολουθήσουμε τις πτήσεις σε πραγματικό χρόνο σε έναν χάρτη της περιοχής μας.

Για να παρακολουθήσετε τα γραφικά δεδομένα σε έναν χάρτη, απλά πληκτρολογήστε,
./dump1090 –interactive –net
Στη συνέχεια, ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας και πλοηγηθείτε στο localhost:8080

Αυτό θα ανοίξει έναν διαδραστικό χάρτη με όλα τα αεροσκάφη στην περιοχή σας (ο δικός σας χάρτης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς).

sdr5

 

Περίληψη

Κάθε στέλνει ένα σήμα ADS-B που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό της θέσης και του υψομέτρου της πτήσης. Με κάποιο ελεύθερο λογισμικό όπως το 1090dump και έναν φθηνό δέκτη, όπως το RTL-SDR, μπορούμε να εντοπίσουμε όλες τις πτήσεις εντός της εμβέλειας λήψης μας (αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κεραίας σας).

Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δύναμης του SDR για τους hacker!

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

SDR,dragon,airplane,αεροπλάνο

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).